Осамдесете, добре године српског и југословенског филма

Khal Drogo

Elita
Poruka
17.271
У времену трајања бивше нам Југе, како је дружина сљедбеника бољшевичке идеологије зајашила власт и полуге моћи, и идеологије која ће доживјети свој историјски пораз, имали смо и добрих и рђавих ствари. Људи када пишу и зборе о тим минулим временима иду из једне крајности у другу, нема средине, но ја заиста мислим да у тој и таквој земљи бјеше подоста и добрих и рђавих ствари. Камо пусте среће да смо по краху те идеологије и творевине задржали оно добро, а одбацили рђаво али јок, Срби морају све наопако.

Но да се врнемо култури и филму, а ту је важно објаснити карактер те творевине. Која бјеше "де јуре“ федеративна република но "де факто“ то бјеше монархија и то не сталешка или уставна него апсолутистичка са монархом Брозом и ЦК као центром моћи у којем се одлучивало о свим важним питањима, од економских, политичких до културе.
Такве творевине и иначе почивају на пропаганди и репресивном апарату гдје би важну улогу имала армија жбирова.
До бољих позиција у таквим творевинама се докопају подобни медиокритети, они способнији бивају потиснути, то увијек има нус појаву у негативној селекцији, која обухвати све сегменте друштва, и културу. И у филму би биа важна идеолошка позадина, потискивана би била обрада тема које би по мишљењу "другава“ биле штетне по нацију, зато су фаворизовани тзв партизански филмови.

Како филмска умјетност не трпи стеге, ограничења, у тим временима, све до краја 1970их имали смо мноштво тих филмских пројеката прилагођених ипак и том идеолошком калупу и успостављеном систему вриједности, ријетки покушају отклона од задатог калупа не би добро пролазили или би бивали "бункерисани“. Оно што је у филму вриједно у том периоду јесте неких седам, осам филмова тзв српског црног таласа, гдје заиста има изванредних остварења, све остало бејаху филмови који су може бит и били гледљуиви тадашњој публици, но реално без неке вриједности.

Крајем 1970их и 1980е како је "непогрешиви вођа“ упамћен и као љубилица бијела коначно отишао Богу на истину, услиједио је турбулентан период те творевине, дошло је и вријеме да се плате рачуни свему ономе што се гурало под тепих, нагомиланим проблемима, и анимозитети, идеолошки и национални су све више испливавали на површину, ваљало је платити данак и деценијској негативној селекцији, и имали смо тих година један економски, духовни, морални суноврат нације. И онда у том безнађу, ропцу те твиоревине, како се урушавао један успостављен вриједносни систем, десило се нешто мени необјашњиво, имали смо позитивну експлозију тадашњег југословенског филма.

Појавило се толико добрих режисера, генијални Живко Николић, Емир Кустурица, Лордан Зафрановић и бројни други, толико сваке године одличних остварења, толико нових, свјежих, оригиналних идеја, филмова који се и данас изнова и изнова гледају. Бјеше ту и критике и тадашњег друштва и система вриједности, критике кроз филм и једног изопаченог времена када се потирао интелект, бјеше и ванвременских комедија, попун оних Слободана Шијана, скретања у фикцију, апстракцију, кроз филм "Нека чудна земља“ у сатиричну обраду, напокон је кроз филм обрађена и средњевјековна српска историја, истински љубитељи филмске умјетности, посебно они који воле оригиналнији приказ, су дошли на своје.
У тој деценији 1980-90 урађено је много више добрих и одличних филмова него за претходних 35 година трајања бивше нам Југе и више него у ето већ наредне 33 године у свим републикама бивше Југе збирно, иако реално ако изузмемо српску кинематографију, осим можда неколико филмова, у свим осталим републикама то су често пропагандни али редом безвриједни филмови.

Да ли су у том неком грејс периоду одимарања те творевине пале све стеге, сва ограничења, сви окови који су гушили деценијама филмску умјетност, да ли се можда када се схватило да та творевина иде свом крају, појавила грозничава потреба да се уради што се раније није, да ли су се једноставно посложиле звијезде, али бејаху то плодне године српског и југословенског филма.

Уводни пост је мало садржајнији, морао сам бити опширнији како бих покушао објаснити неке приоцесе, догађаје, могуће и феномене. Знам да доста форумаша припада неком другом времену, гдје бјесомучна политизација и ријалитизација узимају данак, гледају на та нека минула времена из друге визуре, но ову тему сам морао отворити, није до мене.

