Otkrivena književnost

OK, to je dobar i normalan način da se otkrije neko novo ime. Ja samo nikad ne bih mogao ono što neki ljudi rade - da ih knjiga privuče naslovom ili koricama, tako nečim, a da ništa ne znaju ni o njoj, ni o piscu. Po meni, to je neracionalno čitanje i rasipanje vremena kog nikad nema dovoljno ni za dobre knjige.
Meni se to dešava - na stranu što izdavač može da bude preporuka, ja sam naletela na zabavne knjige koje su me privukle baš naslovom (a posle postale, ili se ispostavilo da su, bestseleri). Recimo Taqwacores, naslov je zvučao super, a knjiga je bila beskrajno zabavna - o tada skoro nepostojećoj islamskoj pank sceni : ) Posle su po knjizi snimljana dva ili tri filma (i pisana je baš kao da je za film), a odjednom se tu pojavila i gomila nekih bendova... Ni ja baš nemam vremena za eksperimente, ali imam dovoljno čitalačkog staža da izabreme nešto zanimljivo i bez preporuke...

Michael Muhammad Knight...
In winter 2002 he wrote The Taqwacores, which told the story of a fictitious group of Muslim punk-rockers living in Buffalo, New York. Characters included a Straight edge Sunni Muslim, drunken mohawk-wearing Sufi punk, burqa-wearing riot grrl and Shi'a skinhead.

Poslednja izmena:
Meni se to dešava - na stranu što izdavač može da bude preporuka, ja sam naletela na zabavne knjige koje su me privukle baš naslovom (a posle postale, ili se ispostavilo da su, bestseleri). Recimo Taqwacores, naslov je zvučao super, a knjiga je bila beskrajno zabavna - o tada skoro nepostojećoj islamskoj pank sceni : ) Posle su po knjizi snimljana dva ili tri filma (i pisana je baš kao da je za film), a odjednom se tu pojavila i gomila nekih bendova... Ni ja baš nemam vremena za eksperimente, ali imam dovoljno čitalačkog staža da izabreme nešto zanimljivo i bez preporuke...

Citala sam knjigu. Veoma je glupa, jer je zasnovana na nemogucem dogadjaju. ja ne volim nerealnu fikciju, tipa naucna fantastika, a upravo je ta knjiga to. Taj tip je pokusao da predstavi muslimane kao normalne ljude, ali to nema veze sa stvarnoscu.

Citala sam knjigu. Veoma je glupa, jer je zasnovana na nemogucem dogadjaju. ja ne volim nerealnu fikciju, tipa naucna fantastika, a upravo je ta knjiga to. Taj tip je pokusao da predstavi muslimane kao normalne ljude, ali to nema veze sa stvarnoscu.

Mislim da je tvoj komentar uvredljiv i protiv pravila Krstarice - vređanje po verskoj osnovi.

Meni se knjiga dopala, i razmišljala sam da je preporučim nekom našem izdavaču, a onda sam odustala kada sam shvatila da čovek nije rođen u toj veri, nego je postao musliman. Čini mi sa da takvu knjigu 'ima pravo' da napiše samo neko ko se u tome rodio, ne neko ko je došao u goste.

Mislim da je tvoj komentar uvredljiv i protiv pravila Krstarice - vređanje po verskoj osnovi.

Meni se knjiga dopala, i razmišljala sam da je preporučim nekom našem izdavaču, a onda sam odustala kada sam shvatila da čovek nije rođen u toj veri, nego je postao musliman. Čini mi sa da takvu knjigu 'ima pravo' da napiše samo neko ko se u tome rodio, ne neko ko je došao u goste.

Ok. neka bude vredjanje. Ja sam knjigu procitala i zivela sam blizu Bafala, gde se radnja odvija. Taj Bafalo ti je jedan od najrasistickijih gradova u Americi, da ne kazem na Zapadnoj hemisferi. Imala sam priliku da vidim kako muslimani tamo zive i veruj mi, da nije ni malo prijatno. Oni su od Holandije, belgije i Nemacke napravili svoje stale, a u Americi su napravili svoje satore. Delovi u kojima se oni nalaze su jednostavno neprohodni za normalne ljude. Kanalizacija i smece teku ulicom. Vriste i deru se po ulici. Zivotinje ubijaju i bacaju ih u jednom posebnom delu te njihove cetvrti. Sva muzika, koju oni cuju je njihova arapska muzika. Nema ni pop muzike, a kamoli panka. Ako neko pokusa da slusa neki rok, metal, izbacuju ih iz zajednice ili devojke udaju za neke divljake. Cesto se desava da se vencavaju veoma bliski rodjaci. Niko tamo ne zalazi, jer sidu mozes da dobijes preko vazduha.
Meni je drago sto ti se dopala knjiga. Ja nisam htela tebe da povredim, ako si ti muslimanka, ali to je tvoja stvar. Ja nisam htela da to podizem na nivo religije, vec sam samo rekla svoj utisak o knjizi.

