OTICANJE USNE...ALERGIJA NA ?????

dr:
Izvini, zivo me zanima jesi li resila da sve svoje frustracije istreses ovde na nama?
Jer nista drugo ne izbija iz tvojih postova nego ...frustracija!

Zao mi je sto imas probleme ali na ovom forumu nisi iznela nijedan o sebi vazan podatak, bilo sta o sebi sto bi nam pomoglo da ti damo neki savet, mozda ipak nisi uradila sve sto je vezano za dijagnostiku, mozda nisi dobila najsavremeniju terapiju, mozda nisi dovoljno dugo uzimala terapiju...mi to ne znamo.
Znamo samo da ti necemo dozvoliti,ni tebi ni drugima da razmenjujete izmedju sebe savete o lekovima jer za to niste kompetentni.

:dontunderstand::gace:

Koji deo ne razumes? Da je javno reklamiranje lekova zakonom zabranjeno? Da je pravilima ovog foruma (iz loseg i dugotrajnog iskustva dobro naucena lekcija) zabranjeno navoditi terapije iz ordinacija, njihove doze i fabricka imena? Ili da vecina nije kompetentna da daje savete o upotrebi lekova na nevidjeno i preko neta (oni koji jesu kompetentni dovoljno su oprezni i profesionalni d ato ne cine, jer znaju da internet ne moze da zameni ordinaciju, zivi kontakt sa lekarom, dijagnostiku, klinicku sliku, anamnezu, itd....?
Pa koji god deo da nije jasan, evo sad sam pojasnila. Nadam se da je jasnije.

snoshaj efendija, da vas pitam, sta preporucujete umesto ranisana, (ranitidina).

U principu, ne mogu nista da preporucim, jer nisam lekar. Ali mogu da kazem ovako:

Termin pepticka ulkusna bolest je objedinjeni termin za grupu ulcerativnih bolesti gornjeg digestivnog trakta. Moze biti posledica stresa, udruzen sa stresom ili ili je posledica uzimanja nekih lekova. Pepticki ulkus je krajnja manifestacija tj.defekt sluzokoze gornjih delova organa za varenje koji nastaje korozivnim delovanjem agresivnih faktora zeludacnog soka a to su Helicobacter pylori, HCl i pepsin.
Cilj lecenja ulkusa je oslobadjanje bola i zalecenje ulkusa

Lekovi:
1.Antagonisti H2 receptora-sprecavaju lucenje HCl-a i samim tim smanjuju bol i ubrzavaju zarastanje ulkusa. Tipicni predstavnici su:
-Ranitidin, deluje brze ali delovanje traje krace
-Famotidin, deluje sporije ali je najjaci inhibitor lucenja HCl.Delovanje traje duze od ranitidina
-Nizatidin-ima najbrzi pocetak delovanja i raspolozivost (mogu da objasnim ovaj pojam) mu je najbolja.

Ni jedan od navedenih lekova se ne preporucuje u trudnoci a ranitidin ima znacajno manje delovanje kod pusaca.

Drugu grupu antiulkusnih lekova cine inhibitori protonske pumpe pa ako vas zanima mogu da vam kazem i o njima...
pozz

..... evo, ja sam kompetentan za lekove, i otvorite podforum o farmaceutskoj zdravstvenoj zastiti i imate coveka.
pozz

Dajte predlog Administraciji da Vam otvore poseban podforum sa ovim naslovom - ja nemam nista protiv. Uzgred ne postoji 'farmaceutska' zdravstvena zastita. O farmakoterapijskoj zastiti bi se moglo pricati....

Mozemo li sad da vratimo temu na alergije, a ako imate potrebu da dalje prodiskutujete gastrotrakt, pretrazivacem cete pronaci adekvatne teme gde to mozete uciniti.

Poslednja izmena:
Dajte predlog Administraciji da Vam otvore poseban podforum sa ovim naslovom - ja nemam nista protiv. Uzgred ne postoji 'farmaceutska' zdravstvena zastita. O farmakoterapijskoj zastiti bi se moglo pricati....

