Osvetljavanje svoje senke

Feniksptica

Zainteresovan član
Poruka
113
Odredjeno vreme radim na osvetljavanju svoje senke.Pri tome,shvatih da,vecina ljudi pod senkom misli na taboo teme tipa incesta ili kradje...znaci,raditi nesto sto ce ugroziti drugog...Obxirom da vidim da ovde ima i struke,kao i ljudi koji se bave razlicitim aspektima psihologije...sta je po vama senka osobe?Pojasnicu jos:sta sve spada u senku jedne osobe i treba li cackati po tome da bi se ostvarilo jedinstvo u coveku,

Moje se bore da me zastite

Svakodnevno ih gledam kako gube bitke
drag.gif

Odredjeno vreme radim na osvetljavanju svoje senke.Pri tome,shvatih da,vecina ljudi pod senkom misli na taboo teme tipa incesta ili kradje...znaci,raditi nesto sto ce ugroziti drugog...Obxirom da vidim da ovde ima i struke,kao i ljudi koji se bave razlicitim aspektima psihologije...sta je po vama senka osobe?Pojasnicu jos:sta sve spada u senku jedne osobe i treba li cackati po tome da bi se ostvarilo jedinstvo u coveku,

ako si završila sve svoje zadatke i obaveze idi pomaži rodbini i komšijama
tako ćeš najbolje upoznati svoju SENKU!
a kad ispomažeš i njima, ispomaži i neprijateljima svojima, nosi vodu radnicima zelenila, puteva
kuvaj kafu prosjacima....nećeš ni misliti na senku!

Trebalo bi da pojasniš šta je senka, da bi ljudi znali o čemu treba da pišu...

a ko ih formira
po meni,senka ne mora biti samo lose...neki se ljudi odreknu svoje dobrote...po meni,senka je sve ono sto necemo da vidimo u sebi.Cesto se desi da imamo potpuno pogresne predstave o sebi,da nesto nismo,a jesmo ili da jesmo a nismo..pogotovu recimo kod osoba niskog samopostovanja,koje smatraju da nemaju vrednosti kao osobe.Upitala sam se,zasto vecina ljudi smatra da je senka ono sto je lose...zasto ne mozemo sakriti od sebe i dobro?Recimo,vecina ljudi misli da nije kreativno i da nema talenat,odgovorno tvrdim da svako ima nesto.

po meni,senka ne mora biti samo lose...neki se ljudi odreknu svoje dobrote...po meni,senka je sve ono sto necemo da vidimo u sebi.Cesto se desi da imamo potpuno pogresne predstave o sebi,da nesto nismo,a jesmo ili da jesmo a nismo..pogotovu recimo kod osoba niskog samopostovanja,koje smatraju da nemaju vrednosti kao osobe.Upitala sam se,zasto vecina ljudi smatra da je senka ono sto je lose...zasto ne mozemo sakriti od sebe i dobro?Recimo,vecina ljudi misli da nije kreativno i da nema talenat,odgovorno tvrdim da svako ima nesto.
Senku ne možemo tumačiti ni "po tebi", ni po meni, već onako kako je nauka tumači...

"senka" osobe nastaje u najranijem detinjstvu,kada nas roditelji svojim postupcima "oblikuju"tj. odvajaju od sopstvenog bica i sustine...svaki covek ima senku.To je nesto sto necemo da vidimo u sebi.Tako,npr."moralisti" u svojoj ispravnosti,odricu da imaju ista u sebi nemoralno.Cak sam se srela sa zenom koja mi je strasno zamerila sto psujem,recima,treba ti oprati usta sapunom...ja sam mojoj deci ,kaze,prala usta sapunom...takodje sam imala npr.susreta sa osobama koje su zrtve porodicnog nasilja i uvek su to osobe niskog samopostovanja,pa cak uvere sebe da su glupe iako su veoma inteligentne ili da ne zasluzuju nista dobro.One su u svoju senku gurnuli upravo taj deo sebe "dobro"

