Otkaz kod privatnika..sta dalje?

pele27

Primećen član
Poruka
959
Pozdrav svima..Imam jedno pitanjce..naime, devojka je dobila otkaz kod privatnika kao, pretpostavljamo tehnoloski visak..Kakva su njena prava i da li ih uopste ima? Smesno je to sto joj je to saopstio danas i rekao da ce raditi do 01.10. Kakav je to otkazni rok od jedva 10 dana? Sta raditi, kako se ponasati i sta zahtevati, a opet izbeci teske reci i zatvaranje vrata dupetom za sobom?

Ko to izbegava? Gazda ili bivsi radnik i zasto? Da li se dobija neka nadoknada od bivseg poslodavca? Da li je on u obavezi da da duzi otkazni rok? Mislim, sta ko moze za 10 dana? Ovako ti to kaze nekada, pa se ti malo angazujes oko novog posla da nadjes nesto i tako...bar je po meni to logicno..

Ko to izbegava? Gazda ili bivsi radnik i zasto? Da li se dobija neka nadoknada od bivseg poslodavca? Da li je on u obavezi da da duzi otkazni rok? Mislim, sta ko moze za 10 dana? Ovako ti to kaze nekada, pa se ti malo angazujes oko novog posla da nadjes nesto i tako...bar je po meni to logicno..

Izbegavaju gazde ali ni sam ne znam zašto...znam da su mog prijatelja uslovljavali nekim plaćenim odmorom samo da ne napišu da je tehnološki višak. A oko otkaznog roka...mislim da ne moraju da daju ni dana otkaznog roka...biro preuzima brigu

Izbegavaju gazde ali ni sam ne znam zašto...znam da su mog prijatelja uslovljavali nekim plaćenim odmorom samo da ne napišu da je tehnološki višak. A oko otkaznog roka...mislim da ne moraju da daju ni dana otkaznog roka...biro preuzima brigu

Izbegavaju zato što bi trebali da daju neku otpremninu, koliku nisam sigurna, to se
može proveriti....mada oni to mogu da se dogovore sa radnikom da su kao i dali,
jer je i radniku povoljnije...onda od Biroa ima nadoknadu u zavisnosti od vremena
provedenog na radu...ovako ništa...

Pozdrav svima..Imam jedno pitanjce..naime, devojka je dobila otkaz kod privatnika kao, pretpostavljamo tehnoloski visak..Kakva su njena prava i da li ih uopste ima? Smesno je to sto joj je to saopstio danas i rekao da ce raditi do 01.10. Kakav je to otkazni rok od jedva 10 dana? Sta raditi, kako se ponasati i sta zahtevati, a opet izbeci teske reci i zatvaranje vrata dupetom za sobom?

Neka trazi drugi posao,proslo samoupravljnje.Kapitalizam!

Ma moze da se slika sa zakonskim otkaznim rokom i sl.
Mislim moze ona da trazi duzi otkazni rok i on joj nikada ne isplati poslednju platu... pa neka ga tuzi. Za jedno 5 godina mozda i dokaze da je bila u pravu a do tada ce on vec promeniti ime firme a ov zatvoriti i sl pa joj ni staz nece biti upisan.
Dakle bolje nek vidi sta ce dalje,

Nije problem u gledanju sta ce dalje, to se mora pa se mora nego da vidimo kako njega prehebati..tj da on ne prehebe nju..evo do malopre sam citao Zakon o radu, clan 158 kaze: poslodavac je duzan da pre otkaza ugovora o radu zaposlenom isplati otpremninu.... otpremnina ne moze biti niza od zbira trecine zarade zaposlenog za svaku navrsenu godinu rada u radnom odnosu za prvih 10 ili 20 godina..i td itd ...

Nije problem u gledanju sta ce dalje, to se mora pa se mora nego da vidimo kako njega prehebati..tj da on ne prehebe nju..evo do malopre sam citao Zakon o radu, clan 158 kaze: poslodavac je duzan da pre otkaza ugovora o radu zaposlenom isplati otpremninu.... otpremnina ne moze biti niza od zbira trecine zarade zaposlenog za svaku navrsenu godinu rada u radnom odnosu za prvih 10 ili 20 godina..i td itd ...

To sve pod uslovom da ona ne potpise sporazumni raskid radnog odnosa...
I da nije na ugovor, nego za stalno.
A ako se dogovori da je proglase za tehnoloski visak, dobija nadokdnadu od biroa i to na osnovu godina radnog staza.

Ili poslodavac ostavi da ga tuzi i mozda za nekoliko godina i dobije nesto, a u medjuvremenu je on zajebava tako sto joj en vrati radnu knjizicu ili neku drugu zackoljicu tako da ne moze da se zaposli ili ostvari neko pravo kao nezaposlena.

Rupa u našem zakonu koliko hoćeš i po nepisanom pravilu uvek na štetu zaposlenih. Moj savet je da se lepo sa poslodavcem dogovori i pokuša da ga ubedi da je proglasi tehnološkim viškom. Imaće neku naknadu sa biroa određeno vreme, a do tad će već naći novi posao....

