Otvaranje firme,sajta,poresko

Dok nisi registrovan ti za poresko ne postojiš, osim ako te neko ne prijavi, ili smetaš nekome ko radi legalno.
Čak i tada te ne mogu oporezovati, nemaju osnova, već ti zabrane da radiš dalje na taj način uz neku opomenu i kaznu.

Od 2013 godine poreska uprava dobija nadležnost da kontroliše i neregistrovane delatnosti.
http://www.poreskauprava.gov.rs/index.jsp?page=saopstenja/saopstenje.jsp&sid=4016&stip=

Naravno, ne treba očekivati da će poreska uprava uspeti do svih da dođe, ovaj posao je previše sitan da bi se poreska uprava njime bavila, uz mali rizik može da počne kao neregistrovana delatnost ali ako to krene onda obavezno registracija.

Osim toga, ako bilo kom ovde treba bilo kakva usluga neka koristi moje preduzeće jer je i ovako viđeno za gašenje, pazi matematiku u celoj prošloj godini je zaradilo 96.000 kad odbiješ PDV, PDG, socijalno, penziono, razne takse i ostalo i pošto je ta dobit iskazana ja sad treba da platim 15% porez na dobit korporacije. Dakle, zaradiš 100.000 platiš PDV 20% ostane ti 80.000, uzmeš crveni nalog i digneš te pare, dođeš državi još 20% PDG dakle još 16.000 uplatiš za PDG ostane ti 64.000 ali na kraju godine moraš dati još 15% porez na dobit....dokle bre??? :evil:
Osim toga ako ti je marža 10% ti moraš proturiti najmanje 1.000.000 din. da bi zaradio tih 100.000....ludilo države Smrdija. :poludeo:

Srbija spada u zemlje sa niskim porezima iako to možda ne deluje tako. Ono što obeshrabljuje privrednike je dosta rada na crno (neregistrovanih delatnosti i onih koji na razne načine ne plaćaju poreze) koji em što prave nelojalnu konkurenciju em što onda država da bi opstala mora žešće da zajaše one koji pošteno rade. Ovaj primer plaćanja poreza koji je naveden u poruci je prilično nejasan i oslikava nepoznavanje materije. Ako niste vični razmevanju poreskog sistema a želite da se bavite nekim biznisom, angažujte konsultanta ili preskog savetnika da vam napravi model po kome ćete najmanje poreza plaćati (to je sve legalno). Što bi neko plaćao 50% kad može samo 20% (na primer). Neznanje je uvek najskuplje.

Otvoris prosto agenciju za pruzanje usluga, postanes preduzetnik.......

Dazbine mesecno su ti oko 7 - 8000 dinara.
Ja sam vlasnik internet sajta , i sve sto radim radim preko moje agencije, koja je ustvari i vlasnik tog sajta.

Mnogo je cistije tako, i nije puno skupo, jer se time otvara mogucnost da poslujes i sa legalnim firmama, preko racuna, da ucestvujes na konkursima za dodele nekih sredstava, na nekim tenderima(doduse to ne moze bez politicke zaledjine, ali eto.....).......

Postovani,
molim za pomoc ... naime pocela sam skoro da radim kao knjigovodja kod preduzetnika koji se fino razvija i sad bi da uradi dve stvari prva je da zatvori srediste na Zvezdari i prebaci se na Novi Beograd, a druga je da predje iz preduzetnika u doo inace je u sistemu pdva, zanima me koja je procedura i sta je sve potrebno od dokumentacije za APR,a sta za Poresku upravu

