Otvaranje knjizare-pomoc!

Htela sam da pitam Snowgirl da li je uspela da otvori knjizaru i da li je zadovoljna? Vec neko vreme razmisljam o istom poslu. Koliko novca ti je bilo potrebno za pocetak? Hvala

Novac i nije problem,samo je problem da kada bi Vam naručio knjge ili neku drugu robu iz inostranstva nemožete mi poslati jer Vam treba 7-8 papira od države a i veće firme odustaju od toga.To je moje iskustvo.

Knjizara bi uglavnom imala udzbenike,tj.radne sveske do 4. razreda (za pocetak), skolski pribor,sveske,bojanke i neka decja izdanja npr, Tom Sojer, Knjiga o dzungli, Hajduk u Beogradu,a vremenom bih ubacivala i naslove za starije. Zivim u malom mestu i ne bih smela da ulozim mnogo novca u nesto sto mi se ne bi isplatilo, tako da bih za pocetak krenula skromno, a kasnije sirila posao. Htela sam zato da pitam neke iskusnije kako im ide posao i da li su zadovoljni? Radila bih sama, mozda dvokratno, i bila bih zadovoljna kada bih na kraju meseca bila u plusu bar nekih 300e. Dali je to izvodljivo sa jednom knjizarom? lokal bi kostao 100E.

Sa zakupom od 100E i tvojom zaradom oko,300E
dnevn pazar bi tebao da bude u proseku oko 80E.
Treba naprodavati sitnice za taj pazar.
U svakom marketu sad ima svesaka, olovaka, i sličnih stvari.
A da pojkušaš sa ELEKTRONSKIM CIGARAMA
to daju u franšizu i dosta dobre uslove za saradnju..

Imam frizerku, divna mlada žena.
Šiša me već 10-12 godina.
Možda i 15.

Pre dve godine se odvažila ( morala je )
i otvorila svoju radnju.
U predgrađu Beograda, u stambenoj zgradi.
Radi u njoj sama.

Prvih meseci smo dok me šiša često računali,
mozgali,
znao sam da će uspeti !

150 evra kirija,
200 evra porez,
nešto malo inventara,
češalj i makaze ...

I knjigovođa.
10 evra.
( kaže da je i tom tipu simpa ).

Uspela je !
Opstala je evo sad je dve godine.

Kako ?

1. Radi ceo dan sama.
2. Radi jako dobro, majstorski.
3. Veliki je laf, ošišaće te i džabe ako nemaš para.
4. Za sve ove godine nikada nisam primetio bilo kakvo kolebanje u ponašanju ( a verovatno ima privatnih problema kao i svi )
5. Kada sednem na stolicu - ja sam njena vasiona.

Da li je takav profesionalac mogao da propadne ?
U principu ne !!!

Cena šišanja je 250 dinara.

Znam, u pavau ste da u skoro svakom prodajnom objektu ima ponesto od skolskog pribora i svesaka, ali kada bi roditelji usli da kupe nesto od radnih sveski sigurno bi videli jos po neku sitnicu. Ne znam da l bi inali vremena da setaju i traze sveske jeftinije za 1-2din. Bilo bi tu i lepih poklona za rodjendan. U mestu gde zivim nigde ne mozete kupiti papir za stampac, atlas, kvalitetan ukrasni papir, recnik za strani jezik,a skola je blizu,a najblizi grad je udanjen 15-tak km. Postoji kineska radnja gde za 500-600din. mozete kupiti samo glupost (ponekad me je blam da kupim neki poklon za decji rodjendan,a platim ga mnogo vise nego sto vredi,a da odem do grada treba mi jos novca za prevoz i vremena). Po mojoj racunici i razgovorima sa izdavacima sve to deluje lepo, ali me brine da li ce biti dovoljno kupaca.Znam da bi pocetak bio tezak,ali ne bih da zatvorim posle godinu-dve. Kako privuci musterije da dodju bas kod vas?

Back