Osam od deset budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
đaci_prvaci.jpg

Sistematski pregledi koji se proivode kraju pokazuju da i ove godine četiri petine predškolaca ima neku vrstu govorne mane

Ne zna ili ne ume pravilno da izgovori sva slova ili ima premali fond reči za svoj uzrast, pokazali su sistematski pregledi za polazak u školu. Uzroci nastanka govornih mana su raznovrsni, a stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi upotreba pametnih telefona i tableta.Deca ne znaju da izgovaraju glasove, imaju problem u rečniku, rečenicama, slabije se verbalno izražavaju. Više su u virtuelnom svetu nego što su upućeni na razgovor sa svojom okolinom isticu logopedi.
Dodaju da se moderne tehnologije delom krive za to, kao i roditelji koji su veoma optertećeni svakodnevnim obavezama, pa je kvalitet i vreme provedeno sa detetom nedovoljno

Ovo su zaista alarmantni podaci.
Decas umesto da se igraju i razgovaraju sa roditeljima , bracom ili sestrama i decom u igri oni vreme provode na telefonima i tabletima
Za to niko nije kriv osim roditelja koji treba da to regulisu i da mnogo vise vremena provode sa svojim detetom ili decom u razgovoru i igrama.

Ovo su zaista alarmantni podaci.
Decas umesto da se igraju i razgovaraju sa roditeljima , bracom ili sestrama i decom u igri oni vreme provode na telefonima i tabletima
Za to niko nije kriv osim roditelja koji treba da to regulisu i da mnogo vise vremena provode sa svojim detetom ili decom u razgovoru i igrama.

Ma da.
Radno vreme od 9h do 17h, u realnosti od 8h do 18h, dete zaspi u 21h...u prevozu po nn sati nedeljno.

Kada ljudi da provode vreme?
Ovo je solidno pitanje za VASPITACICE.

Trebalo bi da se sprovode istrazivanja da li su deca iz predskolskih ustanova i da li su isla u celodnevni boravak, na rekreativne nastave itd itd.
Moje dete nije islo u vrtic i nema govornu manu niti ima ravne tabane.
Volela bih da vidim podatke koji se odnose na decu upisanu u jaslice, od prve godine zivota.

Majka se ne moze klonirati pa zaradjivati i sedeti uz dete istovremeno.
Ako smo decu na nn sati dnevno primorani da predamo vaspitacima, moramo da znamo da li deca izlaze ostecena iz vrtica.

Dok su cuvale bake i deke a roditelji radili do tri popodne nisu bili ovakvi rezultati nego je najlakse kazati "lenja majka dala mobilni detetu". Fino drustvo da opere ruke a vrtici da metnu pare i subvencije u dzep.

Većina prvaka ne ume da uhvati loptu, niti želi da učestvuje u kolektivnim igrama. Fond reči se drastično smanjio, ne razumeju značenje mnogih osnovnih pojmova . Ako ovo nije alarmantno, ja ne znam šta više treba da se piše da bi roditelji shvatili štetnost preteranog korišćenja mobilnih, tableta, računara.

Deca ne znaju da uhvate loptu jer vrtice otvaraju bukvalno u stanovima.
Deca ne izlaze napolje.
Ne izvode ih.

Nesto se uci kada imamo dve, tri godine i ako se propusti tesko se nadoknadjuje.

Jasno to vidim kod dece. Nisu slabi zbog roditelja vec zbog vremena koje neprirodno provode u vrticima a isto se oteze od jutra do kasnog popodneva.

Deca se moraju vaspitavati od strane odraslih koji ih vole a ne moze ih vaspitati masa kada su najmeksi za formiranje.
Majkama treba dopustiti poludnevno radno vreme.
Garantujem da bi rezultati bili drasticno bolji kroz par godina.
Puno majki znam koje zele da budu sa decom i iskreno se muce da sve postignu uz tuzno "ne znam odakle je pokupila psovku" ili "radim cele nedelje i samo taj vikend imamo a uvek je neki rodjendan bas tada".
Nije lako roditeljima danas...i nije fer kriviti ih jer na njima svi zaradjuju. Vrtici, igraonice, sportici, folklori, baleti...a idu sva deca, tvoje dete je tamo po ceo dan, zeli i ono da ide...i majka sta ce...

Deca ne znaju da uhvate loptu jer vrtice otvaraju bukvalno u stanovima.
Deca ne izlaze napolje.
Ne izvode ih.

Nesto se uci kada imamo dve, tri godine i ako se propusti tesko se nadoknadjuje.

Jasno to vidim kod dece. Nisu slabi zbog roditelja vec zbog vremena koje neprirodno provode u vrticima a isto se oteze od jutra do kasnog popodneva.

Deca se moraju vaspitavati od strane odraslih koji ih vole a ne moze ih vaspitati masa kada su najmeksi za formiranje.
Majkama treba dopustiti poludnevno radno vreme.
Garantujem da bi rezultati bili drasticno bolji kroz par godina.
Puno majki znam koje zele da budu sa decom i iskreno se muce da sve postignu uz tuzno "ne znam odakle je pokupila psovku" ili "radim cele nedelje i samo taj vikend imamo a uvek je neki rodjendan bas tada".
Nije lako roditeljima danas...i nije fer kriviti ih jer na njima svi zaradjuju. Vrtici, igraonice, sportici, folklori, baleti...a idu sva deca, tvoje dete je tamo po ceo dan, zeli i ono da ide...i majka sta ce...
Slažem se da je u današnje vreme sve manje roditelja u mogućnosti da sa svojom decom provedu više vremena . Ali i to malo vremena bi trebalo što kvalitetnije provesti . Razumem ja i umor i dnevne obaveze, ali za decu bi trebao uvek naći vremena. Možda da se smanje ostale aktivnosti deteta, koje pojedini roditelji forsiraju od malih nogu .

Back