ortoDOXIA civilis

konkretno mislila sam na bozic i uskrs.ne na drzavne praznike.
a spc kao ni njen kalendar i razlozi me ne interesuju bas toliko da bih se upustila u israzivanje i avanturu na googleu...
interesuje me samo koji su razlozi za odbijanje novog kalendara?i da li isti postoje?i da li ti poznajes takve?
mislim ako neces da mi kazes ne moras,ali ako postoje razlozi volela bih ukratko da saznam koji su.

Па божић и ускрс у државни празници у тим земљама, зар не?
Ускрс илити Васкрс ти и нема пуно везе за јулијанским календаром, тако да је око питања тог празника беспредметна прича о грегоријанском одн. јулијанском календару.
Ако славиш Васкрс, славиш га и није ти битно да ли се поклапа са неким твојим познаницима који живе у државама које га славе на други датум. Ако ти је до тога да имаш слободне дане кад и они, онда је то друго питање и нема везе са религијом. Могу и они да промене те празнике, па нек не раде за 1. мај, рецимо??

Горе питаш да ли неко може да ти објасни зашто СПЦ......, а сад кажеш да те не интересује?
Ја те упутим на претрагу да бих ти указао да су разлози за то вишеслојни и да то не може да се сажме типа Ана Карењина на 15 страна, а ти кажеш авантура.
Јес' вала тешко је кликнути на рецимо први резултат претраге коју сам поставио у претходном посту и нешто прочитати и научити.

Људи, календар је потреба човека да ПРЕЦИЗНО РАЧУНА протицање времена. Ако СПЦ користи нетачан календар, то значи да погрешно слави битне хришћанске датуме (што је више него очигледно). СПЦ ће кад-тад прећи на грегоријански. И ТО НИЈЕ РЕЛИГИЈСКО ПИТАЊЕ!!!

Мислим да до сада то нису урадили јер се плаше реакције верника. Али, када то буду урадили, волео бих тада да видим да ли ћете и даље да тврдите да је јулијански календар исправан (и православан), тј. хоће ли ико од вас "стручњака" имати петље да каже како су Свети Оци СПЦ погрешили!!!

Adalv:
Људи, календар је потреба човека да ПРЕЦИЗНО РАЧУНА протицање времена. Ако СПЦ користи нетачан календар, то значи да погрешно слави битне хришћанске датуме (што је више него очигледно). СПЦ ће кад-тад прећи на грегоријански. И ТО НИЈЕ РЕЛИГИЈСКО ПИТАЊЕ!!!

Мислим да до сада то нису урадили јер се плаше реакције верника. Али, када то буду урадили, волео бих тада да видим да ли ћете и даље да тврдите да је јулијански календар исправан (и православан), тј. хоће ли ико од вас "стручњака" имати петље да каже како су Свети Оци СПЦ погрешили!!!

Ако се тако нешто догоди СПЦ ће се поделити на СТАРОКАЛЕНДАРЦЕ и НОВОКАЛЕНДАРЦЕ... како то знају наши непријатељи, зато толико и инсистирају на увођењу грегоријанског календара divide et impera.

eremita:
Ако се тако нешто догоди СПЦ ће се поделити на СТАРОКАЛЕНДАРЦЕ и НОВОКАЛЕНДАРЦЕ... како то знају наши непријатељи, зато толико и инсистирају на увођењу грегоријанског календара divide et impera.

Што иде у прилог чињеници да је глупост безгранична. Нарушити јединство цркве због чисто световног питања?! Ја бих рекао да је то чист инат.

Не треба бранити календар, већ језик и културу, јер су то основе националног идентитета.
Данас, додуше, треба бранити и историју од разноразних Дукљанина, односно Играчина, односно Старих Црногораца ...

Што једна будала забрља, педесет паметних не исправи!

Adalv:
Што иде у прилог чињеници да је глупост безгранична. Нарушити јединство цркве због чисто световног питања?! Ја бих рекао да је то чист инат.

Не треба бранити календар, већ језик и културу, јер су то основе националног идентитета.
Данас, додуше, треба бранити и историју од разноразних Дукљанина, односно Играчина, односно Старих Црногораца ...

Што једна будала забрља, педесет паметних не исправи!

У јавном политичком животу до скора је била у моди флоскула "ТО ЈЕ РЕАЛНОСТ"... а сада примећујем да је све чешће у употреби нова "ТО ЈЕ ЧИСТ ИНАТ"...
... али по том питању ствари нису баш тако једноставне... да су једноставне
одавно би биле решене... КАЛЕНДАР ЗА ПРАВОСЛАВЦЕ НИЈЕ СВЕТОВНО ПИТАЊЕ (мислим на обичне вернике)...

Али ствар јесте једноставна. Како другачије објашњаваш да рођење Христово славимо са две недеље закашњења, него инатом. Немој бити тврдоглав. Нису у питању никакве флоскуле, нити идеја "завади, па владај" (коју тако често цитираш). Као по оној "одело не чини човека", ни религију не чини календар, већ много битније ствари.

Adalv:
Али ствар јесте једноставна. Како другачије објашњаваш да рођење Христово славимо са две недеље закашњења, него инатом. Немој бити тврдоглав. Нису у питању никакве флоскуле, нити идеја "завади, па владај" (коју тако често цитираш). Као по оној "одело не чини човека", ни религију не чини календар, већ много битније ствари.

