otvaranje kafica

borislavce

Početnik
Poruka
7
Hteo bih da otvorim kafic ,nasao sam mali lokal u centru grada,sirem renta je 500 eura...lokal treba potpuno urediti posto je prazan..da li se isplati i ima li neko ideju kakva bi trebla biti tema kafica..za sad imam samo ime "adressa" i 6 000 eura na raspolaganju? kafic je nekih 25m2..hvala

25 kvadrata? a ide zima?
ja ne znam kako ces sakupiti pare za kiriju a kamoli neku zaradu?
Ne znam koliko tu ima mesta za sedenje ali 500 evra je previse !
Ovi koji to izdaju u kiriju znaju sta znaci i imaju tolike kirije da ni supermen ne moze da ostvari zaradu pa tako ipak naidju neki lakoverni klinci koji se zalete, odrade par meseci, ispucaju ideje i hirove, vide da su u minusu i sta onda? ZATVARANJE !
Gazda lokala zaradio 1500 evra i mirno ceka sledecu zrtvu ! :evil:

Hteo bih da otvorim kafic ,nasao sam mali lokal u centru grada,sirem renta je 500 eura...lokal treba potpuno urediti posto je prazan..da li se isplati i ima li neko ideju kakva bi trebla biti tema kafica..za sad imam samo ime "adressa" i 6 000 eura na raspolaganju? kafic je nekih 25m2..hvala

Iskreno receno nisam siguran da je to dobra varijanta....
Pre svega ne dopada mi se cinjenica sto mora da ulozis brdo para da bi sredio isti...ocas posla ce da ti izvuku tih 6k evra.Drugo,pod pretpostavkom da lokacija jeste dobra,postavlja se pitanja koliko ljudi poznajes?u kakvim se krugovima kreces?koja ciljna grupa je tvoja klijentela?Sve ovo je jako bitno,obrati paznju kad setas gradom,dva kafica jedan pored drugog,oba super sredjena,u jednom se uvek trazi mesto vise,drugi konstantno prazan...
Takodje nisam siguran da je velicina lokala adekvatna.Koliko stolova ima?Treba pokriti rashode.Renta 500e+rezije min 100e+2 radnika sa prijavom min po 300e=1200e mesecno pa ti vidi.
Oh,i da ne zaboravim kintu koju ces uloziti u kafemate i sl koji kostaju sacuvaj boze a ako propadnes neces imati kome da ih prodas ili ces ih dati budzasto.
Razmisli dobro,nemoj se zaletati.

Otvaranje kafića je proces koji treba dosta dobro razradit prije samog kretanja u to. Uvijek je dobro potražiti savjete o opremanju i vođenju kafića, nabavci opreme u ugostiteljstvu renomiranih proizvođača, kako bi razmotrili na vrijeme sve moguće situacije koje se mogu pojaviti u procesu kretanja rada u ugostiteljstvu. Ja mislim da je ugostiteljstvo unosan posao za sva vremena, jer će uvijek biti ljudi koji će odlaziti i trošiti u kafiću, samo treba sve dobro isplanirati i predvidjeti..

Da se ne zadržavam oko tih finansijskih stvari, to je jasno. Pre otvaranja nekog objekta u koji će dolaziti mušterije "sa ulice", prvo mora da se sagleda koliki je promet ljudi na tom mestu. Ako je u pitanju neko prometno mesto i ako u blizini nema kafića onda to obećava. Dalje, da li je prometno mesto u smislu da tu ljudi samo prođu dok idu na posao ili je mesto interesantno za one koji šetaju i žele da se tu malo zadrže. Sve te stvari su bitne da se utvrdi da li će to zaživeti. Na primer, drugar otvorio kiosk na nekih 20 metara od prometne autobuske stanice. Takvi kiosci se obično ubijaju od posla. Međutim, situacija je bila takva da ljudi sa te stanice odma posle izlaska iz autobusa prelaze na drugu stranu ulice a na ovoj gde je kiosk slabo ko prolazi. Tako je radio 6 meseci dok nije potrošio sve pare i zatvorio. Naravno, kiosk i kafić nisu isto ali primerom ilustrujem kako svaka sitnica može da bude bitna. Pre ulaženja u taj posao, ja bi otišao na lice mesta, seo negde gde mogu da vidim ceo teren, i pratio dešavanja par sati pokušavajući da zaključim koliko je prometno, kakvi ljudi prolaze i druge stvari koje mogu da budu od značaja.

ako treba previše ulaganja onda se treba i pripremiti da ćete na nuli biti tek za 5 godina najmanje što opet nije pravilo jer ovisi kako će poslovali sam kafić...kad smo mi otvarali, prilagodili smo neke sitne detalje, bojanje zidova i slično te smo kupili potpuno novu odgovarajuću ugostiteljsku opremu koja nam je na kraju ispala najveći i najbolji ulog, hvala bogu i dan danas radimo i zarađujemo dobro...treba stalno raditi promotivne zabave s niskim cijenama za privući ljude pa sretno :)

Poslednja izmena od moderatora:
Угоститељство је веома незахвална област. Тамо где се то исплати (град, улица, локал) ту владају друга правила, тамо где нема великог профита, ту на крају човек изађе на неку равну нулу.

Недавно један другар пре из школских времена је нешто и кренуо, у почетку све фино ишло, али није прошла ни година, толико мало људи, да је на крају затворио и новац, који би у локал улагао, уложио у земљиште у околини града. Млати се сад са воћем и каже да му је време много предвидљивији фактор, него колико ће гостију код дана ући у локал. Човек сад само гледа како да прошири капацитете у повртарству и ни не размишља више о угоститељству.

То је сад само једна прича, али на крају свако мора реално да процени, евентуално да проба, али исто тако и да зна кад да све то прекине, ако не иде.

Back