Mozemo li sad da vratimo temu na alergije, a ako imate potrebu da dalje prodiskutujete gastrotrakt, pretrazivacem cete pronaci adekvatne teme gde to mozete uciniti.

http://www.pharmacy.bg.ac.rs/dokumenti/programi/spec/farmacija2-farmaceutska-zdravstvena-zastita.pdf

Aaaa, Vi zelite da Vam se otvori podforum na akademskom nivou (edukativni modul 'farmaceutska zdravstvena zastita', ne?) Ok, dakle javite se na Nauka i Obrazovanje, podignite temu Farmaceutska zdravstvena zastita, mozda ce ih zanimati dovoljno da otvore posebnu lepljivu temu...ili da pitaju administratora da Vam otvore poseban podforum). Dotle, molim VAs - ovo je tema o alergiji, tj oticanju usni.

U principu, ne mogu nista da preporucim, jer nisam lekar. Ali mogu da kazem ovako:

Termin pepticka ulkusna bolest je objedinjeni termin za grupu ulcerativnih bolesti gornjeg digestivnog trakta. Moze biti posledica stresa, udruzen sa stresom ili ili je posledica uzimanja nekih lekova. Pepticki ulkus je krajnja manifestacija tj.defekt sluzokoze gornjih delova organa za varenje koji nastaje korozivnim delovanjem agresivnih faktora zeludacnog soka a to su Helicobacter pylori, HCl i pepsin.
Cilj lecenja ulkusa je oslobadjanje bola i zalecenje ulkusa

Lekovi:
1.Antagonisti H2 receptora-sprecavaju lucenje HCl-a i samim tim smanjuju bol i ubrzavaju zarastanje ulkusa. Tipicni predstavnici su:
-Ranitidin, deluje brze ali delovanje traje krace
-Famotidin, deluje sporije ali je najjaci inhibitor lucenja HCl.Delovanje traje duze od ranitidina
-Nizatidin-ima najbrzi pocetak delovanja i raspolozivost (mogu da objasnim ovaj pojam) mu je najbolja.

Ni jedan od navedenih lekova se ne preporucuje u trudnoci a ranitidin ima znacajno manje delovanje kod pusaca.

Drugu grupu antiulkusnih lekova cine inhibitori protonske pumpe pa ako vas zanima mogu da vam kazem i o njima...
pozz

Pa ako vec zelis da pises na tu temu onda si mogao bar da krenes sa savremenom terapijom a ne sa dinosaurusima ...

Tema je o alergijama, mozemo li da se drzimo toga?

Naravno da mozemo... :)
Ja sam samo dao informacije o lekovima koji su u klasi ranitidina.A terapijom treba da se bave lekari, naravno ne on-line i ne priuceni. Ja se uvek drzim svog domena posla i ne zadirem u tudju profesiju a kamoli da se bavim necim za sta nisam strucan kao neki ovde.
dakle...
alergija usana..
treci put.
akcija... :D

P.S
a tvoj komentar da je terapija ulkusa antihistaminicima H2, iz doba dinosaurusa necu ni da komentarisem. Tipicno za moderatore ovog foruma-zajedljivi i maliciozni i prema zdravim i prema bolesnim.

Poslednja izmena:
Naravno da mozemo... :)
Ja sam samo dao informacije o lekovima koji su u klasi ranitidina.A terapijom treba da se bave lekari, naravno ne on-line i ne priuceni. Ja se uvek drzim svog domena posla i ne zadirem u tudju profesiju a kamoli da se bavim necim za sta nisam strucan kao neki ovde.
dakle...
alergija usana..
treci put.
akcija... :D

P.S
a tvoj komentar da je terapija ulkusa antihistaminicima H2, iz doba dinosaurusa necu ni da komentarisem. Tipicno za moderatore ovog foruma-zajedljivi i maliciozni i prema zdravim i prema bolesnim.

To nema veze sa zajedljivoscu nego sa evidence based medicine.

dr:
To nema veze sa zajedljivoscu nego sa evidence based medicine.

