Otvaranje firme,sajta,poresko

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.797
Tamo u apru se nesto plati tipa 1200din i postajem pravno lice,dobija se valjda pib-maticni broj i to je to..onda se ide u poresko gde se prijavljuje delatnost i na osnovu toga odredjuju troskovi..cuo sam da je taj minimalac 21000?sad sta u to ulazi zna li neko preciznije ono zdravstveno..dohodak..?moze li se izbeci nesto i smanjiti mesecna globa?ja kao neki preduzetnik koji nece imati prihode u pocetku da bi mogao placati 200e mesecno imo-nemo posla..zeleo bih otvoriti sajt i na taj nacin probao doci do musterija..sta mislite jel to rizik i da li bi mi mogli pausalno naplatiti porez ako me nekad navataju da radim bez registrovane firme?

Ма,може и мање.

Зависи како биваш опорезиван:да ли паушално или по проценту(који је ваљда 11%).

Моја мама је на том паушалном и плаћа око 11000-12000,и да ту јој улази и здравствено,и то је ваљда тај "минималац".

И док није имала приходе,плаћала је тај порез.

Е,за ово последње већ,појма немам. ;)

Ako nisi registrovan i radiš na "divlje", možeš se provući neko vreme, nekad i duže...
Rad od kuće i sajt su dobar način za početak.
Dok nisi registrovan ti za poresko ne postojiš, osim ako te neko ne prijavi, ili smetaš nekome ko radi legalno.
Čak i tada te ne mogu oporezovati, nemaju osnova, već ti zabrane da radiš dalje na taj način uz neku opomenu i kaznu.

Tako da imaš lufta da nešto zaradiš dok se ne uključiš u legalne tokove.

100% bi me prijavila konkurencija ako nemam na sajtu pib i maticni broj..ok za racun u banci ako bih radio sa firmama koje bi mi na racun uplatile novac umesto na ruke ali ni njega ne bih stavljao na sajt..domen i hosting nadam se da ne zahteva adresu i da ne mogu tek tako otici i pitati kad je sajt poceo sa radom i traziti podatke..razmisljam u tom slucaju otvaranja sajta da uzmem broj iskljucivo za posao..ta novcana kazna me brine jer moze biti preko 100 000 pa kolko im se cefne

100% bi me prijavila konkurencija ako nemam na sajtu pib i maticni broj..ok za racun u banci ako bih radio sa firmama koje bi mi na racun uplatile novac umesto na ruke ali ni njega ne bih stavljao na sajt..domen i hosting nadam se da ne zahteva adresu i da ne mogu tek tako otici i pitati kad je sajt poceo sa radom i traziti podatke..razmisljam u tom slucaju otvaranja sajta da uzmem broj iskljucivo za posao..ta novcana kazna me brine jer moze biti preko 100 000 pa kolko im se cefne

To nije tačno, kazna za FIZIČKO LICE (što si ti sad) jeste 5.000 din a kazna za PRAVNO LICE (što ti sad nisi a hoćeš da postaneš) jeste 50.000 din. Dakle RADI DIVLJE a oni neka ti naplate ponekad neku kaznu imaš fore 10 kazni (kao neregistrovan) naprama jedne kazne (kao registrovan). Lopovi na čelu države su se zauzeli da registrovanim privatnicima otežaju život do maksimuma, ako si neki sivi ekonomista nikom ništa...vozi Miško. :rtfm:

smesno :lol:

Otvori Web Sajt na nekom stranom serveru i mogu da ti puse :mrgreen:
covece nije bitno gde je sajt vec kontakt tel preko kog ce doci do mene..dobar dan dobar dan trebaju nam vase usluge a kad se nadjemo sviranje klavira u muriji:lol:
To nije tačno, kazna za FIZIČKO LICE (što si ti sad) jeste 5.000 din a kazna za PRAVNO LICE (što ti sad nisi a hoćeš da postaneš) jeste 50.000 din. Dakle RADI DIVLJE a oni neka ti naplate ponekad neku kaznu imaš fore 10 kazni (kao neregistrovan) naprama jedne kazne (kao registrovan). Lopovi na čelu države su se zauzeli da registrovanim privatnicima otežaju život do maksimuma, ako si neki sivi ekonomista nikom ništa...vozi Miško. :rtfm:
ovaj info znaci ali cuo sam da divljim taxistima koji su opet fizicka lica slede ogromne kazne i oduzimanje vozila bez prava otkupa?

Poslednja izmena:
covece nije bitno gde je sajt vec kontakt tel preko kog ce doci do mene..dobar dan dobar dan trebaju nam vase usluge a kad se nadjemo sviranje klavira u muriji:lol:

ovaj info znaci ali cuo sam da divljim taxistima koji su opet fizicka lica slede ogromne kazne i oduzimanje vozila bez prava otkupa?
Znas kako ..i Kafanu da otvoris prvih godinu dana radis u buli ,ako si dobar prezivis taj peridod pa tek trece godine mozes da stavis nesto u dzep. Ako vec ne smes bez prijave da pustis sajt onda se spremi za taj period dok krenu klijenti da uplacuju da finansiras sve iz svog dzepa.

Ovo je apsolutno tačno.
Krajnje neprijatna i vrlo retka varijanta je da, ako radiš na crno , na primer, prodaju, kada te uhvate, da ti oduzmu robu, pa kad se registruješ za istu (rok ti je 40 dana), da ti je vrate...ali to se tako retko dešava u praksi, to oduzimanje robe.

Osim toga, ako bilo kom ovde treba bilo kakva usluga neka koristi moje preduzeće jer je i ovako viđeno za gašenje, pazi matematiku u celoj prošloj godini je zaradilo 96.000 kad odbiješ PDV, PDG, socijalno, penziono, razne takse i ostalo i pošto je ta dobit iskazana ja sad treba da platim 15% porez na dobit korporacije. Dakle, zaradiš 100.000 platiš PDV 20% ostane ti 80.000, uzmeš crveni nalog i digneš te pare, dođeš državi još 20% PDG dakle još 16.000 uplatiš za PDG ostane ti 64.000 ali na kraju godine moraš dati još 15% porez na dobit....dokle bre??? :evil:
Osim toga ako ti je marža 10% ti moraš proturiti najmanje 1.000.000 din. da bi zaradio tih 100.000....ludilo države Smrdija. :poludeo:

A ovo sve pišem iz iskustva, jer radismo dugo kako država zapoveda, ti skotovi od inspektora uvek znaju gde mogu da dođu, popiju kafu, naprave izveštaj i oglobe te dobrano. Dođoše jednom mom poznaniku u lokal, rekoše "Mi smo došli, moramo da vam naplatimo neku kaznu, ajde da se dogovorimo koju ćete" A on , lik, bio nekad baraba, izbacivač, sad nosi bradu da pokrije ožiljke od batinanja im reče "Pa dobro, ali ja sada vama moram da polomim ruku pa vi birajte koju ćete, dogovorićemo se"
Posle tog vremena zatvorili smo firmu, ali i dalje radimo, može se, ponekad neki reketić platiš , ponekad budeš drčan i bezobrazan u komunikaciji i to je to.

Back