Otkaz i prava radnika

Bjankilina

Domaćin
Poruka
3.628
Ovako: dobila sam otkaz posle godinu dana na tom radnom mestu. Firma je mlada i ima samo 2 zaposlena ( kolega i ja) plus direktor. Otkaz sam dobila posle par dana neprestanog mobinga, naravno usmenim putem, razlog za otkaz : odgovorila sam na provokaciju. Kada sam napustila radno mesto, poslodavac je poceo da vrsi pritisak na mene da mu potpusem sporazumni raskid ugovora o radu, sto ja ne zelim, jer gubim pravo na naknadu sa biroa. E, sad, sta mene zanima: zasto je njemu toliko bitno da potpisem taj ugovor? On je inace eminentni advokat, investitor, od pre godinu dana i ugostitelj, ima veze i vezice po celom gradu i spava na milionima. Nije mi jasno sta njemu moze da zakomplikuje to sto ja ne zelim da potpisem sporazumni raskid ugovora. A druga stvar, ako ja to ne potpisem, jel on meni moze pravno da naudi na bilo koji nacin, kako da se postavim u celoj situaciji? Hvala unapred svima

razlog za otkaz : odgovorila sam na provokaciju

Hvala bogu. Teraj dalje...Velika je ova Zemlja....A i ovaj naš BZ.
Terra.

Zato što si ga sterala, u ćoše kakav jeste. Ko je u pitanju? Isteraj do kraja. Iako naravno to povlači mnoge posledice.
Ali ti bude lakše. On će i dalje terati svoje, ali ćeš i ti isterati svoje....Naravno, polako. Pametno da pitaš za savet, ali samo ti najbolje znaš šta ti je činiti.

Puno elemenata u priči nedostaje da bi se konkretno znalo odgovoriti. Pročitaj ugovor koji imaš kao radnik.
Dostavi isti u temu, ako nije previše prepoznatljiv, pod uslovom da želiš da ostaneš anonimna. Nepoznata.

Razlog odgovoriti na provokaciju nije validan da se da otkaz, zato je bitan sporazumni raskid, jer tada ti to radiš sporazumno i svima lepo, ako me razumeš. Ako potpišeš sporazumni, to znači da si ti pristala na to, onda ne mora da nalazi razlog da ti da otkaz.

Ovako: dobila sam otkaz posle godinu dana na tom radnom mestu. Firma je mlada i ima samo 2 zaposlena ( kolega i ja) plus direktor. Otkaz sam dobila posle par dana neprestanog mobinga, naravno usmenim putem, razlog za otkaz : odgovorila sam na provokaciju. Kada sam napustila radno mesto, poslodavac je poceo da vrsi pritisak na mene da mu potpusem sporazumni raskid ugovora o radu, sto ja ne zelim, jer gubim pravo na naknadu sa biroa. E, sad, sta mene zanima: zasto je njemu toliko bitno da potpisem taj ugovor? On je inace eminentni advokat, investitor, od pre godinu dana i ugostitelj, ima veze i vezice po celom gradu i spava na milionima. Nije mi jasno sta njemu moze da zakomplikuje to sto ja ne zelim da potpisem sporazumni raskid ugovora. A druga stvar, ako ja to ne potpisem, jel on meni moze pravno da naudi na bilo koji nacin, kako da se postavim u celoj situaciji? Hvala unapred svima
Nemoj potpisivati nikakav papir,je ce to biti za njih znak da si ti gresila i da si zato dobila otkaz.Tu bi ,ako sme mogao da ti pomogne i taj kolega.

razlog za otkaz : odgovorila sam na provokaciju

Hvala bogu. Teraj dalje...Velika je ova Zemlja....A i ovaj naš BZ.
Terra.

Zato što si ga sterala, u ćoše kakav jeste. Ko je u pitanju? Isteraj do kraja. Iako naravno to povlači mnoge posledice.
Ali ti bude lakše. On će i dalje terati svoje, ali ćeš i ti isterati svoje....Naravno, polako. Pametno da pitaš za savet, ali samo ti najbolje znaš šta ti je činiti.