Objektivno ste obe jako bezobrazne prema ljudima koji dolaze po savet i znate biti veoma drske. pogotovu kada covek u soku zbog nekih tegoba postavi neku temu a vi gla plasirate na lepljivu ili tako nesto.
Osim toga, smatram da neki od vas moderatora nisu kompetentni da daju bilo kakve savete u vezi medicine vec treba samo da banuju i brisu postove koji su off-topic
Trece, covek koji je pitao za ranitidin, znaci da ga pije po LEKARSKOM receptu I moje nije da se mesam u terapiju lekara vec da ga informisem o leku koji pije i slicnim lekovima te grupe. Samim tim sto si tu terapij nazvala dinosauruskom, oblatila si svog kolegu koji je tu terapiju prepisao diskutantu na ovoj temi, i time obezvredila njegovu strucnost. Pokusaj ti je bio da mene spustis pred auditorijumom ali je rezultat takav da ovo vise govori o tebi, tvom profesionalizmu i strucnosti nego o meni.
pozdrav.

Ja nemam nameru da branim kolege koje su zadnji put nesto novo procitali kada su bili na studijama, te bih te molila da se suzdrzis od komentara takve vrste.
Ako nemam problema da to kazem ljudima u lice ,nemam problema ni ovde da to napisem.
A nigde u pomenutom postu nije pisalo od koga je dobila lek, pomenuti lek pacijenti najcesce kupuju sami.

Poslednja izmena:
Objektivno ste obe jako bezobrazne prema ljudima koji dolaze po savet i znate biti veoma drske. pogotovu kada covek u soku zbog nekih tegoba postavi neku temu a vi gla plasirate na lepljivu ili tako nesto.
Osim toga, smatram da neki od vas moderatora nisu kompetentni da daju bilo kakve savete u vezi medicine vec treba samo da banuju i brisu postove koji su off-topic
Trece, covek koji je pitao za ranitidin, znaci da ga pije po LEKARSKOM receptu I moje nije da se mesam u terapiju lekara vec da ga informisem o leku koji pije i slicnim lekovima te grupe. Samim tim sto si tu terapij nazvala dinosauruskom, oblatila si svog kolegu koji je tu terapiju prepisao diskutantu na ovoj temi, i time obezvredila njegovu strucnost. Pokusaj ti je bio da mene spustis pred auditorijumom ali je rezultat takav da ovo vise govori o tebi, tvom profesionalizmu i strucnosti nego o meni.
pozdrav.

Hm, pa kad covek nije strucan, sta ces mu.....postoji nesto u nasoj struci (trebalo bi i u tvojoj, ali mozda u tvojoj ne postoji ne znam) sto se zove "PROTOKOL". Elem, ti protokoli se 'update"uju na regularnoj bazi, pa tako ono sto je bio protokol lecenja (farmakoterapijski) pre 10 godina, nije rec u kamenu nego promenjljiva kategorija - valja pratiti i citati i uciti. I tacno je to d ati nisi merodavan da das sud o terapiji jer nisi lekar, pa tako nisi merodavan ni da prokomentarises strucnost drugog lekara (ili bilo kog pa i ovioh ovde na ovom forumu). Samo drugi lekar to moze (i mora), u korist pacijenata, profesionalne etike i ljudskog morala: tako ne stiti samo pacijenta nego i ceo esnaf medicinski od dogadjaja koji blate celu struku po javnim medijima - zato sto se zaboga niko nije drznuo da obezvredi neciju strucnu gresku (ili u slucaju lecenja ulkusa - necije neznanje i ne pridrzavanje svetski prihvacenih protokola koji se ne zasnivaju na onome sto si ti, ili bilo kod od nas jednom procitao u nekoj knjizi, nego na faktima baziranoj medicini).
Uzgred budi receno, mislim da je nas bezobrazluk daleko manji od onog koji si ti ispoljio u svom prvom i inicijalnom postu, koji ne samo da je pezorativan, omalovazavajuci i besmislen nego je i vulgaran i prost. Ali to sira javnost ne mora da zna, srecom - jer za to izmedju ostalog postoji moderacija na forumu. Dakle - alergija. Ili si slobodan da 'odes u noc....'

Sada cu napisati svoje iskustvo sa oticanjem usne a najverovatnije je vezano za alergije na hranu a mislim da sam sa sigurnoscu utvrdio i uzrok kako i zasto se to desava.

