OTVARANJE KOZMETICKOG SALONA

Ja o tom poslu ne znam ništa, samo sam donela neke zaključke kao mušterija...

Sad sam gledala na netu - kurs za kozmetičara traje 4 meseca (nisam mnogo tražila, ovo je prva stvar koju je našao google http://www.academiaeducativa.org/Kozmeticar.html ).
Mislim da je dosta optimistično, da ne kažem naivno, pozajmiti novac i pustiti se u posao o kom ništa ne znaš... Ja bih, da mi je stalo da budem kozmetičar
- prvo završila kurs
- pa bih se zaposlila u tuđem kozmetičkom salonu, zato što je to način da razmislim i naučim o poslu bez da me košta (čak i zarađuješ); uz to bih radila reklamne tretmane drugaricama, da bi me reklamirale
- tek bih onda sve stavila na papir i eventualno krenula u posao, i to sa minimalnim investicijama - počela bih da radim u stanu (ali da bude čist čist čist) i tek AKO imam neke mušterije bih vremenom ulagala novac u prostor i lampe i sve ostalo...

Naravno, ja nemam pojma da li to tako može :) a ne znam ništa ni o tvojoj finansijskoj situaciji, ali ovo što sam napisala mi je realnije nego kamioni avioni varijante...
I meni zvuci realno tako... Eh, kad bi sve islo kako treba...

A ja imam utisak da ti nemas pojma o privatnom biznisu, da budem malo grub...

Za privatan biznis ne treba NIKAKVA SKOLA...Treba da covek ZNA da radi posao, a to uopste nije vezano sa skolom...Sertifikat i diplome su najmanje vazni.
Na zapadu ti gazda kaze kada stignes i prijavis se za rad: "Pokazi sta znas!" Mozes imati sto diploma ili ni jednu - sto ti se vata.

Ugled firme se stice VREMENOM, KVALITETOM USLUGA i ADEKVATNOM PROPAGANDOM.

Bitno je za pocetnika da ZNA da radi posao za koji otvara radnju.

Moze i da ga ne zna, ali tada znatno vise kosta i susresce se sa neprijatnim situacijama (ako ostane bez radnika recimo).

Uvek se pocinje OD SITNOG KA KRUPNIJEM, nikad obrnuto.

Hocu reci pocinje se od MALE RADNJE, koja se vremenom i u hodu prosiruje.

Ne "kolji" musterije sa cenama...Bolje da imas vise posla sa nizim cenama nego obrnuto. U pocetku.

Propaganda je ZNACAJAN DEO USPEHA.
Uloziti u reklamu NIJE TROSAK VEC INVESTICIJA!

I jos nesto vazno: ako hoces da budes uspesna - u poceku ne izigravaj veliko postenje. Varaj drzavu za porez kako god znas i umes.

Ma zabole mene za tvoj utisak...

I nije istina da za privatan biznis NIJE potrebna nikakva skola!!! Zavisi cime se bavis..privatan biznis moze da otvori stomatolog, farmaceut, advokat..itd..i ti ces sad da kazes da tu NIJE potrebna skola?? :eek:
Naravno ovde nije rec o takvim profesijama ali kako bi bila dobra kozmeticarka na zalost nije dovoljan samo neki kraci kurs, pogotovu ako to sto radis i imas talenat za to, zelis najbolje da radis....izgleda da je kod mnogih bas to najveci problem...svi bi da rade nesto ali kako ce to da rade nije ni bitno..zato i postoji toliko kozmeticarki koje veze s vezom nemaju...
Znas li sta radi kozmeticarka? Ides li koji put na negu lica, ciscenje, depilaciju..itd...mislim, ne bi da pocnem da nabrajam ruzne slucajeve zbog njihove neinformisanosti i neznanja...

Ugled preduzeca se stice vremenom ali se brine o istom u samom startu...sto se tice propagande...jos uvek vazi da je najbolja reklama od usta do usta...posebno u ovom slucaju ( drugarica poruci svojim drugaricama, zadovoljna musterija takodje i tako dalje )...

Sto se tice boldovanog...ne znam koliko je pametno upustati se u nesto sto ne znas da radis ...to su samo izdatni troskovi, gubljenje vremena, los ugled ( ko zeli da posluje sa nekim ko ne zna da radi svoj posao )..

Dnevno se registruje xy firmi, a propadne ih toliko vise...

A sto se tice varanja drzave...no comment...

