Osvetoljubivost

Sastavni deo psihologije uspeha...
Ako imas neki od ciljeva povezan sa metodom i psihologijom uspeha, onda ti je skoro pa prirodno da budes osvetoljubiv...iz vise razloga..

Jedan je emocija, pazi neosecanje, emocija....sa naglaskom na JA.....Ko se to drznuo da dirne kosmos u kome sam ja krenuo da budem uspesan...
Drugi je osveta na tasu osecaj i sistem pravda nepravda.....sto samo pokazuje koliko je taj sistem sheban kod ljudi ,ako se naivno i lako prihvata...
Treci je deo pregovora....To je deo gde odnosi sa primaocem osvete nisu reseni, pa osveta sluzi kao komunikacija u animalnom svetu , vrlo cesta pojava
Cetvrti je pouka onome kome se svetimo....ovaj deo je neka vrsta nastavka poruke, a sad je pouka...
Peti deo je poruka svetu....to je sastavni deo podele bica na bekonov bese....persona publika i persona privata..
Sesti je deo identiteta....hteli to ili ne, zbog animalnog govora,deo iskaza o vama je iskaz i o vasoj osvetoljubivosti..
Bas trenutno vrsim eksperiment stanja u opstoj populaciji u Svetu, i vrlo je upotrebljiv i rasiren, i medju onim slojevima koji su sad srednji stalez, ne samo bitange...srednji stalez izuzetno mnogo animalno komunicira...uzasno mnogo vise nego pre 20 30 godina...

Ovakvo moje pisanje je nekad bilo omiljeno, a sad bar iz tri razloga nervira, pametovanje, duzina teksta i ruzna konotacija o naviknutim odnosima..

Da li ste skloni osveti?
Fizičkoj ili psihičkoj?
Bude li vam drago kada se nekome desi nešto loše a predhodno vas je uvredio ili povredio?
Ako da, kakav osećaj budi u vama spoznaja da pati osoba, koja vam je nanela nepravdu?
Ili zaboravljate i idete dalje?

Autorska
Ne. Ne radujem se da bilo ko pati, pa ni oni koji su mi naneli bol. Bas zbog toga sto znam sta je bol. Nikome ne zelim.

I svi smo mi osvetoljubivi, bar mrvicu.
Kako ne bismo bili kad smo odrastali u okruženju koje nam je usađivalo osvetoljubivu crtu u karakteru, od najranijeg doba.
Svima nama kao trogodišnjacima je bilo ovako:
-bezbrižno se igramo, trčkaramo, skačemo dok odrasli npr. piju kafu. U tom mahnitom skakanju ignorišemo upozorenja odraslih "past ćeš, udarićeš se". Trčimo i dalje, skačemo i zviznemo glavom o sto.
Šta se dešava? Skoče odrasli, mama ili tata te uzmu u naručje, grle te i traže "krivca" za tvoju povredu uzrokovanu tvojim nestašlukom i nepažnjom, opa evo krivca-sto!!! I počinje predstava..
"Ah, ah stolu jedan (pa lupne jako po stolu šakom) ti ćeš moje dijete udarati grozni stolu jedan! (pa opet lupanje po jadnom stolu ali sada se već pridružuje i dijete).."
Mi trogodišnjaci prestajemo plakati, sve snage i sva pažnja ide na tu neosnovanu osvetu..
Odrasli mirni, mi više ne kmečimo, ispali su super brižni roditelji..

I svi smo mi osvetoljubivi, bar mrvicu.
Kako ne bismo bili kad smo odrastali u okruženju koje nam je usađivalo osvetoljubivu crtu u karakteru, od najranijeg doba.
Svima nama kao trogodišnjacima je bilo ovako:
-bezbrižno se igramo, trčkaramo, skačemo dok odrasli npr. piju kafu. U tom mahnitom skakanju ignorišemo upozorenja odraslih "past ćeš, udarićeš se". Trčimo i dalje, skačemo i zviznemo glavom o sto.
Šta se dešava? Skoče odrasli, mama ili tata te uzmu u naručje, grle te i traže "krivca" za tvoju povredu uzrokovanu tvojim nestašlukom i nepažnjom, opa evo krivca-sto!!! I počinje predstava..
"Ah, ah stolu jedan (pa lupne jako po stolu šakom) ti ćeš moje dijete udarati grozni stolu jedan! (pa opet lupanje po jadnom stolu ali sada se već pridružuje i dijete).."
Mi trogodišnjaci prestajemo plakati, sve snage i sva pažnja ide na tu neosnovanu osvetu..
Odrasli mirni, mi više ne kmečimo, ispali su super brižni roditelji..
Nismo...
U sustini , pametniji ljudi shvate da je osveta izuzetna motivacija osobi, ali da donosi stetu...na dva nacina, jedan je iracionalnost zelje..zudnje..
Ali nismo svi osvetoljubivi...
Mozda moze da se kaze kad ljudi osete prve simptome neke starosti, bolesti, da onda pustaju sebi da budu osvetoljubivi , jer osecaju podsvesno blizinu srmti...netrajanja..

