Остојин трактор троши као упаљач

frootsman

Buduća legenda
Poruka
25.505
.
Трактор троши као упаљач

Проналазачи (4): Инжењер Остоја Рајић направио еколошко возило који штеди 50 одсто горива. Тајна је у мењачу који може да се угради и у камионе, аутобусе и аутомобиле

eko-traktor_620x0.jpg

Министарство просвете и науке платиће половину новца потребног за израду прототипа еколошког трактора који је патентирао инжењер Остоја Рајић.

Наш познати проналазач који је, до сада, регистровао 50 патената од којих су најпознатији проточни бојлери и еколошки вентил, поново је изненадио јавност - еколошким трактором, чију ће израду финансирати и Министарство науке.

- Трактор штеди 50 одсто горива у односу на све постојеће - каже Остоја Рајић. - Избацио сам мењач, ламелу, друк лагер и корпу, па уградио свој мултифункционални преносник снаге (мењач) који појачава обртни моменат мотора при истој снази. То значи да трактор сада може да вуче вишеструко боље, па ако је до сада вукао један плуг, може да вуче два са истом потрошњом енергије и обради дупло више земље.

Такође, у мењач еколошког трактора се не сипа уље, па ће век трајања бити дупло дужи. И производња ће бити јефтинија, чак, десет пута у односу на мењаче које производи „Рекорд“ у Раковици. И одржавање је 80 одсто јефтиније, јер се мењају само лежајеви када им истекне радни век.

- Овај мултифункционални преносник снаге може да се угради и у аутобус, камион, аутомобил, тенк и све индустријске машине - објашњава Рајић. - Уштеда би била вишеструка.

Овај инжењер је искуство стекао у Немачкој, Аустрији и Енглеској радећи у индустријским системима, рафинеријама и реакторима. Ипак, остао је патриота. Њему је животни циљ да организује центар за иновативни привредни развој у којем ће бити окупљени млади проналазачи. Рајић тврди да је Србија препуна идеја и пројеката, али да не могу да се остваре, јер нема почетног капитала, а проналазачи су физичка лица која не могу ни да оправдају добијена средства. У овом центру би се окупљали проналазачи, а прототипове би финанасирало Министарство науке.

БУДУЋНОСТ У ИДЕЈАМА

Апарат за гашење пожара од пет амбалаже, намештај за викендице од пластике са два лица, машина за брикетирање старог папира и проточни бојлери, још су део онога што је смислио Рајић.

- Сада се фирме тешко одлучују да подрже иновације - каже Рајић. - Ако држава повуче кључни потез, Србија ће решити проблем незапослености, јер је будућност у идејама и новим пројектима.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:484641-Traktor-trosi-kao-upaljac

Захтевам од Владе и државних органа и органела да више не кењају о ЕУропским интеграцијама и страним инвестицијама, већ да почну да раде нешто корисно!

.

Covek ne zna sta da misli.
Da banke kradu projekte to mogu da potvrdim, znaci sta god podnesete kao ideju, ako je sve na papiru, banka ce vas odbiti a nekom dobaciti projekat.
Da ima puno tralala salabajzera to takodje moze da se vidi.
Da ima dobrih ideja koje niko ne vidi jer su poluzavrsene, to takodje jeste istina.
A da svi hoce da te odrpaju i kad imas prototip, i to je istina.
Iz iskustva srpskih novinskih poduhvata, svi koji su probili tminu su bili prevaranti.
To bi znacilo da je i ovaj tip prevarant, tj da je deo pokupio sa youtube, a deo je vec negde patentiran u nekom slicnom obliku.
Prijavljen patent u Srbiji uopste nije regularan, ne znam kako to moze ali moze.Znaci bukvalno neciji tudj patent mozete prijaviti kao svoj ovde u Srbiji.

Da banke kradu projekte to mogu da potvrdim, znaci sta god podnesete kao ideju, ako je sve na papiru, banka ce vas odbiti a nekom dobaciti projekat.
Da ima dobrih ideja koje niko ne vidi jer su poluzavrsene, to takodje jeste istina.
Iz iskustva srpskih novinskih poduhvata, svi koji su probili tminu su bili prevaranti.
To bi znacilo da je i ovaj tip prevarant, tj da je deo pokupio sa youtube, a deo je vec negde patentiran u nekom slicnom obliku.
Prijavljen patent u Srbiji uopste nije regularan, ne znam kako to moze ali moze.Znaci bukvalno neciji tudj patent mozete prijaviti kao svoj ovde u Srbiji.

