Ose u smokvi: šta je istina?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.350
Obična pitoma smokva (Ficus carica) poreklom je iz zapadne Azije i s Mediterana, a uzgaja se od davnina.
Smatra se jednom od najstarijih kultivisanih voćki – najstarije poznato stablo, Sveta smokva na Šri Lanki, staro je čak 2.300 godina
Prema nekim objavama, ose su odgovorne za hrskavu strukturu u središtu smokve, dok drugi tvrde da je osa već potpuno razgrađena kada plod sazri.
Kako bi dobili pouzdan odgovor, novinari su se obratili stručnjaku za smokve u Hrvatskoj – agronomu dr sc. Željku Prgometu.
Na svojoj plantaži kod Medulina već više od 25 godina uzgaja 20 sorti ove drevne voćke.

Clipsmokva.jpg

Dr Prgomet objasnio je da proces oplodnje divljih smokvi uključuje male ose iz roda Blastophaga grossorum. One polažu jaja u male plodove divlje smokve, a muške ose u njima se potpuno razgrade dok plod sazreva. Ovaj proces omogućava razmnožavanje divljih smokvi i pruža sigurnu hranu sledećoj generaciji osa.Najvažnije je da se ovo odnosi samo na divlje sorte smokvi, dok pitome sorte – one koje svakodnevno jedemo – ne zavise od oprašivanja osama.
Dr Prgomet nas uverava: u smokvama iz prodavnice nema mrtvih osa.

Osim toga, smokve su retko tretirane pesticidima i spadaju među najprirodnije voćke koje možemo jesti.
S toga, slobodno uživajte u njima – potpuno veganski i nutritivno bogato

Kada je reč o smokvi, imam jednu relativno mladu i smokava- taman.
Juče sam sušila smokve u rerni.
Lepo su se osušile, odmah sam ih spakovala u kutiju Kvatro sladoleda i stavila u zamrzavač.
Nisam slikala, nisam znala da će biti tema o smokvama, ako budem ponovo sušila - slikaću ih.
Da, ove smokve sam namenila za oblande sa sečenim orasima i mleveni smokvama koje obožavam.

Lepo su se osušile, odmah sam ih spakovala u kutiju Kvatro sladoleda i stavila u zamrzavač.
Nisam slikala, nisam znala da će biti tema o smokvama, ako budem ponovo sušila - slikaću ih.
Da, ove smokve sam namenila za oblande sa sečenim orasima i mleveni smokvama koje obožavam.
Na koliko stepeni se zagrije i koliko dugo se suše?

Ti si genijalna..svaka cast :heart:

Na koliko stepeni se zagrije i koliko dugo se suše?
Stavila sam ih u tepsiju na papir za pečenje, drškicom okrenutom na gore. Svaku sam malo stiskom prsta oblikovala, uključila ventilator izmedu 50 i 60 stepeni i dugo sušila.
Uključila sam prethodni dan oko 15h, celo popodne, celu noć i juče do kasno pre podne ( oko 20 h).

Back