OSLIKAVANJE ZIDOVA...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nadam se da se ovo uklapa u temu.
oslikavanje oltarske apside. kolega i ja :)

DSCN1004.jpg

-morate da kliknete na fotku da bi se uvecala :(

Poslednja izmena:
Iju, Virginija, kako je dobro!!!! Hvala puno! Postavi jos fotografija (ako moze i malo vecih), ovo je greHota ne podeliti... Wolf, sto se ne bi racunalo, slikano je na zidu, prelepo je i svakako inspirativno.
Inace, moj samouki pokusaj je radjen ostatcima Jupola, koji je preostao od predhodnog krecenja. Za ovo sam se odlucio, za slucaj da nesto krene po zlu, pa ako mi se ne dopadne, da mogu lako prekreciti. U belu sam smuckao flasicu crnog tonera (u farbarama je nekih sto dinara). Uzgred, ne mogu reci da sam bas nesto presrecan intezitetom boje na zidu. Iako sam pazio, na vecim povrsinama su tonovi nekako neujednaceni. Nije bas da se vide potezi cetkice, ali se malo "sareni". Ok, za prvi pokusaj je u redu, ali mislim da cu sledeci put probati sa necim drugim. Bas super sto ovde ima i iskusnih po tom pitanju. Citao sam da su akrilne boje najbolje za rad na zidu. Virginija, da li su to one akrilne boje u tubama, ili se koriste boje u prahu? Gde se to kupuje, kolika su pakovanja i naravno, da li imas predstavu koliko kostaju? Na netu sam naisao na sajt jedne firme iz BG koja prodaje boje za murale. Da li je to neka posebna kategorija, mislim da li je to nesto drugacije od akrilnih boja?

Iju, Virginija, kako je dobro!!!! Hvala puno! Postavi jos fotografija (ako moze i malo vecih), ovo je greHota ne podeliti... Wolf, sto se ne bi racunalo, slikano je na zidu, prelepo je i svakako inspirativno.
Inace, moj samouki pokusaj je radjen ostatcima Jupola, koji je preostao od predhodnog krecenja. Za ovo sam se odlucio, za slucaj da nesto krene po zlu, pa ako mi se ne dopadne, da mogu lako prekreciti. U belu sam smuckao flasicu crnog tonera (u farbarama je nekih sto dinara). Uzgred, ne mogu reci da sam bas nesto presrecan intezitetom boje na zidu. Iako sam pazio, na vecim povrsinama su tonovi nekako neujednaceni. Nije bas da se vide potezi cetkice, ali se malo "sareni". Ok, za prvi pokusaj je u redu, ali mislim da cu sledeci put probati sa necim drugim. Bas super sto ovde ima i iskusnih po tom pitanju. Citao sam da su akrilne boje najbolje za rad na zidu. Virginija, da li su to one akrilne boje u tubama, ili se koriste boje u prahu? Gde se to kupuje, kolika su pakovanja i naravno, da li imas predstavu koliko kostaju? Na netu sam naisao na sajt jedne firme iz BG koja prodaje boje za murale. Da li je to neka posebna kategorija, mislim da li je to nesto drugacije od akrilnih boja?

Hvala puno :)
Ne znam sta je sa upoudovanjem fotki, sve budu tako male, mora da se klikne na njih da bi se povecale.
Malo se vidi ne ujednacen kolorit, ali meni ne smeta :) :)
Predpostavljam da je tako bilo mnogo teže nanositi četkicom, nego da je u pitanju bila neka druga boja.
Mi smo slikali akrilnim bojama. Zavisi od podloge i zida, ali uglavnom se zid prvo premaže mlao gušćim akrilom i na taj način se pripremi za oslikavanje.
Koristili smo pigmente u prahu, a kao vezivo akril. Za vece povrisine smo uzimali fabricki spravljenu boju, jer je jako tesko pogoditi uvek isti ton, narocito ako je u pitanju velika povrsina. da ne bi izgledala " sareno " .
Mada te fabricki sravljene boje su ili preguste ili kad se razrede budu bas retke,potezi budu jako lazurni. Zato smo neke povrsine prelazili i po 5 puta. Jos da ne pricam da smo radili kad je bila ona najgora zima, i uopste nismo imali vrata na crkvi!!! Akril je jako tesko vezivao na tako niskim temperaturama sto nam je dodatno otežavalo posao. Neke povrsine smo morali zbog toga vise puta da ponavljamo.
Naravno meste gde su oreoli i epitrahilji , posto je na kraju sve bilo pozlaceno, smo preskakali. Nismo podslikavali ni sa čim :) :)

Inače sa drugarom imam dogovor goooodinama da radimo neke vilenjake na zidu, ali nikako da se iskombinujemo.
Volela bih nesto na ovaj fazon

mini-First_Faery_Froud.JPG

mini-Heyyy_Froud.JPG

mini-Surprise_Froud.JPG

mini-Ooooh_Froud.JPG

Lepo lepo :) .
Ja sam hteo kod sebe raditi pejzas sa akrilnima na zidu,medjutim meni je problem sto je stara kuca,i to od blata(cerpica) pa zidovi nisu bas ravni,i imao bi jako velikih problema da to uradim :) .
Tako da sam odustao.

Hvala na informacijama, Virginia... Inace, ove vile bi bile mnoogo fine u nekom pristojnom formatu... Ako se uskoro nakanite raditi, obavezno postavi slike...
Danny, ako nadjes neki zgodan motiv, mislim da bi ti kriv zid upravo bio prednost. Sigurno bi se tu dalo sto sta zanimljivo izvesti...
Nego, juce mi nisu mi bile dostupne fotografije, al evo, danas cu postaviti jos nesto... :) Radio sam kolorni muralcic za sobu malog Nemanje... Takodje sam koristio Jupol, koji je mesan sa tonerima. Valjda zato sto su bojene povrsine manje, na ovom se boja ne "sareni" toliko, kao na crno-belom radu. Uglavnom, zadovoljan sam... Ne ulazim u sferu "umetnickog doima", ali to sto je "musterija" apsolutno odlepila :worth: mi je najdraza kritika na svetu! :klap: Predivan osecaj!!!

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

@Vunorade, ovo izgleda sjajno!! :D

Za one vilenjake ne znam koliko je zahvalan akril, jer su oni radjeni akvarelom. Akvarel pruza mogucnost lazurnosti. A to je ono sto je zapravo sustina na ovim crtezima. mislim ,.. moze da se izvede ali opet... akvarel je akvarel :) I to je radio sve u potezu. Prvo je napravio fleke pa je na njima crtao :D Moram priznati da sam ponosni vlasnik te njegove knige :) :)
I ja se iskreno nadam da cu ga nabediti u neko skorije vreme.... :)

@Danny, i ja se slazem sa @Vunoradom, krivi zid moze biti samo prednost, jos ako planiras pejzaz,...ma milina :)

Ljudi,ja sam se zezao za Virginiu,odnosno profi i sl.Njeni su radovi sjajni,nisam mislio nista lose....Nego i ja sam mojim klincima isto islikao sobu,pa ako stignem,ubacicu da vidite kako to izgleda...Mislim,zadovoljan sam ,iako sam slike davno uradio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back