Остојa о себи:

Један од иноватора који се и даље "бори" да српско тржиште препозна његове иновације је Остоја Рајић. Највише патената је осмислио из области енергетике – обновљивих извора енергије, производње струје, добијања питке воде из морске, еколошких грејалица на струју, радијатора који штеде гас и др. У Аустрији и Немачкој својим изумима уштедео је милионе шилинга и марака у фирмама где је радио. Овај машински инжењер из Нових Бановаца до сада има више од двеста патената и планира да их све прикаже у једној књизи.

- Смислио сам доста патената из области енергетике, пре свега, у вези са обновљивим изворима енергије. Један од њих је производња питке воде из мора, а у процесу се добија и со и струја. У том пројекту постоји акумулатор сунчане топлоте који воду претвара у водену пару и тако издваја из воде за пиће морску со, а водена пара покреће турбину за производњу струје - каже у разговору за "еКапију" Рајић.

Наш саговорник истиче да о појединачним изумима може само укратко да говори јер кад би све испричао неко би могао да му преузме идеју.

- У Србији је врло тешко успети са иновацијом. Учествовао бих у реализацији патента са инвеститорм, водио бих тим инжењера, научника, и мајстора који би направили први пробни комад. Реализовао сам патент који сада производи моја фирма "Генијалац Ин". Реч је о веома малом проточном бојлеру који штеди струју. Када би производња била доста већа могло би да се запосли много радника. Такође, осмислио сам систем који се зове српско купатило – славину која греје и магнетише воду, а који није још у производњи – објашњава Рајић.

Основао је Унију проналазача Србије и дијаспоре како би повезао наше проналазаче у различитим крајевима света, али и помогао да се успостави контакт наших проналазача са инвеститорима.

- Организовали смо се као удружење, па смо се потом регистровали у Агенцији за привредне регистре. План је да у сваком региону у Србији отворимо канцеларију која ће умрежавати иноваторе и инвеститоре. Нису сви патенти заштићени у Заводу јер су таксе скупе, а ако патент не доживи да буде направљен и да се пласира на тржиште иноватор има само трошкове. Залагао сам се у закону да се бесплатно пријави патент, и да се не плаћа такса заводу 10 година. Проналазачи су прави послодавци, јер они дају увек нове производе. Зашто онда држава не даје нашим послодавцима новац као и странцима да запослимо раднике.

Није лако успети са иновацијама

Остоја Рајић је рођен у Милосавцима код Лакташа, а "због армије се обрео у ратном ваздухопловству у Обреновцу".

- Добијао сам награде још док сам ишао у дрвеним кломпама и ланеним оделом у школу и носио таблу и креду у руци. У школи сам увек помагао друговима око радова у вези са техником, а техника ме занимала и у војсци када сам био у противваздушној одбрани на ракетама.

На свом првом послу у "Мостоградњи" је, како каже, стално давао предлоге за побољшање машина на којима су радили радници.

- Целу ноћ сам радио како бих исконструисао неку машину за сечење цеви, иако је руководство остало без текста, рекли су ми да нема ко то да направи, тако да сам ја од неког старог струга из ковачнице направио нову машину. Обећали су ми да ћу добити 5% од уштеде коју је остваривала моја машина у односу на старо решење али нисам никада добио тај новац – каже Рајић и додаје да је и упркос томе наставио да предлаже и друга решење за побољшање рада.

Хтео је да студира али није имао новца, па је одлучио да оде у иностранство како би зарадио за студије, али и за породицу.

- Отишао сам у "Југомонтажу" из Загреба где сам положио стручан испит после обуке. Послали су ме у Немачку где сам добио посао са 26 година у великој хемијској индустрији да водим монтажу система за пумпање ракетног горива. Одатле су ме пребацили у Аустрију где сам добио доста велику плату. Радили смо бушилицу за бушење нафте испод мора у Шведској. У једном моменту је дошло је до кривљења конструкције, и фирма је хтела да је замени новом али сам ја смислио решење за тај проблем и фирма ме је наградила јер сам им донео велике уштеде.

Када се вратио завршио је Технички факултет у Новом Саду. Приватну фирму за производњу гума за веш машине је отворио 1982. године.

