Oscar postao međunarodni? Od kada to?

Urvan Hroboatos

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.833
Ponovljeno pitanje.

OK filmaši- kako to da je ne-anglojezični film ispao najfilm?

Znam da su Oscarovci imali kategoriju za filmove koji nisu na engleskom, pa su tako razno prolazili filmovi Wajde, Mizoguchija, Kurosawe, Godarda, Kieslowskog, Tarkovskog, Fellinija, Bergmana....no nijedan nije ispao najfilm.

Jesu li promijenili pravila, pa je film na korejskom jeziku ispao najfilm?

Ili je nešto treće u pitanju?

Evo popisa najfilmova:
https://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Picture#Winners_and_nominees

Vidi se da su svi-osim posljednjeg- na engleskom
.

Oscari za ne-anglojezične filmove su ovi:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_..._nominees_for_Best_International_Feature_Film

Očito je da je dobar dio, sigurno preko pola, bolji od onih anglojezičnih- pa nisu dobili nagradu za najfilm.

Godine 1951. Rashomon je dobio nagradu za najbolji strani film, dok je Amerikanac u Parizu ispao najbolji film, generalno.

No- to je smiješno, osim ako se jasno ne odijele jezične kategorije.

Pa o čem se radi?

Ne pitam koliko je dobar film, nego od kad je to tehnički ili pravno moguće.

Koliko znam, Oscar za najfilm je bio samo za anglofone; drugi su bili svi strpani u zasebnu kategoriju.

Oscar nije bio kao festivali u Veneciji, Cannesu, Berlinu,... gdje su ravnopravni, bar u teoriji, bili filmovi iz cijelog svijeta i na svim jezicima.

Opet- godine 1969. je najfilm ispao Ponoćni kauboj- zgodan zabavni filmić. No za strani je te godine bio izabran kultni ljevičarski politički film Z.

Godine 2004. je izabran Eastwoodov "Million dollar baby"- pretenciozno naklapanje o eutanaziji, dok epski njemački Untergang/Posljednja bitka, o Hitleru i bitci za Berlin, nije ni dobio Oscara za neanglo film.

Mislim- to je sprdnja... :koto:

Oscar je bio nešto kao prošireni Booker prize za literaturu- samo anglofoni.

Не знам како је то по правилима могуће, али ми је драго да је тако. Ја бих волео да се укине награда за најбољи страни филм и уведе само једна. Значи да Оскар буде као СП у фудбалу. Рецимо 20 најбољих да се такмиче.

Не знам како је то по правилима могуће, али ми је драго да је тако. Ја бих волео да се укине награда за најбољи страни филм и уведе само једна. Значи да Оскар буде као СП у фудбалу. Рецимо 20 најбољих да се такмиче.
Mislim da bi to bilo jako komplikovano, uostalom postoji Kan, Venecija, Berlin, tamo moze svako da dobije nagradu.

Mislim da bi to bilo jako komplikovano, uostalom postoji Kan, Venecija, Berlin, tamo moze svako da dobije nagradu.

Cannes, Venecija, Berlin i sl.- to daje pravu sliku filma kao umjetnosti.

Plus-minus, britanski Sight and Sound, iako se ne bih s nekim stvarima složio, daje popis najfilmova daleko korektnije:

https://www.bfi.org.uk/news/50-greatest-films-all-time

Film je umjetnost i zabava/arts and entertainment.

Oscari su više- zabava..:kafa:

Cannes, Venecija, Berlin i sl.- to daje pravu sliku filma kao umjetnosti.

Plus-minus, britanski Sight and Sound, iako se ne bih s nekim stvarima složio, daje popis najfilmova daleko korektnije:

https://www.bfi.org.uk/news/50-greatest-films-all-time

Film je umjetnost i zabava/arts and entertainment.

Oscari su više- zabava..:kafa:

Oskari jesu zabava, ali su mnogi dobri filmovi ( americki) podobijali sile Oskare.

Slazem se sa ovom listom, mislim da se preteruje sa Bergmanom, ali mi je bilo drago
da je na listi i Il Gattopardo:heart:

Oskari jesu zabava, ali su mnogi dobri filmovi ( americki) podobijali sile Oskare.

Slazem se sa ovom listom, mislim da se preteruje sa Bergmanom, ali mi je bilo drago
da je na listi i Il Gattopardo:heart:

Stvar je ukusa. Ja sam ljubitelj poljskih filmova (Wajda, Kieslowski, Holland, ...), dok slabo marim za većinu- ne sve- Talijana.

Oscari jesu nekad nagradili značajne filmove, no oni filmovi koji su "ovjenčani" Oscarom, više su dio popularne kulture nego "umjetnosti" (Schindler, Let iznad kukavičjeg gnijezda, ...).

Stvar je ukusa. Ja sam ljubitelj poljskih filmova (Wajda, Kieslowski, Holland, ...), dok slabo marim za većinu- ne sve- Talijana.

