Ostati u Srbiji ili tragati za boljim životom?

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Sve veći broj mladog, radno sposobnog stanovništva napušta Srbiju u potrazi za boljim životom, naročito u razvijenijim zemljama Evrope.Šta vi mislite o tome?

putovanje_u_inostranstvo-e1410863374235-890x395_c.jpg

Sve veći broj mladog, radno sposobnog stanovništva napušta Srbiju u potrazi za boljim životom, naročito u razvijenijim zemljama Evrope.Šta vi mislite o tome?

Pogledajte prilog 849934

Prirodan proces. Realnost koja će se nastaviti i intenzivirati sa vremenom. Ako hoćeš mlade da zadržiš moraš im dati uslove da ovde imaju dobar život u svakom smislu. Ovde toga nema niti će biti. Ova država od starta je koncipirana da funkcioniše kao parazitski entitet na sopstvenom narodu sa jedinim ciljem da vlastodršcu omogući što duži opstanak na vlasti . Nažalost ima punu podršku većeg dela samog naroda koji je takav kakav je i neće se menjati, to je već ozbiljna iluzija ko veruje u suprotno. Drugim rečima zaslužuju je.
Dakle ko razmišlja o sebi i svojoj sreći u budućnosti ovde nema šta da traži. Ako već voli ovu zemlju iz nekog razloga, više joj može pomoći odatle gde ode nego da se ovde utopi u opšte blato gde se cene i favorizuju pogrešne ljudske i društvene vrednosti.

наравно, када председник продаје народ као стоку за 300е/месечно и то да раде шрафцигер посао
барем да је спустио цене некретнина тако да тај са 300е може да купи себи нормалну кућу
храна затрована (у лидлу и осталима), вода затрована, хербицид (у људицид) тотал се продаје као хлеб!

само палите - ко их шиша, треба жути да виде шта су урадили чеда, веља, чанак, тадић, вучић...
у европи су плате од1000+ јесте да ћете кренути од нуле и није све сјајно али бар су вам веће шансе.

има земаља са малим платама као што је Белорусија, али тамо је све лепо регулисано, сви имају куће, нема канцерогене хране на тржишту, председник их не продаје, не набија маске...!

за оне који неће далеко, у румунији или мађарској плате могу такође бити 1000е за раднике...

Ta
sto mogu mislit morat ce uvesti migrante da im rade za 300 eur
Tako će i biti, migranti će dobiti stanove, imanja i sve što treba za normalan život i naravno poslove, dobro balkanskim državicama dobro i nemcima jer ne moraju primiti ono što nevalja tj izabraće samo obrazovane dok će šljam ostati na balkanu od migranata. Naravno zdravi i sposobni balkanci će na zapad a vlade ovih naših državica će dobiti pare od EU da zbrine migrante.

Prirodan proces. Realnost koja će se nastaviti i intenzivirati sa vremenom. Ako hoćeš mlade da zadržiš moraš im dati uslove da ovde imaju dobar život u svakom smislu. Ovde toga nema niti će biti. Ova država od starta je koncipirana da funkcioniše kao parazitski entitet na sopstvenom narodu sa jedinim ciljem da vlastodršcu omogući što duži opstanak na vlasti . Nažalost ima punu podršku većeg dela samog naroda koji je takav kakav je i neće se menjati, to je već ozbiljna iluzija ko veruje u suprotno. Drugim rečima zaslužuju je.
Dakle ko razmišlja o sebi i svojoj sreći u budućnosti ovde nema šta da traži. Ako već voli ovu zemlju iz nekog razloga, više joj može pomoći odatle gde ode nego da se ovde utopi u opšte blato gde se cene i favorizuju pogrešne ljudske i društvene vrednosti.
Nije cilj zadržati mlade, cilj je da se oni oteraju u druge države Evrope a ovde će naseliti migrante koji će dobiti besplatno stanove, poslove, imanja a za tu uslugu naše vlade će dobiti pare.

наравно, када председник продаје народ као стоку за 300е/месечно и то да раде шрафцигер посао
барем да је спустио цене некретнина тако да тај са 300е може да купи себи нормалну кућу
храна затрована (у лидлу и осталима), вода затрована, хербицид (у људицид) тотал се продаје као хлеб!