Puno elemenata u priči nedostaje da bi se konkretno znalo odgovoriti. Pročitaj ugovor koji imaš kao radnik.
Dostavi isti u temu, ako nije previše prepoznatljiv, pod uslovom da želiš da ostaneš anonimna. Nepoznata.
Ugovor mi je kod njih, u firmi, nikada nismo dobili nikakvu kopiju ugovora. Ugovor na neodređeno, nema nista neuobičajeno, visina plate (naravno minimalac na racun), visina toplog obroka i 15 dana otkazni rok ( neispostovan od strane firme. Rekao mi je smatraj da jos danas radis, od sutta si bez posla).

Da, bukvalno je to razlog za otkaz, jer sam 2 nedelje cutala kad me driblao i kad vise nisam mogla, odbrusila sam mu.

Ko je on? Hm, izbeglo lice koje je imalo srece da su njegovi zemljaci na funkcijama koje mu odgovaraju za ono sto radi. Hvala na savetima, javicu, ako bude jos neka zanimljivost. Juce me zvao 30 puta, danas ga nema

Razlog odgovoriti na provokaciju nije validan da se da otkaz, zato je bitan sporazumni raskid, jer tada ti to radiš sporazumno i svima lepo, ako me razumeš. Ako potpišeš sporazumni, to znači da si ti pristala na to, onda ne mora da nalazi razlog da ti da otkaz.
Zavisi od ugovora. Ako u ugovoru piše da mogu da ti radim šta hoću, onda mogu da ti radim šta hoću....

A pošto je ugovor netransparentan. Onda je pitanje koliko bi taj ugovor i značio u samom sporu....

Kakav je Zakon pravnici? Da ga išuta na finjaka, ili da tera dalje?

Nemoj da ocenjuješ ljude odakle su. Svi smo mi sa Marsa ponekad, a ponekad i sa Venere, ali smo uglavnom ljudi sa Zemlje.
Uvek će biti ko se kako snadje. Vidi ovo kao puštam te sa lanca, traži drugačiji. A sad uslovi tog snalaženja se nalaze u Zakonima koji svi delimo....

Držanje zajedno nije loše, ta sloga medju njima, ali ako direktno ugrožavaju druge koji nisu deo te sloge, e onda bude teranje..... Jel tako? Tako da kažem.
Čovek koji je milion puta u sat vremena ponovio tako da kažem je preživeo leukemiju. Ne osudjujte tako da kažem....A sestra me juri za miša...

Zakonodavci? Šta joj činiti, trpeti svoju fantaziju ili trpeti tudju? :D

Poslednja izmena:
Nw ocenjujem ljude odakle su, ni slucajno, samo, eto, to ga opisuje, to je cinjenica, kao sto je cinjenica da, uglavnom, moze da radi sta i kako hoce u gradu, sto zbog veza, sto zbog novca. Mislim, nije to nista novo, samo je u mom zivotu novo, klanjam se rada kod tih mocnika sa pozlacenim roleksom i prvi put se uputim u tako nesto, covek se prikazivao godinu dana kao najbolji poslodavac na planeti, da bi mi ga zavukao samo tako, cim je dosao jos koji novi radnik. Mislim da je pokusavao da me natera da sama dam otkaz, ali je dobio kontru, jer sam znala u startu, ako sama odem, da nista nisam uradila. Cutala sam svaki dan i valjda je mislio da cu ranije da bacim kecelju, ali nije docekao

Ugovor mi je kod njih, u firmi, nikada nismo dobili nikakvu kopiju ugovora. Ugovor na neodređeno, nema nista neuobičajeno, visina plate (naravno minimalac na racun), visina toplog obroka i 15 dana otkazni rok ( neispostovan od strane firme. Rekao mi je smatraj da jos danas radis, od sutta si bez posla).

Da, bukvalno je to razlog za otkaz, jer sam 2 nedelje cutala kad me driblao i kad vise nisam mogla, odbrusila sam mu.

Ko je on? Hm, izbeglo lice koje je imalo srece da su njegovi zemljaci na funkcijama koje mu odgovaraju za ono sto radi. Hvala na savetima, javicu, ako bude jos neka zanimljivost. Juce me zvao 30 puta, danas ga nema

Како неиспоштован, кад си и даље у радном односу, и бићеш и тих 15 дана ако не потпишеш споразумни раскид.

Ако те отпусти као технолошки вишак, неће моћи да запосли другог радника наредних 6 месеци.