unapred zahvala

Srbija spada u zemlje sa niskim porezima iako to možda ne deluje tako. Ono što obeshrabljuje privrednike je dosta rada na crno (neregistrovanih delatnosti i onih koji na razne načine ne plaćaju poreze) koji em što prave nelojalnu konkurenciju em što onda država da bi opstala mora žešće da zajaše one koji pošteno rade. Ovaj primer plaćanja poreza koji je naveden u poruci je prilično nejasan i oslikava nepoznavanje materije. Ako niste vični razmevanju poreskog sistema a želite da se bavite nekim biznisom, angažujte konsultanta ili preskog savetnika da vam napravi model po kome ćete najmanje poreza plaćati (to je sve legalno). Što bi neko plaćao 50% kad može samo 20% (na primer). Neznanje je uvek najskuplje.
Ne lupaj gluposti! :roll:
Srbija i mali porezi!!! Ja shvatam tvoju potrebu da se reklamiraš, ali ja sam privatnik od 1995 tako da meni ne možeš prodati muuda pod bubrege.

Ne lupaj gluposti! :roll:
Srbija i mali porezi!!! Ja shvatam tvoju potrebu da se reklamiraš, ali ja sam privatnik od 1995 tako da meni ne možeš prodati muuda pod bubrege.

Sudeći po neznanju koje ispoljavaš i prostim rečnikom kojim se služiš u komunikaciji sa ljudima koje ne poznaješ, pravo je čudo da si opstao u biznisu.
Ako već pišeš o nečemu što ne poznaješ onda treba da se informišeš. Srbija je među zemljama sa najnižim stopama poreza (pdv, porez na imovinu, porez na dobit...) i to je činjenica, nije moje mišljenje. Jedine zemlje gde je niža poreska stopa su poreski rajevi tipa kipar, panama, monako i ostali.

Ako i dalje ne veruješ, pogledaj ovaj sajt KPMG-a gde su uradili poređenje poreskih stopa po zemljama i videćeš da se u skoro svim varijantama Srbija među "najmanjima". To što ti plaćaš mnogo poreza je zbog neznanja a ne što mora tako.

http://www.kpmg.com/Global/en/services/Tax/tax-tools-and-resources/Pages/tax-rates-online.aspx

porezi.jpg

Poslednja izmena:
to se valjda gleda po dohotku % globe a verovatno smo na dnu sa placenih 100din po satu bez prijavljivanja..tako da jeste u pravu si za taj % ali uporedi i primanja i cene zivota..ovde su patike 3x skuplje nego preko gde su plate 10x vece

Poslednja izmena:
to se valjda gleda po dohotku % globe a verovatno smo na dnu sa palcenih 100din po satu bez prijavljivanja..tako da jeste u pravu si za taj % ali uporedi i primanja i cene zivota..ovde su patike 3x skuplje nego preko gde su plate 10x vece

Sve to stoji al ajde da ne mešamo babe i žabe. Privreda u Srbiji nije opterećena zbog velikih poreza nego zbog drugih stvari, a tu može da se nabraja do sutra: nepreciznih zakona koji se prečesto menjaju, selektivne primene zakona i pravne nesigurnosti, tajkunsko-korupcionaško-burazerskog poslovanja, crnog i sivog poslovanja, preglomazne i usporene državne administracije itd...

Da bi mala i srednja preduzeća (MSP) bila uspešnija, porezi koje te firme plaćaju moraju biti niži. Ovi nameti inače danas čine oko osam odsto ukupnih rashoda preduzeća u Srbiji, zaključak je istraživanja Evropskog pokreta u Srbiji.Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić navodi da veliki problem za razvoj MSP predstavlja i siva ekonomija, koja grubo narušava uslove poslovanja.
- Potreban je samo niži nivo nameta, već i jednostavniji poreski sistem. Veliki problem je i finansiranje malih i srednjih preduzeća, koji uzimaju kredite male vrednosti, a i značajan trošak im predstavlja cena koju moraju da plate za obradu tih zajmova. Tužno je što je simboličan broj malih i srednjih preduzeća koji postaju srednja i velika preduzeća, zaključuje prof. Arsić.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/378497/Sto-je-preduzece-manje-porez-je-sve-veci

Back