Сврха теме јесте да се осврнемо на осамдесете кроз призму филмске умјетности, на бројна одлична филмска остварења, као и изванредне режисере који су се појавили тих година или су тих година кроз филмове афирмисали своје идеје, шта их по нашем мишљењу чини посебним. Надам се да ће тема заживјети, а и ако не заживи, ја ћу "опуцати“ двадесетак објава које сам наумио, и кроз које ћу подсјетити на нека остварења тих година.

@Khal Drogo,
Cenim tvoj trud u uvodnom postu, jedna od retkih tema bez copy/paste. Verujem da si spremio dobar materijal i da će tema biti zanimljiva ako se ne ispolitizuje.
Možda je moglo i bez prva 2-3 pasusa koja impliciraju da tema krene u neželnenom pravcu. Ili možda željenom?

Апсолутно се слажем.
Verujem da si spremio dobar materijal i da će tema biti zanimljiva ako se ne ispolitizuje.
Možda je moglo i bez prva 2-3 pasusa koja impliciraju da tema krene u neželnenom pravcu. Ili možda željenom?
Ма ја сам ти толико затровани филмофил, али баш затрован да када је филм у питању материјала ми је немогуће помањкати.
Уводни пост јесте опширнији али већ сам у уводном посту
Уводни пост је мало садржајнији, морао сам бити опширнији како бих покушао објаснити неке приоцесе, догађаје, могуће и феномене.
објаснио разлоге. Морао сам малчице скренути и у сферу мимо културе и фипма која је по мом мишљењу одредила и кретања у филмској умјетности. "Опасност" да се загази у политизацију увијек постоји, бољка форума и данак бјесомучној политичкој контаминацији којој је нација изложена.

Да се врнем теми. У уводном посту сам поменуо једног од по мом мишљењу најгенијалнијих режисера овог говорног подручја, Живка Никиолића. Који је кроз свој филмски опус 1980их и себи својствену филмску алегорију обрадио сукоб два свијета, двије Црне Горе, оне традионалне, неискварене, оптерећене моралним скрупулама и оне нагрижене исквареношћу модернистичких процеса у тим временима. Кроз такав приступ врши критику једног комплексног вриједносног система успостављеног између та два свијета, лицемјерја, на свој препознатљив начин обрађује и једну нову нацију која бјеше нус појавом тих времена, нацију улизица коју је тако добро описао велики Меша Селимовић. Карикирање у таквој обради некад зна бити пренападно, оде у гротескност, но код Живка то је са сврхом снажније поруке филма.

Сав његов филмски опус 1980их је изузетан, редом изванредни филмови, "Смрт господина Голуже (1982)", "Чудо невиђено (1984"), "У име народа (1987)", "Искушавање ђавола (1989)" , сваки је на неки начин оставио траг у филмској умјетности српског говорног подручја. Филм који бих барем кроз ову објаву издвојио од тих филмова Живка Николића 1980их је "Љепота порока" из 1986.године. У сваком Николићевом филму имамо подоста цитата који би се у одговарајућим приликама цитирали, изнова и изнова. А у овом их има баш доста и филм који је обиљежио то вријеме у филмској умјетности

80te su bile zanimljive za domacu kinematografiju. Stvarno sto ti kazes eksplozija dobrog filma medjutim neki od najglupljih domacih filmova koje sam gledao su takodje bas iz 80tih. 90te su isto bile dobre godine barem sto se filma tice, a 2007. je po meni neka raskrsnica. Tada je izasao film Klopka koji je poslednji domaci film koji mi se svideo ne samo na nivou zabave i ubijanja vremena nego i kvaliteta. Zato 2007. uzimam kao kraj jedne dobre filmske ere i pocetak nove. Moguce da je doslo do smene generacija, razloga je verovatno vise, ali ovo u poslednjih 15 godina je bas haos lose.

Poslednja izmena:
Stvarno sto ti kazes eksplozija dobrog filma medjutim neki od najglupljih domacih filmova koje sam gledao su takodje bas iz 80tih.
Глупих филмова ће бити у сваком времену, појава глупих филмова, осим жала због улудо утрошених пара, у неком периоду никако не може потиснути вриједност изврсних филмских остварења.

Постоје и филмови намијењени широј публици, гдје је водиља зарада на благајнама или могуће таквим филмовима угодити неким поривима народних маса па малчице и обликовати колективну свијест. И у том периоду бјеше таквих филмова, углавниом комедија које су биле добро примљене код шире публике, и које реално немају неке вриједности, но то не умањује чињеницу да се и поред таквих филмова намијењених одабраној циљној групи, појавило прегршт по мени изванредних филмских остварења.