P.s. tvoj post zvuci donekle kao motivacioni govor...sto je donekle opet ok...ali nije sve ni tako jednostavno..ne moze svako da bude preduzetnik..nije dovoljna samo zelja i znati nesto da radis...od ideje pa do realizacije ima mnogo koraka...

Poslednja izmena:
Pa, htela sam da kazem da ne pucam na visoko i ne nadam se da bih bila izuzetna u tom poslu, jer za vrhunskog kozmeticara treba vrhunska obuka, ato se ne moze dobiti jednim kursem na sta ja pucam, samo me zanima koliko je i je li uopste kvalitetno znanje koje se tamo stekne :think:

Jao! :(
Kamo lepe srece... To je skinuto sa Googla...

Za kurs je najbolje da se raspitas kod ustanove gde to nude..da ti opsirnije objasne kako sve to izgleda, ima li prakse itd...pretrazi malo googlom razne info...itd...u vezi toga bi neko drugi mozda mogao vise informacija da ti da...
Kad sam napisala da je pozeljno da se posao radi najbolje, misljeno je najbolje sto mozes a ne da moras da budes najpoznatija u zemlji...znaci da das sve od sebe da naucis sto vise i da to sprovedes u praksi...
I nemoj da se zaustavis na jednom kursu...pogotovu ako nemas nekog posebnog iskustva...znaci dok ne postanes sigurna u to sto radis, pa ne znam koliko je pametno otvarati nesto...
Muvalo je lepo napisala..pocni od kuce polako, bez da registrujes firmu ( poznanice, drugarice, komsinice )...sad, nisi napisala sta tacno umes da radis dobro i sta bi sve nudila kao uslugu...

Jer obicno saloni imaju i sminkanje, manikir, pedikir, masazu itd...

Ma zabole mene za tvoj utisak...
Ti si tipican mentalitet danasnjeg mladog coveka u Srbiji: prepotentni do bola, a guza gola....

I nije istina da za privatan biznis NIJE potrebna nikakva skola!!! Zavisi cime se bavis..privatan biznis moze da otvori stomatolog, farmaceut, advokat..itd..i ti ces sad da kazes da tu NIJE potrebna skola?? :eek:
To su profesionalna zanimanja, iako ni tu ne mora biti presudna skola. Apoteku moze da otvori bilo ko ako zaposli farmaceuta po profesiji (ne znam tacno zakone u Srbiji, ali u svetu je tako.)
Neko moze da bude vlasnik recimo advokatskog biroa iako nije advokat ako ima zaposlene advokate.
Nije potrebna skola da bi se bio vlasnik necega.
Bar u kapitalizmu je svuda tako, u Srbiji ne znam.

Naravno ovde nije rec o takvim profesijama ali kako bi bila dobra kozmeticarka na zalost nije dovoljan samo neki kraci kurs, pogotovu ako to sto radis i imas talenat za to, zelis najbolje da radis....izgleda da je kod mnogih bas to najveci problem...svi bi da rade nesto ali kako ce to da rade nije ni bitno..zato i postoji toliko kozmeticarki koje veze s vezom nemaju...
Znas li sta radi kozmeticarka? Ides li koji put na negu lica, ciscenje, depilaciju..itd...mislim, ne bi da pocnem da nabrajam ruzne slucajeve zbog njihove neinformisanosti i neznanja...

Ako ona sama ne zna - zaposli neku kozmeticarku koja zna.
To se tako radi.
Najcesce se dogovore da ta kozmeticarka radi na procenat.
Kako posao raste - tako zaposljava vise kozmeticarki.
One koje ne zadovoljavaju otpusta i prima druge.
Tako se to radi.

Ugled preduzeca se stice vremenom ali se brine o istom u samom startu...sto se tice propagande...jos uvek vazi da je najbolja reklama od usta do usta...posebno u ovom slucaju ( drugarica poruci svojim drugaricama, zadovoljna musterija takodje i tako dalje )...

Reklama je jako bitna, da ne kazem presudna. Ali, mora uvek biti objektivna.
Sto vise reklame - to bolje. (Novine, internet, radio, tv....) I "od usta do usta" je dobro.

Sto se tice boldovanog...ne znam koliko je pametno upustati se u nesto sto ne znas da radis ...to su samo izdatni troskovi, gubljenje vremena, los ugled ( ko zeli da posluje sa nekim ko ne zna da radi svoj posao )..

Mozes da radis i ako ne znas posao, samo to otezava stvar do nekle. Ja sam u zivotu imao poslove o kojima ama bas nista nisam znao. Ali sam primao radnike koji su znali.

