Otkrivena nova vrsta mrava koji eksplodiraju

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Kada je u pitanju odbrana mravinjaka, mravi su razvili gomilu jedinstvenih i bolnih načina da zaustave neprijatelje. Međutim, nova i bizarna vrsta „eksplodirajućih mrava” (lat. colobopsis explodens) je pravo eksplozivno otkriće.
hormiga-gigante-es-carnivora-768x588.jpg

https://www.lahormigablanca.com/wp-content/uploads/2018/12/hormiga-gigante-es-carnivora-768x588.jpg

Ovi mravi se tokom borbe za teritoriju zakače za svoje protivnike i raspore svoju utrobu da bi prosuli žuti otrov koji ubija ili barem usporava njihove protivnike. Nova vrsta mrava je tek jedna od desetine do sada otkrivenih vrsta „eksplodirajućih mrava”, mada ovo i dalje ostaje prilično retko svojstvo. Pre ove, poslednja vrsta sa tom sposobnošću otkrivena je 1935. godine.

Iako ova „eksplozija” nije baš slična eksploziji prave bombe, možemo je s njom uporediti jer predstavlja kraj za samog mrava, kako kaže Alis Lejsini (Alice Laciny), student doktorskih studija entomologije u Muzeju prirodne istorije u Beču i jedan od naučnika koji su pronašli ove mrave u kišnim šumama Bornea. Ona upoređuje ovaj mehanizam sa ubodom pčele i objašnjava da je „samoubilačka odbrana” zajednička samo društvenim insektima, kao što su mravi, ali i pčele i termiti. Za razliku od drugih životinja, ovi hiperdruštveni insekti se rado lišavaju parenja, pa čak i života, ako to znači preživljavanje i napredovanje ostatka zajednice.
mravi-1.jpg

https://www.ebrcko.net/images/2018/april/2/mravi-1.jpg

Ovi mravi u slučaju napada njihove kolonije od jačeg ili većeg neprijatelja koriste ovu neobičnu metodu odbrane. Vrsta je dobila latinsko ime Colobopsis explodens, baš kako i dolikuje, jer je njihov metod odbrane da iz svog tijela izbace toksičnu tečnost na napadača tako što eksplodiraju. Određeni broj radnika u koloniji ima posebne uvećane žlijezde u svom tijelu, koje proizvode sluzavu žutu materiju.

Lejsini objašnjava da koloniju mrava treba posmatrati kao superorganizam, a ne kao porodicu ili pojedince, jer se svaki mrav više ponaša kao ćelija organizma sa specifičnom funkcijom. Ovo je definitivno tačno za ovu novu vrstu mrava. Samo mali radnici ove vrste imaju mogućnost da ubiju neprijatelje tako što raznesu svoju utrobu. Veliki radnici, sa svojim glomaznim glavama, igraju drugu ulogu. Lejsini objašnjava da je ulaz u njihov mravinjak mala rupa, koja je tačno onoliko velika koliko i glava ovih većih radnika. Zbog toga oni mogu da provuku glavu kroz nju i da je zapuše tako da ništa ne može da uđe. I tako, dok su manji radnici kamikaze, veći pružaju jednu vrstu pasivnog otpora.

Kada je kolonija napadnuta, oni se čeljustima hvataju za napadača, obavijaju oko njega i izvijaju tijelo dok ne pukne oslobađajući tečnost iz svojih žlijezda, koja može da povrijedi ili ubije mnogo većeg napadača.

Uprkos tome što se za ponašanje “eksplodirajućih” mrava zna još od 1916. godine, ova vrsta insekata ostala je pod velom tajne tokom proteklog vijeka.

Članovi međunarodnog istraživačkog tima, koji se sastojao od entomologa, mikrobiologa, hemičara i botaničara otišli su na Borneo da ispituju mrave. Identifikovali su 15 različitih podvrsta, koje potpadaju pod vrstu Colobopsis cylindrical.

U Australiji i Americi postoji još nekoliko vrsta mrava koji mogu zapušiti ulaz, ali ne čine sve vrste to iz istih razloga. Na primer, australijski mravi koji žive na plaži (lat. camponotus anderseni), koriste svoje velike glave da spreče prodiranje vode. Upoređivanje sa sličnim vrstama, koje su naučnici bolje istražili, može pomoći u boljem razumevanju nove vrste mrava, jer postoji još mnogo toga što o njima treba otkriti.

''Jesam sitan, al' sam dinamitan!''
:zcepanje:

Imam nekoliko mravinjaka u dvorištu godinama, a srećom, baš su tik uz ogradu pa nikome nisu na meti,
ali se već negde u proleće kad sadim cveće sretnem sa njima tako što mi krenu uz nogavice da mi izričito stave do znanja:'' Dalje nećeš moći!''.
Snašla sam se pa sam tu posadila samo bršljanove puzavice jednom, i više ne moram ni da prilazim.
Mravi su neverovatno teritorijalni, brane svoje po svaku cenu. :think:

Ovog leta se jedan mravinjak selio preko staze:
Nepregledna vojska je putovala satima, a čak su ih i moje mačke preskakale kulturno nakon kratke obzervacije ne usuđujući se da ih ometaju.

''Jesam sitan, al' sam dinamitan!''
:zcepanje:

Imam nekoliko mravinjaka u dvorištu godinama, a srećom, baš su tik uz ogradu pa nikome nisu na meti,
ali se već negde u proleće kad sadim cveće sretnem sa njima tako što mi krenu uz nogavice da mi izričito stave do znanja:'' Dalje nećeš moći!''.
Snašla sam se pa sam tu posadila samo bršljanove puzavice jednom, i više ne moram ni da prilazim.
Mravi su neverovatno teritorijalni, brane svoje po svaku cenu. :think:

Ovog leta se jedan mravinjak selio preko staze:
Nepregledna vojska je putovala satima, a čak su ih i moje mačke preskakale kulturno nakon kratke obzervacije ne usuđujući se da ih ometaju.
Sjajno....kako slatka mackica...

Back