Када пишемо или пак зборимо о осамдесетим и српском и југословенском филму, немогуће је заобићи једног режисера који бјеше невјероватно занимљивом "аномалијом", у позитивном смислу наравно у филмској умјетности. Српском филму се "догодио" Слободан Шијан. Који је тежио оригиналности, приказати то на нов начин, у том времену супротан задатом клишеу. Важан за филм је и писац сценарија, често и важнији, и сами глумци знају одрадити сцене непланираном и некад нестварно добро, око његових филмова испричане су бројне анегодоте и догодовштине, и други филмски радници дају велики допринос, али режисер је тај који држи конце и удара печат.
И он је своје филмске идеје имплементирао 1980их, све су то изврсни филмови, "Како сам систематски уништен од идиота" из 1983., "Давитељ против давитеља" из 1984., "Тајна манастирске ракије" из 1988.године, сваки на свој начин и оригиналан. Но два су филма обиљежила његов филмски опус, један је наравно "Ко то тамо пева" из 1980.године, други је такође наравно "Маратонци трче почасни круг" из 1982.године
У овом филму је написано све што је требало написати, испричано све што се требало испричати, сцене из филма су толико пута понављане, цитати цитирани сам Бог зна колико пута, на бројне вијести, актуелне догађаје, појави се потреба да помоћ потражимо у неком цитату из овог филма, и на крсти на темама разним,
Могу само рећи да је филм данас популарнији, актуелнији, што би се рекло "више се завукао под кожу" филмофилима и васколиком српству, него што бјеше прије четрдесет када је урађен. И ту свака прича завршава.

Poslednja izmena:
Један од најзначајнијих режисера југословенског филма је свакако Лордан Зафрановић. Скренуо је пажњу на себе за то вријеме доста оригиналним приступом кроз два остварења 1970их која баш и нису стекли наклоност шире биоскопске публике. Пуну афирмацију је стекао одличним филмом "Окупација у 26 слика". Којим је обрадио предратни и ратни Дубровник кроз испреплетене судбине тројице младића, Хрвата, Италијана и Јеврејина, кроз причу је дочарао како околности мијењају људску ћуд. Сцене у аутобусу ужаса бејаху доста шокантне, Лордан је приказао непаторено зло.
Након овог филма којим се афирмисао али и дошао на рђав глас у хрватском корпусу, 1980их ради одличне филмове кроз које се остварио као режисер. Ту су ратни филмови "Пад Италије" из 1981.године, још један изврстан ратни филм "Вечерња звона" из 1986.године гдје је на свој начин обрадио превирања током и након рата, јако занимљив приступ имамо у филму "Ујед анђела" из 1984.године. У међувремену је урадио и документарно-играни филм "Крв и пепео Јасеновца" из 1983.године.
Испоставиће се посљедњи Лорданов филм којим се остварио бјеше "Халоа - празник курви" из 1988.године, јако занимљив приступ, доста оригиналан за то вријеме, повремено тежак за гледање, изазива тјескобу, филм је некако више упамћен по Неди Арнерић и обнаженим сценама, но кроз филм се Лордан поиграва са мотивима психоанализе, живота и смрти, са елементима освете и трагедије.
https://www.youtube.com/watch?v=1bHDrEmQQxo&embeds_euri=https://forum.krstarica.com/
Након турбулентних 1990их за Лордана, који се замјерио хрватском корпусу, више није било мјеста у Хрватској, филмове, амбициознија остварења кроз која би наставио опус из 1980их и није радио, финансијску подршку свакако није могао добити ни из Хрватске ни од продуцентских кућа западноевропских продукција, другачије филмове они наручују од оних који ради Лордан, једино је евентуално могао добити финансијску подршкуз за неко остварење у Србији, но и у Србији не бјеше слуха.

Још један изванредан филм из 1980их је српски филм који је режирао Горан Паскаљевић "Варљиво лето ’68" из 1984.године.
Филм обрађује наизглед баналну тему и љубавне дожвљаје и јаде младог матуранта Петра, међутим кроз ту Петрову потрагу за љувави свог живота, имамо обраду тог времена оптерећеног снажним политилчким и идеолошким оковима, трагикомичан приказ тада успостављеног система вриједности и моралних скрупула уз маестралну глуму комплетне глумачке екипе укључујући и оне у споредној улози, попут незаборавне пекарке југо-филма Јагодинке Симоновић. И филм са не малим бројем сцена које ће касније постатин антологијским.

