Apel za podršku NUNS-a
- predsednici Nadeždi Gaće -
Poštovane kolege,
Ovim putem vas obaveštavam o strašnoj hajci koju lider LDP-a Čedomir Jovanović vodi protiv Pressa i mene lično, kao glavnog urednika.
Gospodin Čedomir Jovanović je, za 54 dana, koliko mu javno postavljamo pitanja o poreklu imovine, protiv nas podneo više od 120 tužbi - privatnih, parničnih, krivičnih, kao i tužbi po osnovu Zakona o informisanju! Za tekstove koje smo ranije objavili o njemu i njegovoj stranci podneo je još 40 tužbi. Dakle, ukupno više od 160 tužbi!
Čedomir Jovanović zloupotrebljava sud i državu u obračunu sa svojim neistomišljenicima i kritičarima. On čini sve ne bi li mene, kao glavnog urednika, odvojio od posla i naterao me da se bavim samo sudom i njegovim tužbama.
Vrhunac čedističkog progona Pressa jeste tužba "malodobnog Mihajla Lajfa Jovanovića" i Jelene Jovanović, sina i supruge lidera LDP-a zbog objavljivanja serije tekstova o dedinjskoj vili u kojoj Jovanovići žive. Jovanovićev maloletni sin i njegova supruga tvrde da im je ovim tekstovima "narušena privatnost" i "ugrožena bezbednost". Traže milionsku odštetu, traže da se Pressu oduzmu sve fotografije vile na Dedinju. Suđenje, po ovoj tužbi, zakazano je za danas u 14.30 časova u Okružnom sudu u Beogradu.
Da se razumemo, Press ne beži od pravde i istine. Mi ne tražimo da budemo iznad zakona i da se nama ne sudi. Ne! Samo tražimo da se spreči zloupotreba zakona i da nam se omogući objedinjavanje svih tužbi Čedomira Jovanovića protiv Pressa i mene kao glavnog urednika. Pa, ako treba, neka nam se sudi u Specijalnom sudu.
Naš advokatski tim već je podneo zahtev za objedinjavanje postupaka. Zvaničan odgovor nismo dobili, a nezvanično nam je najavljeno da nam zahtev neće biti odobren.
Od NUNS-a kao strukovnog udruženja tražimo javnu podršku u našem zahtevu za objedinjavanje svih postupaka po tužbama Čedomira Jovanovića.
Poštovane kolege, ovo što danas Jovanović radi Pressu, sutra može da radi bilo kojim drugim novinama i novinarima. Ovo što danas radi Jovanović skoro da se ne razlikuje od progona medija po šešeljističkom Zakonu o informisanju iz 1998. godine. Podrška Pressu danas je podrška profesiji, podrška svim medijima.
Naši advokati, naša pravna služba i ja lično stojim vam na raspolaganju za sve eventualne dodatne informacije.
Unapred hvala
Dragan J. Vučićević,glavni urednik Pressa
---------------
Nasao si crkvu (u) kojoj ces se moliti, daj Boze da se varam!
Videcemo....