Otpisivanje, smanjivanje prepisivanja lekova

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Iduce ce se godine u Kopenhagenu prvi put u istoriji covecanstva
odrzati kongres lekara gde ce glavna i jedina tema biti "otpisivanje"
lekova na recepte. U ovom slucaju rec otpisivanje znaci ponistavanje
prepisivanja. Utvrdjeno je naime da narocito stariji ljudi uzimaju 3xdnevno
shaku lekova i da zbog tih silnih tableta i ranije umiru.
Problem su sami lekari, specijalisti koji bez da pacijenta
pitaju koje lekove uzima, pepisuju lekove
zbog kojih je pacijent od njih, a sledeci kardiolog,
internista ili neurolg, gastrolog sve to isto radi i onda pacijent
uzima lekove jer je lekar tako odredio a polovina
od svih tih lekova zapravo su kontraindikatorni, potiru
se pa cak i prave probleme.

Moj je stav da nisu tu toliko ni lekari krivi koliko sami pacijenti. Pacijent ide kod lekara i ocekuje recept sa barem dve vrste tabletica, a lekar ne bi da izneveri ocekivanja pacijenta.

Poslednja izmena:
Iduce ce se godine u Kopenhagenu prvi put u istoriji covecanstva
odrzati kongres lekara gde ce glavna i jedina tema biti "otpisivanje"
lekova na recepte. U ovom slucaju rec otpisivanje znaci ponistavanje
prepisivanja. Utvrdjeno je naime da narocito stariji ljudi uzimaju 3xdnevno
shaku lekova i da zbog tih silnih tableta i ranije umiru. Problem su sami lekari,
specijalisti koji bez da pacijenta pitaju koje lekove uzima, pepisuju lekove
zbog kojih je pacijent od njih, a sledeci kardiolog, internista ili neurolg, gastrolog
sve to isto radi i onda pacijent uzima lekove jer je lekar tako odredio a polovina
od svih tih lekova zapravo su kontraindikatorni, potiru se pa cak i prave probleme.

Moj je stav da nisu tu toliko ni lekari krivi koliko sami pacijenti. Pacijent ide kod
lekara i ocekuje recept sa barem dve vrste tabletica, a lekar ne bi da izneveri
ocekivanja pacijenta.
Imam jednu babu, ona samo dva leka dnevno koristi, kad joj prepisu treci ona izbaci jedan i tako dalje

Нису толико криви пацијенти, него здравствени систем који је лоше организован.
Zdravstveni je sistem je lose organizovan utoliko sto lekar
( kucni lekar) prihvata sve recepte koje daju specijalisti i prepisuje
ih i dalje, on nema ni volje, ni zelje, a ni vremena da razmislja
sta se s cim nikako ne slaze.

Inace moja pokojna majka je govorila da bi i otrov popila da joj prepisu samo da joj neki bolovi prestanu,vrv je opet kriva i sto joj nisu saverovali bar da smanji pusenje i da ne sme nonstop cafetin piti
Bolovi su neka druga prica i ja verujem da bi tvoja majka u nekim
svojim uzasnim bolovima stvarno uzela i otrov.
Postoji sada i tretman za bolove, ali sada je naravno za nju to
nevazno, a i za tebe.

Pitanje je kolio je tvoja mama lekova uzimala dnevno pre nego sto je
i doslo do tih bolova.

Godinama je pila saku lekova ,ne znam uopste kako je zivela s njima jer joj je uvek bilo lose od njih
To su sada shvatili i lekari, ali naravno za nju je jadnu sve kasno,
a nije ni tebi to nikakva uteha. Nego, drzace oni kongrese, bice
govorancija, zauzimanja stavova, preporuka a opet ce sve biti kao sto
je i sada. Covek bi nekako morao sam da odluci koje ce lekove da uzima
a koje ne.

