Otvoren balkon ili zaštićen od pogleda?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.106
Dok smo s jedne strane sretni jer je dio našeg doma tako reći, dnevni boravak na otvorenom, s druge strane nije nam omiljena situacija u kojoj pijemo kafu, a komšije sa svih strana imaju nesmetan pogled i uvid u naš omiljeni ritual.
Drugo je u ruralnim seoskim područjima, život u urbanim sredinama je živahan, zabavan, pun sadržaja i (ne)očekivanih dršavanja,. medjutim, nismo uvjek spremni a ni raspoloženi da svoju privatnost (često i intimnost :lol:) izlažemo pogledima radoznalih i znatiželjnih.
Balkoni su često otvoreni za poglede skoro sa svih strana i postavlja se pitanje kako se zaštiti i osigurati kakvu-takvu privatnost?

Postoji nekoliko opcija da se zaštitimo. Neke od njih su dosta prihvatljive, neke zahtjevne a nekad vrlo jednostavne.

Ono što mi pada na um kao prva opcija je cvijeće.
Jedna od rekao bih, ljepših opcija.. razno cvijeće, poželjno ono veće, razne pozavice i sl.. Možemo postaviti razne nosive kukice i na njih okačiti vaze sa cvijećem.
Tako bi dobili pravu zelenu oazu i zaštićeni od pogleda.

balkon.jpg

Jedan od način zaštite su drvene pregrade, razne ograde, letvice, i sl

Zavjese i paravani su takodje poželjna opcija. Osim što će nam pružiti privatnost kada nam je potrebna, zavjese nam mogu osigurati i hlad tokom ljetnih mjeseci.
Takodje jedna od jeftinih opcija je i suncobran.

Vjerovatno da postoji još načina i opcija da zaštitimo svoju privatnost na otvorenim balkonima.
Da li je vaš balkon zaštićen i kako ste to uradili? Možda imate još nekih opcija kako da naš omiljeni jutarnji kutak učinimo bezbjedanim i prijatnim?

Imam jedan dosta prostran balkon koji je pun raznog cvijeća, ali više sam na otvorenoj terasi sa druge strane. Balkoni su praktični za stanove ali za kuće su otvorene terase, dvorište..
ja iskreno i ne znam funkciju balkona na kucama...a imam ih dva po celoj duzini kuce i sa obe strane...mozda ako je direktno iz spavace sobe...vise svetlosti...ili za susenje vesa... :think:

ja iskreno i ne znam funkciju balkona na kucama...a imam ih dva po celoj duzini kuce i sa obe strane...mozda ako je direktno iz spavace sobe...vise svetlosti...ili za susenje vesa... :think:
Prije će biti da je za sušenje veša.. nego za ispijanje kafa. :D Ipak, u stanovima je on idealno i omiljeno mjesto. Dok nismo prodali stan, na balkonu je konstantno bila gužva :mrgreen:

Back