- Гумама за веш машине снабдевали смо све робне куће Београд по свим републикама и друге радње. Међутим, чак сам био кажњен од ове Владе, што сам рециклирао стару гуму. Куповао сам старе гуме и правио нови производ јер сам претварао у прах и онда сам је умешао у каучук и добијао сирову гуму. Ишао сам у Беч на едукацију да бих савладао технологију. Економски институт из Београда ме је звао да урадим атест за градско саобраћајно предузеће. Тражио сам им да ми дају кредит да набавим машине и запослим људе, али нисам добио никакву помоћ, и на крају је тај пројекат пропао што је велика штета за Србију. Тај програм сада раде у Хрватској.

http://www.ekapija.com/website/sr/p...ovacije-mogu-zaposliti-hiljade-ljudi-u-Srbiji

.

Мој кум, који је геофизичар, у Аустралији је измислио поступак који из 2D поступка добија податке скоро у рангу 3D, са заиста великим уштедама у сваком погледу. Клијенти су се помамили за овим. Добио је тапшање по рамену у фирми, али и то не претерано срдачно.

Све је то одавно описао Голсворти у чувеној "Саги о Форсајтима" - грубо цитирам - натпис на вратима - Џон Смит (проналазач) - Џорџ Браун (власник).

.
Трактор троши као упаљач

Проналазачи (4): Инжењер Остоја Рајић направио еколошко возило који штеди 50 одсто горива. Тајна је у мењачу који може да се угради и у камионе, аутобусе и аутомобиле

eko-traktor_620x0.jpg

- Сада се фирме тешко одлучују да подрже иновације - каже Рајић. - Ако држава повуче кључни потез, Србија ће решити проблем незапослености, јер је будућност у идејама и новим пројектима.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:484641-Traktor-trosi-kao-upaljac

Захтевам од Владе и државних органа и органела да више не кењају о ЕУропским интеграцијама и страним инвестицијама, већ да почну да раде нешто корисно!

.

Браво за Остоју!!! Такви нам људи требају!!! Њега и њему сличне треба
финансирати и стално подстрекивати ЗА НОВЕ ИЗУМЕ - МИ ИМАМО НАШЕ ГЕНИЈАЛЦЕ.....
САМО СТОКА СЕЉАЧКА НА ВЛАСТИ ИХ НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ !!!

Србија ОДМАХ ДА УКИНЕ СМРДЉИВЕ АГЕНЦИЈЕ И ДА СВУ ТУ ЛОВУ ПРЕБАЦИ НА НАШЕ
ИНОВАТОРЕ И ДА ОДМАХ ПРОИЗВЕДЕ ТЕ ЊИХОВЕ ГЕНИЈАЛНЕ ИЗУМЕ !!!

Браво за Остоју!!! Такви нам људи требају!!! Њега и њему сличне треба
финансирати и стално подстрекивати ЗА НОВЕ ИЗУМЕ - МИ ИМАМО НАШЕ ГЕНИЈАЛЦЕ.....
САМО СТОКА СЕЉАЧКА НА ВЛАСТИ ИХ НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ !!!

Србија ОДМАХ ДА УКИНЕ СМРДЉИВЕ АГЕНЦИЈЕ И ДА СВУ ТУ ЛОВУ ПРЕБАЦИ НА НАШЕ
ИНОВАТОРЕ И ДА ОДМАХ ПРОИЗВЕДЕ ТЕ ЊИХОВЕ ГЕНИЈАЛНЕ ИЗУМЕ !!!

U Srbiji pronadjen konacno PERPETUUM MOBILE!

Navali narode, jos malo pa nestalo! :hahaha1:

Ako je tako, kako onda covek da zastiti svoj izum?
Pretpostavimo hipoteticki da je neko ovde zaista izmislio nesto, a nije plagijat, i hoce naravno da to patentira. Sta da radi? Podnese prijavu, i dok ceka , nego registruje taj pronalazak na sebe? Da pokusa u nekoj drugoj zemlji?

- Трактор штеди 50 одсто горива у односу на све постојеће - каже Остоја Рајић. - Избацио сам мењач, ламелу, друк лагер и корпу, па уградио свој мултифункционални преносник снаге (мењач) који појачава обртни моменат мотора при истој снази. То значи да трактор сада може да вуче вишеструко боље, па ако је до сада вукао један плуг, може да вуче два са истом потрошњом енергије и обради дупло више земље.

