Otkazi u državnom sektoru

To jeste problem, al znas kako je....neko mora da probije led....ne znam sta pametnije da kazem, u pravu si, ali ono "tu bitku cu prepustiti drugima" je losa filozofija.
Na svu srecu se nisam nasao u takvoj situaciji, tako da stvarno ne znam sta pametno da kazem.....ali od neceg mora da se pocne, makar ljudi koji to mogu....a oni nece......

Jeste to losa filozofija, ali ni u zivotu nije sve kao u knjizi da sve mora izaci na dobro.
Prvo sto ces razvlaceci se po sudu izgubiti nekoliko godina zivota i tonu zivaca, a drugo sto su ti ljudi povezani sa svim i svacim i ako je on potkupio sudiju, mozes ti iznositi sve argumente, dzabe ti i 10 zalbi na presudu.
Druga stvar je i inspekcija rada koja bi trebala da izvrsi pregled. Oni nikad nece udariti na mnogo jake i pisati im neke silne prijave, jer se nije jednom desilo da dobiju bombu u kucu ili zapaljeno auto i sl.
Inspekcija ce radi svoj posao za platu, juri male i nesrecne privatnike koji krpe kraj s krajem, jer znaju da ce svaka prijava protiv njih proci, a nece ni dobijati pretnje.

A da neko udari sam, na organizaciju koja je povezana kao macija creva, bas i nije pametna stvar.

Ja bih bila presrećna kada bi došlo do čistke u državnim preduzećima. Ne biste verovali koliko ljudi ima što rade u državnom sektoru koji čak i da ne dolaze na posao plata ide..ni godišnji odmor se ne piše kada su odsutni...I nekima se čak i prekovremeni rad piše..jer tako šef dopušta..Masa njih ništa ne radi, posao padne na dvoje i oni se razvaljuju od posla...A puno ljudi ima koji bi ne znam šta dali da mogu da rade..Jedva čekam da krene "čišćenje" po državnim firmama, baš se veselim!:) I još da dodam da se na "teren" tj. kući ide već oko 11-12!

Poslednja izmena:
Della, vidim da nisi baš imala iskustva kako treba. U tvojoj priči delim mišljenje... ali samo donekle.
Iskustva koje imaš su očigledno vezana za male privatnike koji nemaju nikakvu viziju napretka i vode se "burazerskom ekonomijom" (tipa, sve što zaradiš, odma u keš, uzmi audi, vikendicu na moru, putuj na Bahame i sl.). Za takve ljude raditi je pravo zlo. Najblaže rečeno.
Sa druge strane imaš broj privatnih kompanija (i domaćih i stranih) gde se radi svetski, ali se poštuju ljudi i ceni rad. Doduše retke su, ali ih ima...

A kad pogledam tvoju priču kao službenika, sve mi idilično zvuči, a garantujem da nije baš sve tako uredno. Prošle nedelje mi prijatelj ode u SUP da je preda papire (ima zakazano u 17.30) za ličnu kartu i dočeka ga nadrndana frustrirana krava koja iz starta počinje da viče "Šta hoćeš?". Ovaj joj kaže "Izvinite, da li je slobodno, imam zakazano u 17.30?" a ova opet drsko "E nije slobodno! Čekaj!"
Da li su oni ovce čuvali zajedno pa da se obraća sa TI? Ili je umislila da je u vojsci? Alo, taj čovek odvaja za njenu platu. Ona je tu zbog njega. I gomila budžetskih korisnika je tu zbog nas svih. Malo nam svima smeta da zarađuju sasvim dobre plate a da se tako ponašaju. Naravno, neću da generalizujem, jer ima ljudi koji pošteno i savesno rade svoj posao (ima ih oko 20%, plafon, i njima svakaa čast!), ali u globalu je ova slika.
E vidiš, o tome ti pričam. To je u privatnom sektoru lepo rešeno - niko se klijentu ne obraća na tako bezobrazan i drzak način, u suprotnom - magla! A ovi znaju da im se može i da neće biti sankcija i brecaju se u nedogled.
O ustanovi socijalnog osiguranja neću ni da pričam... prvom prilikom ću snimiti mobilnim i zakačiti na Youtube da vidite.

Sve što si naveo je potpuno tačno. Jesam radila samo za sitne privatnike i uopšteno sitne ljude. I ovdje postoje ozbiljni privatnici koji imaju dobar i zdrav odnos prema svojim zaposlenicima. Međutim, baš činjenica da su rijetki dovodi do zaključka da ne mogu svi kod njih da se zaposle. Ja nisam imala tu sreću. Možda se to moglo desiti u narednom periodu da sam istrajala u privatnom sektoru.
Priča koja se veže za drzavni sektor mi je u potpunosti poznata. I meni se dešava da dođem na neki šalter i gledam radnike koji se vuku kao prebijene mačke. Ubi me to. S jedne strane uzimamo brojeve sa automata, mermer okolo blješti, tehnologija kao iz filmova, a babe pred penziju i dalje se ponašaju odvratno. Mnogo sam puta poželjela da imam vlast pa da ih sve redom postrojim i uručim im otkaz pa makar im ostao i jedan jedini dan do penzije. Uglavnom se sve svodi na to da upropaste one meni dan, ali upropastim ga i ja njima. Tu i tamo se desi u kompletnoj priči da naletim na neku ljubaznu službenicu koja se svojski trudi da brzo i efikasno riješava svoje radne zadatke. Ne sporim da se i u mojoj organizaciji isto to dešava, s tim što napominjem da je ipak više ljudi koji se trude da svojski odrade posao nego onih koji zabušavaju. Međutim, oni koji zabušavaju imaju debele veze koje su mnogo veće od direkcije i njih je jako teško dovesti u red. Bilo koje rukovodeće lice može pokušati da izvede mak na konac, ali ništa neće postići osim da dobije po ušima. Tako je kod mene, ali to ne znači da je moja organizacija šablon za kompletnu državnu upravu ovdje ili tu kod vas.

Back