Dnevno se registruje xy firmi, a propadne ih toliko vise...

To je u kapitalizmu POTPUNO NORMALNO. Nenormalno bi bilo kada bi vecijna firmi opstalo. To je SRZ KAPITALIZMA. Surova borba za opstanak.

A sto se tice varanja drzave...no comment...

I to je u kapitalizmu normalno. Da prevaris ako se moze i nema rizika. Posteno je jako tesko opstati, a pogotovo zaraditi.

P.s. tvoj post zvuci donekle kao motivacioni govor...sto je donekle opet ok...ali nije sve ni tako jednostavno..ne moze svako da bude preduzetnik..nije dovoljna samo zelja i znati nesto da radis...od ideje pa do realizacije ima mnogo koraka...

Sa ovim se slazem. Ne moze svako da bude preduzetnik, ali moze svako da proba.
Nikad se ne zna sta cuci "u svakom od nas i ceka pravi cas"...;)

Blajbinger, mislim da je u ovom konkretnom poslu bitno poznavati posao. Ako indisindi zaposli kozmeticarku a sama se ne razume u taj posao, sta moze da se desi? Da se ljudima dopadne ta kozmeticarka i vezu se za nju, a ne za konkretan salon. Onda moze da zaboravi na mogucnost da je otpusti: kozmeticarka je sad ta koja diktira platu i uslove. Stavi se u kozu musterije: ako ti odgovara kako radi kozmeticarka/frizerka, da li ces u slucaju da ona promeni salon ostati u istom salonu ili ces preci u drugi, gde ces dobijati istu uslugu kod iste osobe? Naravno, ovo drugo. Osim ako je poverenje u salon izuzetno veliko, odnosno da su sve zaposlene osobe jako strucne tako da klijentu nije bitno koja ce ga usluziti. A za to treba vremena, ne moze na to da racuna na pocetku.
Druga stvar je ako ona sama, kao vlasnica, u pocetku radi kao kozmeticarka. Kasnije ako bude mogla da prosiri biznis, treba da ostavi utisak na musterije da je ona ta zbog koje dolaze, a ne doticna kozmeticarka koja ih usluzuje.
indisindi, nemam iskustva u biznisu ali imam kao musterija. ;)

Blajbinger, mislim da je u ovom konkretnom poslu bitno poznavati posao. Ako indisindi zaposli kozmeticarku a sama se ne razume u taj posao, sta moze da se desi? Da se ljudima dopadne ta kozmeticarka i vezu se za nju, a ne za konkretan salon. Onda moze da zaboravi na mogucnost da je otpusti: kozmeticarka je sad ta koja diktira platu i uslove. Stavi se u kozu musterije: ako ti odgovara kako radi kozmeticarka/frizerka, da li ces u slucaju da ona promeni salon ostati u istom salonu ili ces preci u drugi, gde ces dobijati istu uslugu kod iste osobe? Naravno, ovo drugo. Osim ako je poverenje u salon izuzetno veliko, odnosno da su sve zaposlene osobe jako strucne tako da klijentu nije bitno koja ce ga usluziti. A za to treba vremena, ne moze na to da racuna na pocetku.
Druga stvar je ako ona sama, kao vlasnica, u pocetku radi kao kozmeticarka. Kasnije ako bude mogla da prosiri biznis, treba da ostavi utisak na musterije da je ona ta zbog koje dolaze, a ne doticna kozmeticarka koja ih usluzuje.
indisindi, nemam iskustva u biznisu ali imam kao musterija. ;)

Tako nesto moze da se dogodi, ali nije mnogo realno.

Ne moze jedna sama osoba voditi ceo salon...Mora nekog da zaposli...I ta mogucnost uvek joj visi nad glavom.

Cak i da se musterijama dopadne kozmeticarka, ona nema svoj salon, gde ce da ih primi?

Kada radi na procenat radniku nije u interesu da ucenjuju gazdu.

Moze da se desi da dogovori sa nekom musterijom da je kod kuce primi, ali takve stvari se vrlo brzo rascuju i takav radnik se momentalno otpusta.

Nikada radnik u kapitalizmu ne diktira platu ni uslove, pogotovo ne u tako malim firmama....Za bundzije uvek ima zamena. Ni jedan radnik nije nezamenljiv.

Ocito je da nikada nisi bila u privatno biznisu (mig)

Ti si tipican mentalitet danasnjeg mladog coveka u Srbiji: prepotentni do bola, a guza gola....

