Osnovne komande koji svaki pas treba znati

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.956
Svaki pas treba znati ovih 10 komandi. To vam pomaže i njemu i vama, biće vam lakše da ga kontrolišete, a njemu će biti lakše da vas prihvati kao vođu.
1.Sedi
Stavite poslasticu u ruku i približite je do nosa psa, polako približite poslasticu i podignite je i recite sedi, pas će sam sesti i onda ga nagradite.
2.Ustani
Potrebno je da pas bude u sedećem položaju, stavite poslasticu u ruku i približite je nosu psa, recite naredbu ustani i kada ustane nagradite ga.
3.Daj šapu
Uzmite poslasticu u ruku i zatvorite šaku. Pas će pokušati da je otvori tako što će šapu staviti na vašu ruku, a kada to uradi recite daj šapu i nagradite ga.
4.Ostavi to
Stavite poslasticu u šaku i zatvorite je, približite poslasticu do nosa psa i recite ostavi to. Kada pas skrene pažnju sa poslastice otvorite šaku i nagradite ga.
5.K nozi
Neka je pas ispred vas, stavite poslasticu u ruku i dajte psu da je pomiriše i recite naredbu, namamite psa polako da dođe pokraj vaše noge i kada to uradi nagradite ga.
6.Pričaj
Držite poslasticu u ruci i dignite je visoko, ignorišite skakanje psa, izgovorite naredbu, pas će od sreće zalajati i kada to uradi nagradite ga.
7.Ćuti
Kada pas laje, glasno recite ćuti i dajte mu poslasticu.
8. Dođi
Zovite psa njegovim imenom, sa raširenim rukama i kažite naredbu. Posle ga nagradite.
9.Ne
Stavite poslasticu u ruku, otvorite je ukoliko pas krene da uzme poslasticu bez vaše naredbe recite ne i zatvorite šaku. Kada pas shvati šta tražite od njega prestaće i tek onda mu dajte nagradu.
10.Lezi
Neka pas bude u sedećem položaju, uzmite poslasticu stavite je nisko i privucite je ka sebi i recite komandu, kada pas legne nagradite ga.

S dresurom psa treba početi sa 6 meseci, ali to ne znači da stariji pas ne može da ih nauči. Ovih 10 komanda će pomoći i vama i njemu. Da bi ih pas naučio treba imati strpljenja i volje, ukoliko pas ne izvršava dobro naredbu, nemojte biti ljuti na njega već ga nagradite čak i ako nije uradio dobro već blizu, da bi shvatio šta tražite od njega i tako ćete ga motivisati. Ove naredbe stalno treba ponavljati, nemojte trenirati psa na istoj lokaciji, menjajte mesta. Kasnije, kada i vi i on budete imali iskustva možete krenuti sa težim komandama poput okret, skoči, čekaj, donesi itd..
Screenshot_20211223_182202.jpg

Zasto je "daj sapu" komanda koju pas treba znati? Sa ostalim komandama se slazem, jer su to vecinom vaspitne komande za ponasanje psa. "Daj sapu" mi ne izgleda kao nesto sto pas treba znati.
Pomaže mu da dobije motivaciju, i to je 1.korak do težih komanda. Takođe lepo je videti da je pas lepo "vaspitan" a ne da dođe da skače na tebe.

Neće. Refleksija je vlasnika. Naravno zavisi i od rase. Isto kao i od ljudske genetike... Kapaciteti...

Ali da li želiš da imaš ljubimca ili robota?
Ja ne kontrolišem mom psu um tako što ga učim pravilima ponašanja u civilizaciji. On će idalje biti pas koji će moći da trči, da se igra, da spava i jede, ali ne možeš da dopustiš psu tako nešto posebno dominantnim rasama pasa. Zato se dešavaju napadi pasa, ljudi zatvore psa u 4 zida (u boks) bace im parče hleba i vode i on je završio sa psom. Pas je jako velika obaveza, i da promašiš nešto jako će biti velike posledice. To nije hrčak, pas može veoma puno da naudi nekome, zamisli neistreniranog tibetanskog mastifa ili kangala? Klao bi sve pse i ljude u okolini. Zato postoji nešto što se zove dresura.

Zabagovao server ovde, nisam dovršio misao. Ja i moje post editovanje....

1640292385570.jpeg

I dresirani grizu. Civilizovani su, ali su i dalje živa bića. Dal greše kad grizu, pa postavi(te) se iz njihove perspektive.

Ja volim kad čujem moju malecku kad režica, to znači da je svesna sebe. Nebitno dal je u pravu ili ne. Uglavnom jeste.

Zabagovao server ovde, nisam dovršio misao. Ja i moje post editovanje....

Pogledajte prilog 1072253

I dresirani grizu. Civilizovani su, ali su i dalje živa bića. Dal greše kad grizu, pa postavi(te) se iz njihove perspektive.

Ja volim kad čujem moju malecku kad režica, to znači da je svesna sebe. Nebitno dal je u pravu ili ne. Uglavnom jeste.
Moj pas me nikada nije ugrizao niti zarežao na mene. Sve dok je igra u pitanju, ok.

Da da lepo je sve to, ali lanac im je prekratak
Toliki je koliki je gazda odlučio da mu bude, da li iz opravdanog ili neopravdanog razloga to ne znamo. Možda je živina odmah levo....

Kavez mu je sa gazdom. Ako gazda nije dobar a pas toga nije svestan, onda je isti kao i gazda....

Moj pas me nikada nije ugrizao niti zarežao na mene. Sve dok je igra u pitanju, ok.
Ni mene, ako zaslužim ugrišće me sigurno(ne želim da me se plaši jer donekle zavisi od mene)... Daschund je to... Mlada je još, da bi se olako predala...
Moje je samo da je malo provociram, da se oseti živom. Da zasluži da je živa, naravno više je mazim nego što je provociram, igram samo eto malo da vidim reakciju, a ne samo da se dobacujemo sa njenim prstenom ili mojom čarapom :P ...

Back