Oscari jesu nekad nagradili značajne filmove, no oni filmovi koji su "ovjenčani" Oscarom, više su dio popularne kulture nego "umjetnosti" (Schindler, Let iznad kukavičjeg gnijezda, ...).

Italijane ne volis jer te podsecaju na nas ;) Ja ih bas zato volim. Mislim naravno na one posleratne rezisere,
u Evropi vec godinama i nema dobrih filmova ili sam ja totalno promenila ukus.

Italijane ne volis jer te podsecaju na nas ;) Ja ih bas zato volim. Mislim naravno na one posleratne rezisere,
u Evropi vec godinama i nema dobrih filmova ili sam ja totalno promenila ukus.

Kako kog.

Ne marim za ciganluk debelih baba koje se svađaju, ili karikaturalnih idiota koji se krevelje kao kreteni (dio neorealizma).
Talijani mašu rukama, viču, deru se oko sitnica.

Po mom sudu, većina je debelo precijenjena- osim nekoliko, npr. "Umberto D" de Sice.

Fellini je Amarcord, ostalo je dosadna ispraznost buržoazije, a Antonioni je još gori, napuhani bezvrijedni pseudo-nihilist.

Braća Taviani su odlični, posebno njihov najpoznatiji film.

Visconti bi jadan htio biti wagnerijanski Nijemac, no ostaje digić, osim u 1-2 filma.

I odličan radnički film, Il Ferroniere, te Gorka riža. Talijani su dobri u prikazu radosti malih ljudi i puka radničkoga, no dosadni su s dekadentima i s narodom kad nije normalan, nego stalno mlatara i kriči.

Poslednja izmena:
Kako kog.

Ne marim za ciganluk debelih baba koje se svađaju, ili karikaturalnih idiota koji se krevelje kao kreteni (dio neorealizma).

Po mom sudu, većina je debelo precijenjena- osim nekoliko, npr. "Umberto D" de Sice.

Fellini je Amarcord, ostalo je dosadna ispraznost buržoazije, a Antonioni je još gori, napuhani bezvrijedni pseudo-nihilist.

Visconti bi jadan htio biti wagnerijanski Nijemac, no ostaje digić, osim u 1-2 filma.

I odličan radnički film, Il Ferroniere, te Gorka riža. Talijani su dobri u prikazu radosti malih ljudi i puka radničkoga, no dosadni su s dekadentima i s narodom kad nije normalan, nego stalno mlatara i kriči.
Kako kog.

Prosle sam godine knjigu citala Padre,Padrone, film sam odavno gledala, istinita, neverovatna prica,
a isto tako stvara coveku teskobu oko srca kao i film.

Ja sam film gledala pre 100 godina, a i dan danas imam skoro ceo film u glavi.
Zbilja je remek delo kinematografije.

Zapravo- i tu je moj osobni spor s većinom filmskih kritičara (i ne samo filmskih): razumijem da je inovativnost jezika i tehnike iznimno važna,no za mene je neko djelo, recimo film ili roman ili drama (o slikama ne bih jer je to drugačija umjetnost budući da se slika vidi u trenutku, pa makar se analizira podrobnije, kasnije; isto, glazba- za to nisam muzikološki obrazovan, pa samo mogu reći što kao barbarin volim) ostvareno ako ima emocionalno-mentalno-spiritualno-socijalni-... efekt. Ako ga nema, ili ima u nevelikoj mjeri- onda nije takav kalibar, koliko se god kritičari potrgali u hvali.

Npr. Orson Welles je iznimno cijenjen; ja ga volim i cijenim, no više kao inovatora filmskoga jezika, nego kao stvaraoca većih filmskih djela. Slično je s nekim drugima, npr Kubrickom (osim Odiseje) (u literaturi je Joyce radikalniji inovator od Prousta, no osjetno "manji" pisac, bar po mom sudu).

Bilo kako bilo:

* film jako ovisi o tehnici, pa stari veliku filmovi zahtijevaju dosta od gledaoca (npr. u Bulevaru sumraka gluma je, iz današnje vizure, skoro pa glumatanje). Zahtijevaju strpljenje i prihvaćanje (kao romani 18. st. koji se sad čine smiješnima)

* film je kolektivno djelo, od glumaca, muzike, kinematografije,.... pa je nešto drugo od ostalih umjetnosti (kad je umjetnost)

* neke dekade su jako upadljive. Npr. dobar dio filmova 70ih, pa i 80ih, dosta je smiješan zbog frizura, hlača (trapezerice), nekog političkoga radikalizma koji se doima, sada, nekako djetinjast. Čak su filmovi 40ih i 50ih gledljiviji
.

No, uza sve rečeno- najbolji su filmovi koji su tako loši da su zapravo dobri (Robot monster, Troll 2, The Room, Samurai cop,..) :hahaha:

Back