ja nemam il bar ne da bi se konpenzovalo u matrijalnom smislu sto je jedino i validno u ovaj sistem
mogu piskarat ovako do milu volju sto i radim i to je kao nekom refleksijom al nije to ono sto je sjena
sjena je unutarnje ja koje se aktivira iz nesvesnog stime da ga ne mozemo kontrolirat jer smo cvrsto vezani za ovu i ovakvu realnost

ja nemam il bar ne da bi se konpenzovalo u matrijalnom smislu sto je jedino i validno u ovaj sistem
mogu piskarat ovako do milu volju sto i radim i to je kao nekom refleksijom al nije to ono sto je sjena
sjena je unutarnje ja koje se aktivira iz nesvesnog stime da ga ne mozemo kontrolirat jer smo cvrsto vezani za ovu i ovakvu realnost
ocito ne dozivljavamo isto jedan pojam.

Senku ne možemo tumačiti ni "po tebi", ni po meni, već onako kako je nauka tumači...
nauka tumaci opipljivo a ti znas da postoji i neopipljivo tj.neobjasnjivo
oni ce ti tumacit da je sve to iz mozak i odredjeni centri i djelovanje hormona i neuroloskih procesa
dok se ne dodje do neobjasnjivog i tu se gasi logika
uostalom zbog cega logika mora biti primarnim nacinom rasudjivanja

oni ce ti tumacit da je sve to iz mozak i odredjeni centri i djelovanje hormona i neuroloskih procesa
tu se krije i mogucnost pojavne promene licnosti.Tako mozemo izmedju ostalog,menjati sebe i svoj karakter.Uciti.Oblikovati sebe da postanemo sto zelimo.Naravno da sve uvek ide iz same osobe.Lose ce gledati neko ko je u strahu.Ne mislim da je cilj osvetljavanja svoje senke,ponasati se ruzno prema drugima eto tako....izvlaciti iz sebe sakrivene snage.Recimo,dete intuitivno oseti roditelje.Tacno oseti kada ga roditelj laze,iako ne razume sam pojam svesno.Preseca veze sa sobom,jer ga njegov "bog" uverava u nesto drugo.

"Senka je podređeni deo ličnosti; zbir svih onih ličnih i kolektivnih psihičkih elemenata kojima se, usred njegove nespojivosti sa odabranim svesnim stavom, ne dozvoljava izražavanje u životu i koji se stoga u nesvesnom spajaju u jednu relativno autonomnu "otcepljenu ličnost" sa suprotstavljenim težnjama. Senka se u odnosu na svest ponaša kompenzatorno; odatle njeni učinci mogu biti isto toliko pozitivni koliko i negativni. U snovima, figura senke je uvek istog pola kao i snevač"

"Senka je podređeni deo ličnosti; zbir svih onih ličnih i kolektivnih psihičkih elemenata kojima se, usred njegove nespojivosti sa odabranim svesnim stavom, ne dozvoljava izražavanje u životu i koji se stoga u nesvesnom spajaju u jednu relativno autonomnu "otcepljenu ličnost" sa suprotstavljenim težnjama. Senka se u odnosu na svest ponaša kompenzatorno; odatle njeni učinci mogu biti isto toliko pozitivni koliko i negativni. U snovima, figura senke je uvek istog pola kao i snevač"
u ovoj definiciji nedostaje recenica "svaki covek ima svoju senku"

"Senka oličava sve ono što subjekat odbija da prizna u vezi sa sobom, ali mu se ipak posredni ili neposredno stalno nameće - na primer, inferiorne karakterne crte i druge neusaglasive težnje.

Senka je ona skrivena, potisnuta, najvećim delom inferiorna i krivicom opterećena ličnost čiji krajnji ogranci sežu unazad sve do carstva naših životinskih predaka, te tako obuhvata ceo istorijski aspekt nesvesnog... Ako se do sada verovalo da je ljudska senka izvor sveg zla, danas se na osnovu bližeg ispitivanja može utvrditi da se nesvesni čovek, naime čovekova senka, ne sastoji samo od moralno odbojnih tendencija, već da ona takođe ispoljava i jedan broj dobrih kvaliteta, kao što su normalni instinkti, odgovarajuće reakcije, realistični uvidi, stvarajući podsticaji, itd."

Back