Не знам да ли си приметила, али постоји једна ситна разлика између Русије и свих других словенских држава. Не знам да ли те је неко обавестио али Русија има неолико хиљада нуклеарних бојевих глава и другу најмоћнију армију на свету. Некако могу себи да приуште да се не подвргну притисцима запада. Мада, тих несрећних 90их година Русија је била играчка у рукама Била Клинтона. Па Руси су морали нама да уведу санкције, да нас подрже само на речима, док ништа нисмо имали у реалности. Напротив, они су радили најпрљавији западни посао, јер где запад није могао претњама ту се Русија појављивала као добри полицајац и убеђивала Слобу да прихвати све те лоше договоре.
И ми смо њима опростили јер тада та моћна Русија била је прилично подложна притисцима запада. Што ме доводи до рамишљања, ево ми овако слаби и никакви још не уведосмо санкције Русији. Пази, Русија могла нама 90их, била слаба, али каква смо ми то велика сила када ни данас, након толико притисака, не уводимо санкције.
Али ни то није поента ове теме. Срам било Чехе и Словаке што иду против Руса који су такође Словени. Па сукоб између Пољске и Русије траје вековима и ту постоји отворена мржња пре свега Пољака према Русима. И једни и други су радили свашта. Пољска је једина држава на свету која је у истом тренутку ратовала и са Хитлеровом Немачком и са Стаљиновим СССР-ом. А све државе су у комунизму биле под челичном контролом Москве. Чеси су имали тај неуспео покушај одвајања 1968. године.
Једино где си у праву је да је у питању хистерија потегнута пре свега од САД да користе Пољску и Чешку да праве највећу буку и глупирају се. Јер не постоје реалне претензије Русије ка тим територијама, такав концепт је одавно ишчезао. Још ненормални Чеси криве Русе за наводну саботажу у фабрици муниције или неком складишту заборавио сам 2014. године. Сада се свака сопствена слабост приписује руској агресији. Лудило.
А зашто Чешка и Пољска нису више у загрљају Москве, па можда зато што имају економију која више не заостаје толико за западном. Заостаје за овим првим ешалоном ЕУ који чине Немачка, Француска, Холанција, Белгија, Аустрија и скандинавске земље. Али по неким стварима су бољи од Италије и Шпаније и још неких економија. Истина је да су они грађани другог реда у ЕУ, али су заједно са Словачком и Мађарском основали такозвану "вишеградску групу" где у оквиру ЕУ штите сопствене интересе и све агресивније се боре за своја права. А то не би могли да чине неком причом о словенском наслеђу, већ када су све наведене земље подигле своје економије, онда тек добијају мрву по мрву самосталности и могу дрчније да се понашају према тим најбогатијим земљама ЕУ.
Видим да ове теме доживљаваш емотивно, али дај макар мало реалности и здравог разума.