Кад прође тих 15 испоштованих дана, даће ти отказ са образложењем "неиспуњавање резултата рада, без кривице радника", чиме ћеш имати право на новчану накнаду на бироу.

Примаћеш плату још 15 дана, а нећеш да радиш + новчану наредна три месеца.

Kazi tom poslodavcu da je obican ****** ,sa tom diplomom moze guzicu da obrise.

Како неиспоштован, кад си и даље у радном односу, и бићеш и тих 15 дана ако не потпишеш споразумни раскид.

Ако те отпусти као технолошки вишак, неће моћи да запосли другог радника наредних 6 месеци.

Кад прође тих 15 испоштованих дана, даће ти отказ са образложењем "неиспуњавање резултата рада, без кривице радника", чиме ћеш имати право на новчану накнаду на бироу.

Примаћеш плату још 15 дана, а нећеш да радиш + новчану наредна три месеца.
Ahaaa vidis nisam znala. Zato moram i da pitam.

Ahaaa vidis nisam znala. Zato moram i da pitam.
Screenshot_20211209-001659_Chrome.jpg

Naravno da mu je bitno sa potpišeš ugovor o sporazumnom prestanku radnog odnosa, jer je zvestan da je napravio glupost, ( usmeni otkaz ne postoji), zna da možeš da ga tužiš i tražiš naknadu, koja može biti poprilična.

Ukratko - procedura nije ista.
U slučaju sporazuma - radni odnos prestaje odmah.
U slučaju otkaza - dužan je da te prethodno upozori (ostavi rok od 8 dana za odgovor), uradi rešenje (izmisli razlog za otkaz ugovora koji u slučaju spora mora da dokaže), isplati ti sva zaostala primanja (i neiskorišćeni godišnji odmor), dostavi to rešenje - i tek onda (kad on dobije povratnicu da ti je uručeno rešenje) odjavi sa osiguranja. Rešenje se uručuje lično (ako nisi tu i ne mogu da uruče pn kači na svoju oglasnu tablu i po isteku 8 dana se smatra dostavljenim). Sve u svemu 10-15 dana zezanja poslodavca i obaveze da ti plaća doprinose i osiguranje (i zaradu). Za brdo osnova on mora prethodno da sprovede i disciplinski postupak (+15ak dana mininum). Ako ti orkaže radni odnos nezakonito - imaš pravo da se obratiš sudu i zahtevaš isplatu zaostale zarade + izgubljene zarade od momenta nezakonitog prestanka radnog odnosa + naknadu iznosa od 6-18 (obično manje) mesečnih zarada.
Bonus - ako je advokat - ne može privatno da se bavi dodatnim poslom, pošto je to jedan od osnova za brisanje iz advokatske komore.

споразумном раскиду уговора се приступа кад желиш да се осигураш да друга страна неће да те тужи. Дакле, моја нека процена је да не жели да га тужиш.

Ukratko - procedura nije ista.
U slučaju sporazuma - radni odnos prestaje odmah.
U slučaju otkaza - dužan je da te prethodno upozori (ostavi rok od 8 dana za odgovor), uradi rešenje (izmisli razlog za otkaz ugovora koji u slučaju spora mora da dokaže), isplati ti sva zaostala primanja (i neiskorišćeni godišnji odmor), dostavi to rešenje - i tek onda (kad on dobije povratnicu da ti je uručeno rešenje) odjavi sa osiguranja. Rešenje se uručuje lično (ako nisi tu i ne mogu da uruče pn kači na svoju oglasnu tablu i po isteku 8 dana se smatra dostavljenim). Sve u svemu 10-15 dana zezanja poslodavca i obaveze da ti plaća doprinose i osiguranje (i zaradu). Za brdo osnova on mora prethodno da sprovede i disciplinski postupak (+15ak dana mininum). Ako ti orkaže radni odnos nezakonito - imaš pravo da se obratiš sudu i zahtevaš isplatu zaostale zarade + izgubljene zarade od momenta nezakonitog prestanka radnog odnosa + naknadu iznosa od 6-18 (obično manje) mesečnih zarada.
Bonus - ako je advokat - ne može privatno da se bavi dodatnim poslom, pošto je to jedan od osnova za brisanje iz advokatske komore.
Moram reci da sam kontaktirala knjigovodju i dobila odgovor da sam odjavljena odmah drugi dan po otkazu i da cu primiti platu za tih par dana ovaj mesec sto sam radila. Nakon toga me je zvao taj poslodavac, izvredjao me svasta mi izgovorio sto sam kontaktirala knjigovodju i prebacio mi da je zbog mene morao da pise opomenu pred otkaz i ne znam sta jos.