Volim da sadim povrce - sam uzgajam paradajz, krompir, i tako. I sad do prosle godine sam koristio vestacko djubrivo od jednog proizvodjaca i sve je bilo u redu. A ove godine isto kupim to mineralno NPK djubrivo a zasto da ne kazem i proizvodjaca a to je semnarnacoop u pitanju je NPK tri petnaestice. I sta se desava. Dok sam sadio stavljao sam po malo i tog mineralnog djubriva i verovatno je mala prasinica isla od tog djubriva i ja sam udisao. I uvece meni otekne prvo jedna usna pa posle i druga usna a takodje javi mi se i koprivnjaca. Pocelo je da me svrbi po telu i da e cesem. To je trajalo neprestano oko dva dana. U prvi mah nisam povezivao to mineralno djubrivo sa tim mojim fizickim stanjem. Jos da napomenem mislim da je jako bitno da pre toga nikad ali nikad nisam imao nikakvih problema sa nikakvim alergijama od bilo cega.

Posle toga prodje jedan duzi period i paradajz uzri. Sva sreca pojedem samo jedan omanji paradajs iz baste i posle par sati meni opet otekne gornja usna. Verovatno je manje te hemije uslo preko paradajsa pa mi je otekla samo gornja usna i proslo je za par sati a nije donja i nije bilo koprivnjace. Dakle trajalo je samo dva tri sata a ne kao prosli put dva tri dana a sto je verovatno zbog manje unete doze. I tada definitivno shvatim da je to alergija na to mineralno djubrivo jer znam pre toga nikad u zivotu mi se nije desilo da sam alegican na paradajs. Odem ja u jedan megamarket gde se prodaje organski paradajs i i kupim i pojedem. Nista se nije desilo nikakva reakcija. I tada definitivno zakljucim ja da sam alergican na moj paradajs ali samo ZATO STO JE DJUBREN DOTICNIM DJUBRIVOM!!!!

Na zalost iako je paradajs u mojoj basti jako lepo rodio ja vise nesmem da ga jedem kao i sotalo povrce koje sam djubrio doticnim mineralnim djubrivom. A takodje necu smeti vise da koristim ni to zemljiste. Planiram u jesen da u dubini dva asova celu tu povrsinu promenim zemljiste. Bice to tezak i dugotrajan i skup poso ali moracu to da odradim kako bih iduce godine mogo da sadim opet svoj paradajs i naravno nikad u zivotu necu stavljati mineralna djubriva vec samo organska.

Medjutim pre neki dan imao sam neku prehladu i pojedem ja kineski beli luk dva cena. Nista se nije desilo. Ona sutradan kupim ja od pijace domaci beli luk (tako mi je rekla prodavacica da je domaci) i pojedem malo i za nekoliko sati mi otekne donja usna. I sad ja sam gotovo siguran da je domaci proizvodjac tog belog luka isto koristio mineralno djubrivo od istog proizvodjaca semenarnecoop kao i ja.

Znaci do prosle godine sam koristio od istog proizvodjaca mineralno djubrivo i nikakvih problema nije bilo a ove godine obzirom da iz Rusije vise nema vestackog djubriva koristili su ko zna odakle te komponente za djubrivo a ocigledno je u nekoj od tih komponenti i neka necistoca hemijska koja izaziva alergije kod ljudi. Jer licno ne verujem da sam jedini koji ima takav problem.

I sad koja je poenta ove moje price? Pa ta da ne postoji alergija na hranu vec samo alergije na HEMIJU!!! Dakle ja tvrdim da sve alergije koje postoje kod ljudi glavni krivac za te alergije i jedini krivac je HEMIJSKA INDUSTRIJA!!!!

Neko ce reci ali kakve veze ima recimo prasina sa hemijskom industrijom a postoje veliki postotak ljudi koji su alergicni na prasinu. Moj odgovor je taj da i u prasini postoje cestice koje poticu od nekih proizvoda a koji sadrze nesto sto je proslo kroz HEMIJSKU INDUSTRIJU.

Evo moje razmisljanje kako dokazati da su sve alergije kod ljudi od HEMIJSKE INDUSTRIJE. Na primer ako je neko BLAGO alergican na neku hranu na primer lupam na jabuku ili na jaja ili bilo koju drugu namirnicu neka kupi istu tu namirnicu ali neka bude 100% ORGANSKA. Verujem da nakon sto pojede organsku tu namirnicu nece mu se javiti alergija.

Poslednja izmena:

Back