Uopste nisam iz Srbije...a ti si tipican predstavnik gastarbajtera sa zapada koji misli da je popio svu pamet sveta...

To su profesionalna zanimanja, iako ni tu ne mora biti presudna skola. Apoteku moze da otvori bilo ko ako zaposli farmaceuta po profesiji (ne znam tacno zakone u Srbiji, ali u svetu je tako.)
Neko moze da bude vlasnik recimo advokatskog biroa iako nije advokat ako ima zaposlene advokate.
Nije potrebna skola da bi se bio vlasnik necega.
Bar u kapitalizmu je svuda tako, u Srbiji ne znam.

Kozmeticar nije profesionalno zanimanje? z:shock:
Koliko sam ja shvatila temu, u pitanju je SAMOZAPOSLJENJE!!! Znaci devojka misli da ume nesto ok da radi pa bi da zaradi na taj nacin. A da bi bio vlasnik necega, direktor itd opet je neophodno da se razumes u biznis koji nudis - da imas iskustvo, da vodis, planiras..moras opravdano da zaradis platu...
ne poznajem nikoga ko je samo vlasnik na papiru i dozvoljava da mu radnici paradiraju i rade sta hoce...
ako nista drugo treba da ima pored sebe radnika od velikog poverenja..nekoga za koga zna da ce posao da obavlja bas onako kako treba i da nece praviti sranja...a tako nesto se ne postize tek tako...i takve radnike nije lako naci...

Ako ona sama ne zna - zaposli neku kozmeticarku koja zna.
To se tako radi.
Najcesce se dogovore da ta kozmeticarka radi na procenat.
Kako posao raste - tako zaposljava vise kozmeticarki.
One koje ne zadovoljavaju otpusta i prima druge.
Tako se to radi.

Da tako to radi poslodavac kome je bitan samo + na racunu a zapostavlja najbitnije faktore koje cine firmu kao celinu...ja kao musterija izgubila bi poverenje u firmu ( u ovom slucaju kozmeticki salon ) koja konstantno menja radnike...

Reklama je jako bitna, da ne kazem presudna. Ali, mora uvek biti objektivna.
Sto vise reklame - to bolje. (Novine, internet, radio, tv....) I "od usta do usta" je dobro.

Opet zavisi kojim poslom se neko bavi....bitna je reklama ali NIJE presudna...Cesto cak nije ni pozeljno mnogo reklame..zavisi kakav proizvod/ usluga se nudi...previse reklame moze cak i da ima kontraefekat....

Mozes da radis i ako ne znas posao, samo to otezava stvar do nekle. Ja sam u zivotu imao poslove o kojima ama bas nista nisam znao. Ali sam primao radnike koji su znali.

Ne otezava stvar donekle, vec MNOGO!! Opet zavisi kojim poslom se bavis..ne mogu da zamislim da o poslu nemam pojma i zaposlim ljude kojima ne mogu 99% da verujem...vise radnika imas, manje je kontrole...pogotovu kad nemas pojma o poslu..

To je u kapitalizmu POTPUNO NORMALNO. Nenormalno bi bilo kada bi vecijna firmi opstalo. To je SRZ KAPITALIZMA. Surova borba za opstanak.

Ti sve gledas kroz kapitalizam a ja ne...zbog toga se ne mozemo i necemo sloziti...

I to je u kapitalizmu normalno. Da prevaris ako se moze i nema rizika. Posteno je jako tesko opstati, a pogotovo zaraditi.

Posteno je jako tesko opstati ali je i moguce...naravno zavisi od velicine firme, delatnoscu kojom se bavi, trzista, znanja, snalazljivosti, usluznosti itd...

Sa ovim se slazem. Ne moze svako da bude preduzetnik, ali moze svako da proba.
Nikad se ne zna sta cuci "u svakom od nas i ceka pravi cas"...;)

Naravno da moze svako da proba...ali kao sto rekoh jedno su zelje a drugo realnost..mnogo boli glava ako udaris ko tikva od zemlju....

Tako nesto moze da se dogodi, ali nije mnogo realno.

Ne moze jedna sama osoba voditi ceo salon...Mora nekog da zaposli...I ta mogucnost uvek joj visi nad glavom.

Cak i da se musterijama dopadne kozmeticarka, ona nema svoj salon, gde ce da ih primi?

Kada radi na procenat radniku nije u interesu da ucenjuju gazdu.

Moze da se desi da dogovori sa nekom musterijom da je kod kuce primi, ali takve stvari se vrlo brzo rascuju i takav radnik se momentalno otpusta.