Osveta je opasna i zbog nekih drugih razloga...
Posto vecina gaji iracionalnu i to strastvenu komponentu kod osvete, to osveta moze da postane dominantno iracionalna pa posvecenost njoj dovodi do samodestrukcije. 20% otprilike dolazi do neke navike samodestrukcije koja je onda neprimetna osobi..
Npr osoba ima naviku da kad gubi,radi to kamikazno....iz osvete,pakosti , prema onome ko je oznacen kao uzrocnik poraza....ko je nadjacao, pobedio , bio mocniji..

Jasno je da osim samodestrukcije,ta navika stvara i naviku zajedljivosti, zavisti u odnosu na tudje sposobnosti, jer su u svakom pozitivno orjentisanom drustvu , sistemu , onda takvi pojedinci potencijalni pobednici duela...sto opet donosi podsvesnu orjentaciju ka negativno selektivnim sistemima, iz straha ili iz navike prezira prema potencijalnim pobednicima duela...

I mic po mc imamo jednog potajnog ljubitelja negativne selekcije, protekcionizma, svega onoga sto itekako smeta kad drugi cine...ali postaje pobornik lovac u mutnom....kaljuga, jajara.....tako da onda drustvo ima jako puno potencijalnih jajara....mic po mic...

Od mnogobrojnih mana koje posedujem, osvetoljubivost na srecu nije jedna od njih.
Kao neko ko jasno i glasno izrazava svoja osecanja, desava se cesto da nekom "nagazim na zulj", i vecina osoba, pogotovo ako sam ih gadno cacnuo ili sam bio u krivu- manjina ce "iskulirati", neki ce glasno negodovati ili uci u raspravu i u tim slucajevima se uglavnom stvar izgladi- ove dve kategorije ljudi postujem, i posle cesto s njima ima dobre odnose, treca kategorija su osvetoljubivi ljudi koji nikako ne mogu da puste stvari niz vodu- ponekad ce dozivotno da pamte neku glupost, ovakvi ljudi su ili jako nezreli ili preosetljivi iz nekih razloga ili ponekad imaju neki poremecaj npr narcisoidni poremecaj licnosti, takve ljude treba izbegavati i snjima nikad ni srece ni radosti.
Osvetoljubivost je jedna od najgorih ljudskih osobina, vrlo destruktivna koja cesto preraste u vrzino kolo nasilja- nekad na psihickom nivou, nekad i na fizickom.
Moj savet je- od osvetoljubivih ljudi bezite glavom bez obzira jer cete pretrpiti milion muka- i uvek cete vi biti krivi cak i kad niste- jer osvetoljubivi ljudi imaju uvek razlog i opravdanje, uvek ste vi nekako poceli.

Osveta je opasna i zbog nekih drugih razloga...
Posto vecina gaji iracionalnu i to strastvenu komponentu kod osvete, to osveta moze da postane dominantno iracionalna pa posvecenost njoj dovodi do samodestrukcije. 20% otprilike dolazi do neke navike samodestrukcije koja je onda neprimetna osobi..
Npr osoba ima naviku da kad gubi,radi to kamikazno....iz osvete,pakosti , prema onome ko je oznacen kao uzrocnik poraza....ko je nadjacao, pobedio , bio mocniji..

Jasno je da osim samodestrukcije,ta navika stvara i naviku zajedljivosti, zavisti u odnosu na tudje sposobnosti, jer su u svakom pozitivno orjentisanom drustvu , sistemu , onda takvi pojedinci potencijalni pobednici duela...sto opet donosi podsvesnu orjentaciju ka negativno selektivnim sistemima, iz straha ili iz navike prezira prema potencijalnim pobednicima duela...

I mic po mc imamo jednog potajnog ljubitelja negativne selekcije, protekcionizma, svega onoga sto itekako smeta kad drugi cine...ali postaje pobornik lovac u mutnom....kaljuga, jajara.....tako da onda drustvo ima jako puno potencijalnih jajara....mic po mic...
A sta biva kad ti se neko sveti jer si ga pobedio u necemu?

Ja evo ponavljam da nije tacno.....samo sto razlika izmedju lezi i ne lezi je ogroman rad....minimum 2 godine,ito zestokog rada, samo da bude razlika izmedju lezi i ne lezi...ta mala sitna misao da se ne javi ili da ne leti tu unaokolo.....kao opcija...

Te stvari su jako vazne, ali svima izgledaju nebitne, ali uzmite razliku izmedju znam da to mogu da uradim, i to ne moguda uradim....neuradjeno je oba, ni pomisljeno takoreci ,ali razlika je velika...

Da, osvetoljubiva sam. Zlopamtilo sam. Ako imam priliku vratim milo za drago.
Nemam tako "krupnih" zlodjela ka meni učinjenih da im želim zlo ili patnju. To ne želim baš nikome. Srazmjerno stanju u kakvom sam ja bila kad su me učinili tužnom ili ljutom mi je posve okej.
Ne dozivljavam te kao osvetoljubivu osobu, dosta si temperamentna i teras mak na konac sto nije isto sto i osvetoljubivost, a cesto znas spustiti loptu na zemlju i objaviti primirje, sto nije karakteristika osvetoljubivih osoba.

Back