Književnost Osvrt na zbirku priča "Kuloarska i druge priče" Snežane Medan

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
BLOG.jpg
Snežana Medan je rođena u Baču 1966.godine. Po zanimanju je računovođa i inženjer elektrotehnike i računarstva. Od 2014.piše na svom blogu „Hrast, Dobro drvo“ koji ima veliku posetu i čiji čitaoci nestrpljivo čekaju novu priču. Udovica je. Majka jednog deteta.

Zbirka priča Kuloarska i druge priče prva je objavljena zbirka priča Snežane Medan, moje dugodišnje blog i Fejs prijateljice.

Dok sam čitala Snežanine predivne priče, u potpunosti je nestala predrasuda koju sam imala prema zbirkama priča široj javnosti nepoznatih autora.

U zbirci priča " Kuloarska i druge priče" nalazi se trideset i jedna priča. Sve ove priče mogle bi da budu istinite. Svaka od njih nosi poruku da su žene hrabre, i drugačije. Ne robuju predrasudama i možda su zato čudne okolini koja ih okružuje.

Domaćice, kuvarice, elegantne dame koje, naizgled nemaju ništa zajedničko, dele gotovo iste sudbine. One žude za pravom ljubavlju, one žele strast i muškarce koji mogu da ispune njihove snove. Kada prođu godine i kada u njima nema više one mladačke strasti, one se sećaju onih starih i dobrih dana. Sećaju se muškaraca sa kojima su strastveno vodili ljubav, ali i onih drugih koji su bili deo njihovog života.

U priči „Nije siva nego smeđa“ devojka sluša svoju patrijarhalnu porodicu. Ponaša se smerno, obučena u smeđu garderobu. Nevidljiva za društvo, jer tako treba da se ponaša prava devojka. I udala se, roditeljima i rodbini dopadao se zet. Živeli su mirnim, običnim životom dok ona slučajno nije upoznala nekoga. Nisu bili kolege ali su se susretali u liftu. Vremenom se zaljubila. Upoznala je šta znači strast i ljubav. Zaboravila je kako se do tada ponašala. Skinula je svoju smeđu i otkrila da je život obojen i drugim bojama.
“ Nedelja“ je kritika našeg društva u kome i dalje vladaju predrasude kada su u pitanju mentalni poremećaji i mentalne bolesti. Pored stigmatizacije koju ova manjinska grupa ljudi oseća u svojoj bližoj i daljoj okolini, oni koji treba da pokazuju empatiju i razumevanje ( lekari i medicinske sestre ) često se loše ophode prema svojim pacijentima.

Priča po kojoj cela zbirka nosi ime „Kuloarska“ još je jedna kritika društva obojena humorom. U velikom državnom preduzeću nestala je Knjiga utisaka. Pojedini zaposleni se po kuloarima pitaju šta se desilo sa tom knjigom, i šta je sve pisalo u njoj. Sa druge strane, postoje i oni kojima ta Knjiga utisaka ne znači mnogo. Pitaju se samo što im je ta Knjiga uopšte bila potrebna. Zanimljivo je zašto se zaposleni toliko brinu oko nestanka knjige, koja zapravo i nije važna i ne utiče direktno na njihov rad.

U priči „Knedla“ koja je veoma dirljiva, autorka priče je naklonjena muškarcu koji trpi psihološko nasilje svoje žene. Dok on marljivo radi kako bi njegova porodica dobro živela, žena mu stalno nalazi mane i traži priliku da se svađa. Istovremeno ga vara, tražeći verovatno strasnu ljubavnu avanturu koju ne nalazi u svom braku.

Sve priče iz zbirke “ Kuloarska i druge priče“ dotakle su me na svoj način. Priče o kojima sam pisala dotakle su moje srce i nikada ih neću zaboraviti.

Snežana Medan, svoje priče smešta u manje ili veće vojvođanske gradove. Koristi u pričama neke vojvođanske reči. To mi se posebno dopada. Priče me vraćaju u detinjstvo i na one dane koje sam provela u ravnici. Ravnica nosi posebne mirise i boje i nije tako dosadna, kako mnogi misle. Dokaz za to je zbirka priča „Kuloarska i druge priče“.

- Osvrt prvobitno objavljen na mom blogu " Dnevnik slučajne domaćice" 19.4.2024.

Back