Otvorena rekonstruisana tvrđava Fetislam

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
380.000
Otvorena rekostruisana tvrđave Fetislam kod Kladova nakon tri godine, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU (16.6 miliona evra za tvrđave i okolne projekte).
Ovo je treća u nizu, posle Golubačke (za koju je izdvojeno 9,55 miliona) i tvrđave Bač (700.000 evra).

Fetislam (Novigrad), ili Kladovski grad, je utvrđenje u Srbiji, koje se nalazi na obali Dunava, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova.
Mali grad, podignut je 1524. godine kao polazište za osmansko osvajanje susednih mađarskih gradova Severina i Erdelja odnosno invazije na Transilvaniju.

1280px-Fetislam_Fortress_02.jpg

Wiki.Đerdap_IV_Kladovski_Grad_142.jpg

s9h95lrsq9wa1.jpg

Tvrdjava je zapravo i starija, na tom mestu je postojalo i rimsko utvrdjenje Zanes.

Lepo i svaka cast sto je dobar deo tvrdjave napokon sredjen. Propadala je i bukvalno od kada znam za sebe (ne racunajuci nesto malo sto je EPS sredjivao za neke radnicke igre pre 25 godina).
Ali ostalo je jos dosta stvari da se poradi - da se sredi ili srusi ono ruglo od stare zgrade levo od ulaza, da se ocisti teren oko samog stadiona i ociste lagumi okolo, a ono sto mislim da je najvaznije je da se skrese svo rastinje i drvece koje je izdzigljalo iz bedema i nasipa prema Dunavu.

Lepo izgleda. U tv prilogu o ovome, predsednik opštine Kladovo rekao je da su ostali neki delovi nerekonstruisani zbog nedostatka sredstava...
Sad kad sam videla uporedo cifre, nikako mi nije jasno kako je ovoliko više potrošeno za Fetislam u odnosu na Golubac koji je dosta veći, a još im i fali para. 🤔
Ako neko stručan zna, volela bih pojašnjenje.

Lepo izgleda. U tv prilogu o ovome, predsednik opštine Kladovo rekao je da su ostali neki delovi nerekonstruisani zbog nedostatka sredstava...
ae sad kad sam videla uporedo cifre, nikako mi nije jasno kako je ovoliko više potrošeno za Fetislam u odnosu na Golubac koji je dosta veći ,a još im fali para. 🤔
Pride, ne znam koji je bio rok (mozda i sada kad je zavrsena rekonstrukcija tvrdjave), ali se govorilo da ce u zajednici sa Rumunima napraviti rekonstrukciju nekadasnjeg mosta (ima samo stubova na obalama) od laserskih zraka.

Sad kad sam videla uporedo cifre, nikako mi nije jasno kako je ovoliko više potrošeno za Fetislam u odnosu na Golubac koji je dosta veći, a još im i fali para. 🤔
Ako neko stručan zna, volela bih pojašnjenje.
U Kladovu je morala da se komplet sredi stara pozornica, mala tvrdjava je morala da se na nekim mestima fakticki dozida, jer je bila oronula i vise nego Golubacki grad, plus se gradila skroz nova zgrada vizitorskog centra, cistila i sredjivala ulazna kapija sa bedemom... bilo je svakako dosta posla koji se mozda ne vidi na prvi pogled...

U Kladovu je morala da se komplet sredi stara pozornica, mala tvrdjava je morala da se na nekim mestima fakticki dozida, jer je bila oronula i vise nego Golubacki grad, plus se gradila skroz nova zgrada vizitorskog centra, cistila i sredjivala ulazna kapija sa bedemom... bilo je svakako dosta posla koji se mozda ne vidi na prvi pogled...
Paa razumem ja to, ali vizitorski centar se gradio npr i u Golupcu i takođe su dozidavani delovi nekih kula (u Ramu npr takođe), radovi su rađeni nekoliko godina ali nije ovoliko koštao. Ovo su ooozbiljno velike pare.

Paa razumem ja to, ali vizitorski centar se gradio npr i u Golupcu i takođe su dozidavani delovi nekih kula (u Ramu npr takođe), radovi su rađeni nekoliko godina ali nije ovoliko koštao. Ovo su ooozbiljno velike pare.
Kod svih tih radova je nažalost uobičajeno pitanje da se nije tu neko malo i ugradio, ovaj namestio onome i tako dalje. To je nažalost postalo deo naše tradicije.

Back