oteto prokleto

И зашто нам све тако иде како нам иде.... Нека се људима врати оно што је њихово, да се поново успостави монархија... е, онда се можемо и надати нечему....

Овако, са којим правом очекујемо неку светску правду када наши садашњи олигарски не могу да нам врате оно што је до њих...

Prvo promeni ime.
Je l` ti to meni?:cool:
Ти се спрдаш, али ово заиста јесте важно питање које треба да се реши...
Naravno da je vazno i da treba da se resi.
Ali da vidimo, do koje vremenske granice treba povlaciti crtu i zasto? Zasto do 1945.? Zasto ne do 1287.? Zbog cega bi smo trebali da se borimo za povratak na staro kada svi nesto kao streme napretku? Ako se vracamo na staro, zasto ne na 1963.?
Pazi mudrosti...

A sprdam se zato sto sam do sada LICNO upoznao najmanje njih trojicu cije dede su imale po 1/2 Srbije...a kako vreme odmice, sve ih je vise i vise. Pa koliko to delova ima Srbija?8)

moja tasta ima tapiju na pola banjske, ostavila joj je njena baba, prava turkinja. isto tako znam starije gradjevine koje imaju i po vise original vlasnika, sve sa dokumentacijom.
ps. ovo prava je tacno, koliko to vec moze biti.

Једна прича везана за ову тему...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=20&nav_id=285590
Imovina vraćena posle 62 godine
20. februar 2008. | 07:09 | Izvor: B92
Beograd -- Zidni časovnik iz svečanog salona skupštine, Opština Požarevac vratila je pravom vlasniku Dimitriju Stefanoviću.

Taj sat je Stefanovićevoj porodici konfiskovan 1945. godine nakon što je njegov otac Dragoljub pod prisilom odveden u zatvor, a kasnije i ubijen pod optužbom tadašnjih vojnih vlasti da je bio saradnik okupatora. Dimitrije koji je bio 11-godišnjak kada su mu odveli oca, časovnik u zgradi Opštine ugledao je pre nekoliko godina i posumnjao da se radi o predmetu koji je silom oduzet njegovoj porodici.

Krajem proleća prošle godine on je uspeo i da dokaže da se radi o predmetu koji je pripadao njegovoj porodici, zahvaljujući nemarnosti ljudi koji su pre više od 60 godina isti predmet oduzeli.

"Taj sat ima tri tega, gde su izvadili sva tri tega i spustili dole i kazali ovima - 'ajde ti drži dole, 'ajde ti gore nasloni ga, a ti uhvati te tegove i nosi. Tako onaj uzme, pa gurne jedan teg, pa dva uzme u ruku i sat i izađu napolje. Odneli sat i dva tega, treći teg ostao je kod kuće. Odneo sam kod predsednika opštine i on je video da je taj teg i ustanovili su da je to moj sat, jer treći teg su pravili. I onda su videli, kaže - jeste, tvoje je, treba da ti se vrati", naveo je Stefanović.

Ime Dimitrijevog oca bilo je među 40 Požarevljana streljanih krajem 1944. godine, za koje se pred sudom prošle godine vodio postupak za rehabilitaciju.

Kada je odlukom suda Dragoljub Stefanović rehabilitovan, po zakonu više nije bilo prepreka da časovnik bude vraćen pravim vlasnicima, izjavila je načelnica opštinske uprave Zorica Marković.

"Samim zakonom o rehabilitaciji se utvrđuje da ovakve odluke suda poništavaju sve prethodne odluke. Da se ova lica smatraju neosuđivanim i takođe poništavaju i sve one odluke koje su proistekle iz ove prve odluke, što znači i samu odluku o konfiskaciji imovine", objašnjava Markovićeva.

Ovakvom odlukom opštine tek neznatno je ispravljena nepravda koja je naneta jednoj porodici u Požarevcu. Prilikom primopredaje Dimitrije Stefanović nije krio emocije.

"Čekao sam 62 godine da bi došlo do pravde neke koju je neko napravio bez ikakvog razloga. To je draga uspomena, sećam se kao dete kako je to lepo zvonilo. Teške su to stvari, ljudi. Onaj ko ne doživi to, ne može da shvati", kazao je Stefanović.

moja tasta ima tapiju na pola banjske, ostavila joj je njena baba, prava turkinja. isto tako znam starije gradjevine koje imaju i po vise original vlasnika, sve sa dokumentacijom.
ps. ovo prava je tacno, koliko to vec moze biti.

Tvojoj tašti da se vrati, ako ima papire.
Kao i svim Srbima poreklom sa KiM-a (bilo gde da se danas nalaze) oni su skoro svi bili poljoprivrednici, za razliku od Albanaca kojih je bilo mnogo po gradovima i bili u turskoj vojsci i zanatlije.

Kao i da se vrati ogromna crkvena-manastirska imovina, koju ni Turci nisu dirali, a komunjare su otele.

Back