Тих осамдесетих појавио се и један тада млад режисер, Емир Кустурица. Који је својим првим оствасрењем 1981.године "Сјећаш ли се Доли Бел?“ скренуо пажњу и на таленат и на тада оригиналан приступ, барем када је у питању наше говорно подручје, код обраде теме.
Бјеше то плодна десенија у раду овог великог режисера која је заокрузжена филмовима "Отац на службеном путу“ из 1985.године и "Дом за вешање“ из 1989.године. Кроз своје филмове Емир је дао приказ тог једног времена, система вриједности, живота једноставних људи и схватања која су владала. Бјеше строг и критичан према аномалијама и рђавим рецидивима које је носило и то вријеме и идеолошка матрица која је много тога одређивала, али на другој страни дао би и омаж том времену са свом својом тегобом, чемером, те обрадом главних јунака са тим неком чистим и инфантилним разумијевањем свијета да их једностасвно морате завољети.

Из тог периода издвојио бих и "Балкански шпијун" у режији Ковачевића и Боже Николића као и пар филмова Горана Марковића "Мајстори Мајстори" - 1980 (на граници 70-их и 80-их), "Вариола вера" - 1982, "Тајванска канаста" - 1985, "Већ виђено" - 1987 и "Сабирни центар" - 1989.
Могао бих на списак да додам и: "Дечко који обећава" - 1981, филм Милоша Радивојевића, "Октобар фест" - 1987 филм Драгана Кресоје,
Као што си и сам рекао те 80-е су заиста биле "плодне" што се кинематографије тиче јер пале су стеге и притисак непогрешивости система и вође је некако спласнуо.
Ја лично јако волим 70-е али су ипак 80-е биле боље, бар што се стваралаштва тиче на нашим просторима, како у кинематографији тако и у музици.

Poslednja izmena:
Један филм из тог периода који се мора поменути јесте "Догодило се на данашњи дан“ кокји је урађен 1987. године у режији Мирослава Лекића..
Филм се бави до тог времена потискиваном темом, гдје је кроз приче младих људи у амбијенту 1960их приказан сукоб схватања, људи различитих моралних скзпула оптерећен идеолошким калупом. Кроз филм је уз изврсну глуму, добро разрађене дијалоге дочаран дух тог времена.

Karl, šta misliš o popularnim domaćim filmskim franšizama iz osamdesetih (Tesna Koža, Žikina Dinastija, Ćao Inspektore, filmovi o Lepoj Breni ...) kao i o njihovim klonovima i derivatima (Poltron, Debeli I Mršavi, Neuspela Mućka, Nema Problema...)?
Ако је питање мени (??), дјелимично сам изнио мишљење кроз објаву
👇
Постоје и филмови намијењени широј публици, гдје је водиља зарада на благајнама или могуће таквим филмовима угодити неким поривима народних маса па малчице и обликовати колективну свијест. И у том периоду бјеше таквих филмова, углавниом комедија које су биле добро примљене код шире публике, и које реално немају неке вриједности, но то не умањује чињеницу да се и поред таквих филмова намијењених одабраној циљној групи, појавило прегршт по мени изванредних филмских остварења.
Такви филмови намијењени широј публици, гдје је водиља зарада на благајнама а некад су са сврхом угађања неким поривима гледалаца или обликовања колективне свијести нације, имају своју циљну групу. Код популације којима су филмови у сврху разбибриге у паузама између обавеза имају популарност, и то поштујем. Филмофили од филма ипак очекују више садржаја, више дорађену и разрађену радњу, оригиналност код приступа, а југословенска продукција 1980их је по мом мишљењу понудила доста таквих филмова

Ако је питање мени (??), дјелимично сам изнио мишљење кроз објаву
👇

Такви филмови намијењени широј публици, гдје је водиља зарада на благајнама а некад су са сврхом угађања неким поривима гледалаца или обликовања колективне свијести нације, имају своју циљну групу. Код популације којима су филмови у сврху разбибриге у паузама између обавеза имају популарност, и то поштујем. Филмофили од филма ипак очекују више садржаја, више дорађену и разрађену радњу, оригиналност код приступа, а југословенска продукција 1980их је по мом мишљењу понудила доста таквих филмова
Hvala na odgovoru! A sad drugo pitanje. Da li ima šanse da uradiš temu Srpska Kinematografija Devedesetih? Ja lično smatram da bi bilo lepo ako bi to uradio, pošto smo devedesetih imali dosta zanimljivih filmova.

Hvala na odgovoru! A sad drugo pitanje. Da li ima šanse da uradiš temu Srpska Kinematografija Devedesetih? Ja lično smatram da bi bilo lepo ako bi to uradio, pošto smo devedesetih imali dosta zanimljivih filmova.
Озворићу и ту тему., зашто не. Но како код оваквих тема., за разлику од неких форумашса који теме отворе са питањем или copy/paste чланком , настојим у уводној објави дати неки свој осврт, отворићу тему чим нађем времена

Back