Polifarmacija je zvanican naziv prekomernog
i nekontrolsanog prepisivanja lekova

Propisivanje lekova je ključna komponenta zdravstvene zaštite starijih osoba. Stariji često koriste više lekova, a poznato je da polifarmacija može dovesti do interakcija lekova i neželjenih događaja. Cilj ove studije bio je da se analizira stalna upotreba lekova i prevalencija polifarmacije u starijoj populaciji u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Metode. Izvršeno je retrospektivno istraživanje upotrebe lekova koji se izdaju na recept u 2005. i 2010. godini, kroz analizu lekova propisanih osobama starim ≥ 65 godina koji se izdaju na teret Fonda zdravstvenog osiguranja. Ispitivana populacija bila je podeljena prema polu i starosti. Stalna upotreba leka definisana je kao neprekidno izdavanje leka tokom cele godine ili najmanje dve trećine godine. Polifarmacija definisana je kao upotreba pet i više različitih lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Rezultati. Od svih osiguranika starosti ≥ 65 godina, stalna upotreba lekova koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja utvrđena je kod 10% (2005) i 19% (2010) starijih, od čega su 62% bile žene. Dva do četiri različita leka koristilo je gotovo 49% (2005) i 54% (2010) starijih osiguranika. Prevalencija polifarmacije porasla je sa 1,4% (2005) na 3,6% (2010), i to u svim starosnim grupama oba pola. Najveći porast primećen je u starosnoj grupi 65-74 godine. Porast prevalencije polifarmacije bio je veći kod žena. Najčešće su korišćeni lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti, naročito lekovi za lečenje hipertenzije i bolesti srca. Zaključak. Rezultati istraživanja ukazuju na porast starije populacije koja stalno koristi lekove. Više od polovine starijih osiguranika stalno koristi 2-4 različita leka. Prevalencija polifarmacije je niska. U 5-godišnjem periodu porasla je kod oba pola. Porast je izraženiji kod žena svih starosnih grupa. Upotreba više lekova i polifarmacija rasli su sa godinama osiguranika.

To su sada shvatili i lekari, ali naravno za nju je jadnu sve kasno,
a nije ni tebi to nikakva uteha. Nego, drzace oni kongrese, bice
govorancija, zauzimanja stavova, preporuka a opet ce sve biti kao sto
je i sada. Covek bi nekako morao sam da odluci koje ce lekove da uzima
a koje ne.
Ispada da se i ovako ozbiljnim delatnostima svako moze baviti kad nema odgovornost za posledice,ja mislim da ni automehanicar ne sme da me pusti na ulicu ako mi ne pregleda povezano sve posle zamene delova,a ne lekar pacijenta sa tonom recepata

Velika glupost.Kad ljudi imaju vise problema sa raznim bolestima,sigurno je da moraju da piju vise lekova.Bitno je samo usaglasiti te lekove da se ne mesaju,oni koji bi ponistavali uticanje na drugi.Pijem 4 leka samo protiv bolova,ali obaveznih.Prvi je Febricet za poboljsanje cirkulacije,Nimulid i Diklofenak duo za bolove,jer sam Nimulid nije dovoljan i Bensedin,da bi se smirio organizam da bi lekovi protiv bolova bolje delovali.Onda pijem Cinedil po pola jutri i uvece protiv vrtoglavice,a ujutru pijem Tansec,za regulaciju rada srca.I sve mi je to potrebno.

Velika glupost.Kad ljudi imaju vise problema sa raznim bolestima,sigurno je da moraju da piju vise lekova.Bitno je samo usaglasiti te lekove da se ne mesaju,oni koji bi ponistavali uticanje na drugi.Pijem 4 leka samo protiv bolova,ali obaveznih.Prvi je Febricet za poboljsanje cirkulacije,Nimulid i Diklofenak duo za bolove,jer sam Nimulid nije dovoljan i Bensedin,da bi se smirio organizam da bi lekovi protiv bolova bolje delovali.Onda pijem Cinedil po pola jutri i uvece protiv vrtoglavice,a ujutru pijem Tansec,za regulaciju rada srca.I sve mi je to potrebno.
Upravo tako. Ko bi se normalan kljukao lekovima. A i zašto bi prosečan čovek morao da zna šta sa čim ne može ili može. Valjda je to posao lekara i farmaceuta. Nekada ljudi i nemaju izbora. Zavisi i koje oboljenje je u pitanju.

Back