Молим лепо да ми неко појасни овај пасус. Да ли овај господин може да ми појасни појам "појачавање обртног момента при истој снази", а да се при том не помене ниједна промена карактеристика СУС мотора, а превасходно циљам на момент-снага карактеристику, која је свакако зависна од броја обртаја СУС мотора.

U Srbiji pronadjen konacno PERPETUUM MOBILE!

Navali narode, jos malo pa nestalo! :hahaha1:

Ти си жив доказ да је "perpetuum mobile" могућ. Прдиш громко, и без једења пасуља.

ВЕЉКО МИЛКОВИЋ И ЊЕГОВ ДВОСТЕПЕНИ МЕХАНИЧКИ ОСЦИЛАТОР

oscillator_animation.gif

Проналазак новосадског академика Вељка Милковића уздрмао темеље науке. Досањан сан човечанства да се направи машина над машинама - “perpetuum mobile”

Тврдње да је немогуће добити више енергије од уложене, које у науци важе вековима, чини се да је оповргао новосадски изумитељ Вељко Милковић. Наизглед једноставним патентом - пумпом за воду, померио је темеље светске науке, и досањао вековни сан свих проналазача откако је човек постао свестан машине назване “perpetuum mobile”!

Информација о проналаску “двостепеног механичког осцилатора” новосадског академика муњевито је обишла планету. Први пут, према тврдњама светских научника, доказано је да се из једног механичког процеса може добити више енергије него што се у њега уложи. Односно, створена је могућност да се помама за светским изворима енергије незамисливо смањи и тако зауставе глобални сукоби.

- Проналазак делује једноставно, али по свим реакцијама научне јавности, реч је о епохалном проналаску - без лажне скромности истиче творац епохалног открића. - Спојем клатна и полуге, односно љуљашке и клацкалице, добио се нови механички уређај, који може да олакша десетине тешких послова. Рецимо, вађење нафте, рад тешких преса, производњу струје. Реч је о чистом извору енергије, који може да спречи конфликте у свету.

Недавно је група истраживача из Даласа у Тексасу направила машину по Милковићевом моделу и експериментално потврдила да уређај даје више механичке енергије него што је потребно уложити.

- Светски истраживачки покрет за чисту енергију рођен је у Новом Саду, а податак да 12 пута добијате више од уложеног, јесте први такав у историји науке - тврди Милковић, иначе, дописни члан Српске академије иновационих наука.

Од Новог Зеланда преко Русије до Кине, светске нафтне и енергетске компаније, као и проналазачи из света, послали су сопствене нацрте машина израђених по патенту новосадског научника.

- Гледајући глобалну ситуацију, сада је могуће смањити “глад” за изворима енергије, јер сама информација да има могућности за велику уштеду довољна је да се свет примири - оптимистичан је проналазач. - На нашем сајту су предлози научника из целог света, па је тако један Американац чак предложио да се осцилатор угради у бандере и да људи док чекају аутобус, померају клатно и на тај начин производе струју за рад светиљки. А, за узврат, из апарата би добијали карту за превоз.

100 НАЈБОЉИХ

Проналазак “Двостепеног механичког осцилатора” проглашен је 2006. године за једну од 100 најбољих енергетских технологија. Америчка организација “New Energy Congress” га је тако препоручила за члана групе најбољих нових извора енергије чија нас примена очекује у будућности.

.

Što bi reko naš narod : " reče i ostade živ " .A, ovde gospodin Ostoja Rajić ispriča nešto, mi pročitasmo , ostadosmo svi živi i šta sad? Kažu da papir trpi sve a ja bih dodao da internet trpi još više. Ali ja više ne mogu da podnesem neistine , veličanje besmislica i prodavanje magle.Krećem u borbu protiv svega toga. Zato molim sve one koji to mogu i hoće da mi omoguće kontakt sa Gospodinom Ostojom Rajićem. Želim da se čujem sa njim i da se dogovorimo da ja izvršim potrebna merenja i da javno prezentujem dokaze i izjavim :TAČNO JE ili LAŽE ZA SVE PARE. Šta god budem izjavio stajaću iza toga dokazima. Sasvim dobro poznajem merenja električnih i ne električnih veličina. Ja sam Radiša Đorđević iz Zaječara sam . Svi koji na neki način mogu da mi pomognu nena mi pišu na mejl : rade56@gmail.com ili da mi se jave na telefon :064-837-6170. Pozdrav svima pa i Ostoji Rajiću kome ne želim ništa loše ali probaću da ga demantujem ,praktično.

Back