Nikada radnik u kapitalizmu ne diktira platu ni uslove, pogotovo ne u tako malim firmama....Za bundzije uvek ima zamena. Ni jedan radnik nije nezamenljiv.

Ocito je da nikada nisi bila u privatno biznisu (mig)

Tako nesto je itekako realno... I moze jedna sama osoba da vodi manji salon...zato je pozeljno da onaj ko zapocinje biznis razume kako knjigovodstvo funkcionise, nabavka, kontakti sa musterijama...bla bla...
Mora nekoga da zaposli ali u buducnosti...najsigurnije zapocinjanje i jeste da zapocne sama...
Pa ako se im svidi kozmeticarka, moze ona i kod kuce da obavlja delatnost pa joj plate na ruke ili eventuelno ode kod drugog poslodavca da radi ili se cak i samozaposli...po mogucnosti u blizini njenog salona i napravi konkurenciju...

Teoretski svaki radnik je zamneljiv!!!! U praksi je to nesto sasvim drugo.. Pametan poslodavac trazi iskusnog radnika, od poverenja, koji racionalno trosi ...nekoga ko radi kao da bi radio za sebe i svoju firmu...
I takav poslodavac spreman je da povisi platu, da te unapredi..itd...
Pravi poslodavac se trudi da zadrzi sposobnog radnika a ne da ih menja konstantno...

A ja imam utisak da ti nemas pojma o privatnom biznisu, da budem malo grub...

Za privatan biznis ne treba NIKAKVA SKOLA...Treba da covek ZNA da radi posao, a to uopste nije vezano sa skolom...Sertifikat i diplome su najmanje vazni.
Na zapadu ti gazda kaze kada stignes i prijavis se za rad: "Pokazi sta znas!" Mozes imati sto diploma ili ni jednu - sto ti se vata.

Ugled firme se stice VREMENOM, KVALITETOM USLUGA i ADEKVATNOM PROPAGANDOM.

Bitno je za pocetnika da ZNA da radi posao za koji otvara radnju.

Moze i da ga ne zna, ali tada znatno vise kosta i susresce se sa neprijatnim situacijama (ako ostane bez radnika recimo).

Uvek se pocinje OD SITNOG KA KRUPNIJEM, nikad obrnuto.

Hocu reci pocinje se od MALE RADNJE, koja se vremenom i u hodu prosiruje.

Ne "kolji" musterije sa cenama...Bolje da imas vise posla sa nizim cenama nego obrnuto. U pocetku.

Propaganda je ZNACAJAN DEO USPEHA.
Uloziti u reklamu NIJE TROSAK VEC INVESTICIJA!

I jos nesto vazno: ako hoces da budes uspesna - u poceku ne izigravaj veliko postenje. Varaj drzavu za porez kako god znas i umes.

Ovo je prava bukvica za sve početnike u svim poslovima.Ocena komentara: cista 10 !

Da li neko ima iskustva sa otvaranjem šminkernice, koliko je isplativo samo to imati u salonu?
Мислим да је исплативо само радити од куће или ићи на кућну адресу. Многе тако раде и пристојно зараде. Узми у обзир да купиш материјал и повремено га допуњујеш, рекламираш се на друштвеним мрежама а најбоље је по препоруци када мало кренеш, и за почетак узмеш 3000 по шминкању, није лоше. После можеш дизати цену.

Мислим да је исплативо само радити од куће или ићи на кућну адресу. Многе тако раде и пристојно зараде. Узми у обзир да купиш материјал и повремено га допуњујеш, рекламираш се на друштвеним мрежама а најбоље је по препоруци када мало кренеш, и за почетак узмеш 3000 по шминкању, није лоше. После можеш дизати цену.
U lupusu radi lokal samo kao sminkeraj.uvece bude puno mladih devojaka.luksuzno opremljen lokal,vidim da rade.koliko ce,ne znam

tu postoji problem ako ima neka "legalna" u kraju sa vezama pa natera inspekciju
u mooj opstini upali u nekoliko privatnih-kucnih frizeraja i pdelili kazne

e sad ako cemo..
onaj koji placa porez i legalan je ispada glup naspram ovih sto rade od kuce
em ne placaju porez EM UBIJAJU SA NISKIM CENAMA.
znam ja da treba narod pustiti da zaradjuje, ali ni siva ekonomija nije resenje. pogotovo nefer prema postenima.

ovo znaci i za sitne preduzetnike, molere,bravare,gradjevince...

Back