Sto se tice dodatne delatnosti, firma mu se, naravno, vodi na zenu, ne njega, iako ina ne donosi bas nikakve odluke, samo dodje da jede povremeno. I da zvao me da mi preti da mu vratim 100e bonusa sto mi je davao, avansa sta god, posto nam je uvek davao neki dinar vise na platu kad ima posla. Naravno, iskulirala sam i spustila slusalicu

Moram reci da sam kontaktirala knjigovodju i dobila odgovor da sam odjavljena odmah drugi dan po otkazu i da cu primiti platu za tih par dana ovaj mesec sto sam radila. Nakon toga me je zvao taj poslodavac, izvredjao me svasta mi izgovorio sto sam kontaktirala knjigovodju i prebacio mi da je zbog mene morao da pise opomenu pred otkaz i ne znam sta jos.

Sto se tice dodatne delatnosti, firma mu se, naravno, vodi na zenu, ne njega, iako ina ne donosi bas nikakve odluke, samo dodje da jede povremeno. I da zvao me da mi preti da mu vratim 100e bonusa sto mi je davao, avansa sta god, posto nam je uvek davao neki dinar vise na platu kad ima posla. Naravno, iskulirala sam i spustila slusalicu
Pogledaj koji je osnov za odjavu.

Poslodavac je duzan da ti da odjavu sa osiguranja, i resnje o prestanku radnog odnosa.

Ako zelis da se obezbedis, pisanim putem mu zatrazi resenje i kopiju odjave. Posalji preporuceno pismo kojim mu to trazis. Posalji postom preporuceno. Mozes i mejlom. I mejl je dokazno sredstvo. Ne usmeno.

U zavisnosti od osnova za odjavu, kad to saznas, mozes da preduzimas dalje korake.

Svakako, izgleda da nije ispostovao zakonsku proceduru za otkaz, propisanu Zakonom o radu ( bar prema informacijama koje dobijamo od tebe).

Ako nemas druga posla imas priliku da se zajebavas, medjutim, sama si napisala da ima svoje zemljake na funkcijama, a to znaci i da malo toga moze sudom da se uradi, osim da imas troskove....
Opet sa druge strane, ako znas ko su mu u advokatskoj komori protivnici onda znas i kome da se obratis....
Pitanje izbora puta trebalo bi da bude sto veci interes, ali i sto manje nerviranja...slepo drzanje za zakon o radu mnoge je uterao u dugove i velika nerviranja...mobing, mozda bude bolji izbor....

Sve dok ne vidimo hapsenje sudija zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja ne treba se oslanjati na pravo, a jos manje na pravdu. Mobing je novija oblast i nesnalazenje suda je moguce, pa ako je postojalo i seksualno uznemiravanje ima sanse, dok prava radnika mozes da dostignes samo ako nadjes neprijatelja poslodavca ili ga sama napravis...

Poslednja izmena:
Ugovor mi je kod njih, u firmi, nikada nismo dobili nikakvu kopiju ugovora.
Никад, али никад више, немој да дозволиш да ишта што потпишеш нема дупликат који ће припасти теби.
Ако није урађено у два примерка, тражи фотокопију.
Законски основ је у ЗОО.

Kao naravucenije ove price da napisem da sam bila na birou pre izvesnog vremena da vidim da li ostvaruje pravo na 3 meseca naknade, jer sam imala godinu dana osiguranja od otkaza. Dobila sam odgovor da nemam pravo, jer nisam dobila otkaz, kod njih pise da je sporazumni raskid ugovora. Na moje pitanje kako je to moguce, jer ja nisam potpisala nista sporazumno, slegla je ramenima i rekla da se to desava i da oni nemaju nista sa tim, da idem kod poslodavca i vidim sta i kako, ali svakako se nista ne bi promenilo u smislu naknade. Tako da zemlja Srbija :D

Back