само палите - ко их шиша, треба жути да виде шта су урадили чеда, веља, чанак, тадић, вучић...
у европи су плате од1000+ јесте да ћете кренути од нуле и није све сјајно али бар су вам веће шансе.

има земаља са малим платама као што је Белорусија, али тамо је све лепо регулисано, сви имају куће, нема канцерогене хране на тржишту, председник их не продаје, не набија маске...!

за оне који неће далеко, у румунији или мађарској плате могу такође бити 1000е за раднике...
Živim na selu i da vam kažem da seljaci u sred branja malina prskaju plodove preparatima koji ne bi smeli tad da se koriste. Posle taj biološki otpad bacaju u reke pa to pijemo svi mi. Totalno smo propali kao narod, malo pre komšija kupio nove krevete i uzeo one svoje stare krevete oterao u obalu reke bacio, da ne pominjem da je prodao glasove svoje porodica za 100 maraka po glasu na lokalnim izborima. E ovaki ljudi su većina na selima u Republici Srpskoj, ima izuzetaka ali baš retko.

Živim na selu i da vam kažem da seljaci u sred branja malina prskaju plodove preparatima koji ne bi smeli tad da se koriste.
па да, ја сам питао моје у селу што прскају (жито, кукуруз...) кажу "ма шта ме боле, нећу то ја да једем".. да али не схвата да ће малине он јести - што прска други..
поздрав са севера Србије

sto mogu mislit morat ce uvesti migrante da im rade za 300 eur

To je izvesno da ce se dogoditi jer pre neki dan nas ministar finansija Sinisa Mali na nekoliko TV stanica je rekao "Sta hoce nasi mladi,ako nece da rade za 300€ mesecno ,migranti hoce".

Onda se nekoliko dana u medijima pricalo kako nas Predsednik planira da primi u Srbiju 1,2 miliona migranata,da bi se samo neki dan kasnije doneo novi plan da se primi 1,5 miliona migranata.Naravno uz pomoc EU koja bi pomogla da im se naprave neke stambene zgrade i daju stanovi i radna mesta po fabrikama koje je vec izgradila EU i planira jos da izgradi nekoliko fabrika.Srbija samo treba da im da Srpsko drzavljanstvo.

Neznam.Ja to ne razumem i neznam sta da kazem zato sam i postavio temu da cujem razna misljenja.

Razmisljam i nikako mi nije jasno koja je to logika da Drzava pusti 1,5 miliona mladih ljudi da ode iz zemlje jer nece da im da vece plate a to nadoknadi tako sto ce da uveze isti toliki broj 1,5 miliona migranata koji ce odmah da postanu Srbi koji ce da rade za tih 300€.Zar je moguce da se to tako lako nadoknadi jer ti migranti nisu visoko kvalifikovani radnici vec vecina njih je sa nizom strucnom spremom.Sa druge strane odlaze mladi koji su zavrsili razne fakultete i mnogi strucnjaci koji bi svoj doprinos dali u raznim oblastima drustva.

Balkan je gotov. Tu ce ostati samo babe i djedovi, i tko se uvukao nedje.
Bas su nas unistili, totalka. Eces ekonomski, drustveno, moralno, bioloski. Ne vidim da se moze ovdje neki optimizam, volja za boljim, izroditi. Samo nesto autodestruktivno sto ce ubrzati propadanje.
Asimilacija u druga drustva.
Buducnost kao Skiti, Mohikanci, Sumerani. Bila jednom jedna plemena.