Julia Alvarez, Lynne Sharon Schwartz, David Lodge, sigurno jos mnogo toga sto imam na policama posto (neko vec rece gore) cesto uzimam knjige koje sama prelistam a da nista ne znam o autoru ni o knjizi, nego mi eto deluje interesantno. Za mnoge niko nije cuo posto i nema sta da se cuje posebno :) a za mnoge ja nisam cula na vreme a drugi su vec odavno znali.

OK, to je dobar i normalan način da se otkrije neko novo ime.

Ja samo nikad ne bih mogao ono što neki ljudi rade - da ih knjiga privuče naslovom ili koricama, tako nečim, a da ništa ne znaju ni o njoj, ni o piscu. Po meni, to je neracionalno čitanje i rasipanje vremena kog nikad nema dovoljno ni za dobre knjige.

Prepoznala sas se :lol: Ja volim tako da uzmem svasta, ne bas zbog korica ali nekad zbog naslova (na primer, Any four women can rob the Bank of Italy) ili zbog opisa na koricama, ili prelistam pa mi deluje interesantno (tako sam uzela ovu Svarc, bile su neke zanimljive price), cesto se prijatno iznenadim.

Zasto ponovo sebe dovodis u situaciju da budes banovana?
I na ovom forumu, i na ovom PDF-u kao i u tvom i u mom okruzenju, zive ljudi koji su muslimani, koji su nama nekada mnogo drazi od nekakvih
hriscana.

Zasto ponovo sebe dovodis u situaciju da budes banovana?
I na ovom forumu, i na ovom PDF-u kao i u tvom i u mom okruzenju, zive ljudi koji su muslimani, koji su nama nekada mnogo drazi od nekakvih
hriscana.

Meni nisu, ali ovo nije moje misljenje o muslimanima, nego knjizi, koja se bavi muslimanskim andergraundom, koji ne postoji. Nemojte navoditi vodu u pogresnom pravcu.

Meni je drago sto ti se dopala knjiga. Ja nisam htela tebe da povredim, ako si ti muslimanka, ali to je tvoja stvar. Ja nisam htela da to podizem na nivo religije, vec sam samo rekla svoj utisak o knjizi.

Nisi me ni povredila ni uvredila, nego nije lepo.

koja se bavi muslimanskim andergraundom, koji ne postoji

Pa baš je zato knjiga super :)
Moja zamerka bi pre bila da je iskalkulisana, ali ni to mi nije smetalo dok sam čitala, bilo je previše dobrih slika.

Prepoznala sas se :lol: Ja volim tako da uzmem svasta, ne bas zbog korica ali nekad zbog naslova (na primer, Any four women can rob the Bank of Italy) ili zbog opisa na koricama, ili prelistam pa mi deluje interesantno (tako sam uzela ovu Svarc, bile su neke zanimljive price), cesto se prijatno iznenadim.

I ja to radim.
Ne znam, zaista se nikad nisam opterećivala time da li ću izgubiti vreme na lošu knjigu.
Ima vremena, ima knjiga a vreme uglavnom nikad nije izgubljeno uzalud.

Najviše volim da se zavučem u ćošak biblioteke pa kopam i prevrćem, štetočina :lol:

Dve knjige koje sam tako otkrila...recimo

Mark Haritonov - Studija o maskama
Svideo mi se naslov...jednostavne korice..uzela je ne znajući ništa o čoveku i hop, postade mi jedna od omiljenih.
Isto važi za Ruske noći od Odojevskog
Ameli Notomb i Margaret Atvud sam isto svojevremeno sama nanjušila kopajući po policama ( znam da su one već poznatije ali meni su bile nepoznate)

Poslednja izmena:

Back