Ja iskreno ne verujem da će tužbom u ovoj državi bilo šta postići.....što bi moja baba rekla "šut sa rogatim se ne bije"...na žalost, ali tako je.

Svi bi nekoga da tuže...
Ukoliko je prijavljena, potpisala je ugovor o radu, neka ga pročita.
Poslodavac ima pravo da da otkazni rok koliko smatra da je potrebno - ako si npr napravio štetu firmi, ako radiš loše po nju, kradeš i lupam sada već ali ideš kući odmah, nema otkaznog roka. Zamilsli imaš firmu, imaš radnika koji je u komunikaciji sa klijentima, već je napravio gomilu problema, daš mu otkaz i on još mesec dana tu sedi i ko zna šta priča klijentima i ko zna šta radi...tako da otkazni rok ne važi isto za obe strane.
Tehnološki višak, je savim ok za radnika jer dobija novac sa biroa, ali ne i za poslodavca, tako da nema razloga da neko bude proglašen tehnološkim viškom - sa gldedišta poslodavca, osim ako tako stvrno jeste.
Platu mora da joj isplati za svaki mesec koji je radila, kao i doprinose , i to je to.
U principu, nema tu osvete poslodavcu, zašto bi je i bilo? Nikada poslodavci ne valjaju, nije nego.
Ideš dalje, boriš se. I sve dođe na svoje.

Nema sta tu ko koga da syebe pobogu.Covek je preduzetnik,to sigurno nije firma sa 1000 zaposlenih.Da mu treba ne bi je otpustao,cim je otpusta znaci da mu ne treba.Pa ne mozes ti ili bilo ko da coveku odredjuje koga ce da zaposljava u svojoj firmi.Dajte malo realnosti,svi bi neka prava a ja da odgovaram za necije plate,poreze,prireze,inspekcije...
Naravno da odgovaram,moja firma,ali ja onda odlucujem ko i kako ce da radi,ne zanima me u toj stvari ni drzava a kamo li pojedinci.
I shvatite vec jednom: Umro je drug Tito.Umrlo samoupravljanje.nema vise,kraj price,u kapitalizmu se zna ko kosi a ko vodu nosi.Ako neces da budes vodonosa onda napravi bunar,kupi kofe pa se bavi prodajom vode]Ali prvo moras da ulozis[/B],to yebe kokoske a nije pevac.:))

Poslednja izmena:
da bi proglasili nekoga za tehnoloski visak potrebno je da zaposleni iskoristi svoj godisnji odmor, zatim da se potpise sporazumni raskid radnog ugovora, da zaposleni potpise izjavu da se odrice prava na naknadu, jos par formulara koje obicno sastavi pravni zastupnik te firme i to je to ;)

i da mirko, svaka cast na ovom postu. :klap:

da bi proglasili nekoga za tehnoloski visak potrebno je da zaposleni iskoristi svoj godisnji odmor, zatim da se potpise sporazumni raskid radnog ugovora, da zaposleni potpise izjavu da se odrice prava na naknadu, jos par formulara koje obicno sastavi pravni zastupnik te firme i to je to ;)

pre 10ak dana sam dobila otkaz kao tehnološki višak
uručeno mi je rešenje
uplaćena mi je otpremnina /po Zakonu
nisu svi privatnici isti..
kao ni svi ljudi...

ukoliko je radnik proglašen za tehnološki višak NE potpisuje se sporazumni raskid radnog odnosa

Ne treba mesati babe i zabe.Govorimo o malim privrednicima,neka bude firma do 20 zaposlenih.Koji privatnik ce da otpusti dobrog radnika?! Ni jedan! Pa taj dobar radnik zaradjuje za njega.Logicno.Ali dodje vreme kad moras da otpustis,da sad ne nabrajam razloge ima ih milion.Onda otpustis,mora se,a sto se mora nije tesko.Prvi sam za to da se postuje zakon,a svako pokusava sebe da zastiti i da ga to manje kosta.Stavite se vi malo u polozaj poslodavca pa pogledajte to sa druge strane.Ima losih poslodavaca,ima losih radnika,govotimo o normalnim osobama sa obe strane.
Biti normalan privrednik je tesko,tesko i tesko,ko ne veruje nek proba,niko mu ne brani.

Nema sta tu ko koga da syebe pobogu.Covek je preduzetnik,to sigurno nije firma sa 1000 zaposlenih.Da mu treba ne bi je otpustao,cim je otpusta znaci da mu ne treba.Pa ne mozes ti ili bilo ko da coveku odredjuje koga ce da zaposljava u svojoj firmi.Dajte malo realnosti,svi bi neka prava a ja da odgovaram za necije plate,poreze,prireze,inspekcije...
Naravno da odgovaram,moja firma,ali ja onda odlucujem ko i kako ce da radi,ne zanima me u toj stvari ni drzava a kamo li pojedinci.
I shvatite vec jednom: Umro je drug Tito.Umrlo samoupravljanje.nema vise,kraj price,u kapitalizmu se zna ko kosi a ko vodu nosi.Ako neces da budes vodonosa onda napravi bunar,kupi kofe pa se bavi prodajom vode]Ali prvo moras da ulozis[/B],to yebe kokoske a nije pevac.:))
Миркец, где је капитализам?:zper:

Back