Postoji mnogo faktora zasto bi trebalo probati ziveti preko u razvijenim drzavama.Prvo gledamo plate.Ovde generalno ljudi rade za minimalac koji je sad navodno 33.468.00rsd,a ovako kolko sam cuo dosta njih radi i za 40-60k u dosta slucajeva.Neki sa tim platama oforme porodicu,kako ja ne znam,al svaka im cast.Ti sa 33k ako zivis sam,imaces generalno gledano da ostanes jedva ziv.Struja,voda,kablovska,internet,a jos ako imas auto pa neki kvar kuku lele.Tamo je minimalac u vecim drzavama 1500-2000eur,ali ne treba zaboraviti da ako hoces da zivis tamo,renta je uglavnom najveci problem,jer je izuzetno veca nego kod nas.Ovako,kolko mogu da presudim,hrana nesto malo vise skuplja nego kod nas,a za ostalo iskreno ne bih znao reci.Verujem da te niko nece tamo docekati otvorenih ruku,dati ti platu 4k evra ili slicno,ali verujem da je bolje ziveti u drzavi sa minimalcem,sa kojim znas da ces moci sve racune da poplacas,da usparas sebi kolko tolko novca za neocekivane probleme ili za nesto drugo itd...Tamo se prava znaju,i generalno vise postuju nego kod nas po pricama drugih,ali ima i tamo divljaka,samo u izuzetno manjim brojevima,zbog rigoroznih kazna.Druga stvar je uredjenost drzave.Sve radi skoro po propisima,postoji neki red i neko zakonje,iako sam to naveo malo pre,generalno mislim na sve ili tj mentalitet tog naroda.Treca stvar je da tamo,koliko sam video, i najgori vid posla (najmanja plata) moze napredovati (vecom platom,benificijama itd...)znaci cistac/cistacica,djubretar i slicno imaju/mogu napredovati u poslu.Verujem da sam izgresio po koju cinjenicu tu i tamo,ali kad sagledas sve,ne mozes ti sad reci da je Srbija bolja od Austrije,Nemacke,Slovenije i slicnih bolje oformljenih drzava.

Najbolji start po meni bi bio da imas rodbinu,koja bi bila voljna da ti daju da zivis sa njima neko vreme dok se ne naviknes na mesto,ili da u ponudi posla imas placen smestaj,tu odma racunas da si ustedeo 600-1000 evra mesecno,sto mnogo znaci.

Kod nas po meni bi jedino valjalo ako imas platu 80k pa da mozes i da zivis sam,rentas stan,al opet je najbolje u tom slucaju po meni ziveti sa roditeljima neko vreme,da skupis novac za auto,ili cak i kucu?A mozda ne i tad,zadnji bum je bio 1999.

Verovatno sam ga malo preterao sad,izvinjvam se ako sam nekog iznervirao sto tu pokusavam da zvucim kao sam know it all guy ili tj da se u sve razumem,dok zapravno nemam blage veze.

Ti sa 33k ako zivis sam,imaces generalno gledano da ostanes jedva ziv.
U TOme i jeSte PoenTA, da Te Svedu na insTInkte za Zivot - takO necEs MiSlIti koJa bAgrA je na vLasTi!
Kod nas po meni bi jedino valjalo ako imas platu 80k
po meNI za normAlan zivoT U srbIJi TrebA 2000e MeSCno!
Verovatno sam ga malo preterao sad,izvinjvam se ako sam nekog iznervirao sto tu pokusavam da zvucim kao sam know it all guy ili tj da se u sve razumem,dok zapravno nemam blage veze.
nISi, saMo HRabRo!

pametan zivi gde mu je bolje budala gde je navikao.

da li je to deo grada, drugi grad, druga drzava svako ima svoj cilj.

svet ovakav kakav je u poslednjih 10 godina je poprimio pravi smisao izraza "globalno selo" . gde god da ste na planeti zemlji sa dva tri klika ste na vezi, video pozivu sa svojim dragim ljudima...koliko god kilometara Vas deli.

Sad sa 42 mi je krivo (samo malkice) sto nisam otisao preko, Nemacka konkretno tamo sada davne 1998.
nije mi zao lepse mi je da zamisljam sta cu sve obici kada obezbedim malo slobodnog vremena, jedanput :D

kao da si opisao Hr :aha: slicna stvar

sve koje znam je nostalgija ubijala, sve ostalo funkcionisalo kao masina, ali ta opustena varijanta druzenja (pre cov19) malo gde je postojala.

meni je hit "tamo neki levo koleno brat" koji zivi u svedskoj on i zena mu svaka dva meseca dodju u Srbiju i idu po bioskopima po ceo dan gledaju filmove.
Cena karte i kokica je kod nas smesna...koji je to bilde...jes mi neki levi brat ali dolazis avionom u Srbiju da kao ustedis pare na bioskopu.

nije ni cudo da sam lud kakava mi je sira familija :lol;

Back