Сети се да је један Патријарх платио главом ЗБОГ ИДЕЈЕ УНИЈАЋЕЊА...
а то о "инату" остави за новопечене демократе... ја никада нећу прихватити да ми неко промени датум моје крсне славе или Ђурђевдана... и не само ја... а коју ћеш етикету да ми прилепиш... баш ме брига...

Чича Глиша:
Ниси одоговорио на просто питање, али си убацио још штошта успут, обраћајући ми се у множини.
Сад конкретно, у чему тебе лично омета рачунање црквених празника по јулијанском календару (осим Васкрса - за који важе друга правила)?
Не мош' славиш славу? Крстиш дете? Прославиш Божић?
kako bi meni rachunanje posta, uskrsa il chega vec, po bilo kom smetalo kad sam ateista?
a to lupate. pa i julijanski je menjan, relativno skoro. vec sam objasnio.

Политичари, атеисти, комунисти и сви остали ИСТИ... не треба и не смеју да се мешају и врше притисак НА СТАВОВЕ СПЦ... сетите се Црква је одвојена од државе... и срамно је да људи лаици и политичари желе да управљају црквеним пословима... чак желе да се мешају у црквени календар... шта вас брига, бре... гледајте тамо ваше празнике... ако их уопште имате...

eremita:
Политичари, атеисти, комунисти и сви остали ИСТИ... не треба и не смеју да се мешају и врше притисак НА СТАВОВЕ СПЦ... сетите се Црква је одвојена од државе... и срамно је да људи лаици и политичари желе да управљају црквеним пословима... чак желе да се мешају у црквени календар... шта вас брига, бре... гледајте тамо ваше празнике... ако их уопште имате...

al ne treba da se ista, preko velje selje, mesha u poslove drzave i kreira spoljnu politiku, tako shto nekom uvodi sankcije! ako nije u redu jedno, nije ni drugo. budi realan. niko ovde nije zahtevao da promenite, vecina su pitala "shto?" i doshla do zakljuchka da je iz inata.
a ako ti smeta razmena mishljenja, zaebi forum...

Не желим да ти "лепим етикете", јер ми није намера да те вређам.
Проблем је што ће до промене календара доћи сигурно. Наши потомци неће славити славу и Божић истог дана кад и ми, већ дан касније. Промена је неминовна.
P.S. Нико нормалан не би покушао да убије патријарха Павла ако би променио календар. Убити човека због календара, еј!!!

mi smo ovu temu o Crkvi vec prezvakali... zar ne? jos mesecima unazad.
sustina je u korenima sekularizacije... to se ne moze prenebregnuti. Pitanje odvajanja crkve od drzave ne sme da se posmatra kao univerzalna istina.
Bez konteksta je sve apsolutno pogresno

Adalv:
Не желим да ти "лепим етикете", јер ми није намера да те вређам.
Проблем је што ће до промене календара доћи сигурно. Наши потомци неће славити славу и Божић истог дана кад и ми, већ дан касније. Промена је неминовна.
P.S. Нико нормалан не би покушао да убије патријарха Павла ако би променио календар. Убити човека због календара, еј!!!

Ја само оне који знају нешто из историје СПЦ потсећам да то питање уопште није тако једноставно како се покушава представити у фазону "ината", ЈЕР УНИЈАЋЕЊЕ НИЈЕ ПИТАЊЕ ИНАТА... а главу је изгубио Патријарх КОЈИ НИЈЕ ХТЕО ДА ПРИХВАТИ ПРОКАТОЛИЧКО УНИЈАЋЕЊЕ...чему се сада покушава испод жита опет привести СПЦ...

...дакле, потпуно си погрешно протумачио, наравно,

п.с. ово о Његовој Светости Патријарху Српском Господину Павлу - је Твоја
инсинуација... то је из Твоје а не из моје главе... па Ти види... размисли...

Брате мили, нико не говори о унијаћењу, говоримо о календару. Никада нисам предложио да се СПЦ приклони Ватикану.
Што се тиче Патријарха, горе стоји оно "ако би прихватио". Разумеш? Ко би могао да оспори ваљаност његове одлуке?

Adalv:
Брате мили, нико не говори о унијаћењу, говоримо о календару. Никада нисам предложио да се СПЦ приклони Ватикану.
Што се тиче Патријарха, горе стоји оно "ако би прихватио". Разумеш? Ко би могао да оспори ваљаност његове одлуке?

Е, па ја не знам у којој си Ти вери крштен, али ако си православан онда треба да знаш ДА КОД НАС НЕ ПОСТОЈИ СХВАТАЊЕ О НЕПОГРЕШИВОСТИ ПАТРИЈАРХА КАО ШТО ИМА КОД КАТОЛИКА О НЕПОГРЕШИВОСТИ ПАПЕ... ми смо два света... а ЦРКВУ сачињава СВЕШТЕНСТВО и ВЕРНИЦИ... другачији је начин одлучивања код нас... одлучује Свети Синод... и уопште данас покренути такву тему - то значи да су иза те идеје веома ЛОШЕ намере...

... ако имаш православни календар са холограмом СПЦ видећеш да су у њему уписани и датуми НОВОГ(гррегоријанског) и датуми СТАРОГ(јулијанског) календара,дакле цркве је учинила све да ЗАДОВОЉИ што је више могуће људи и не заборави да смо ми једини народ који има СЛАВЕ... и дошло би општег хаоса...СПЦ НИЈЕ ФОЛКЛОР иако би неки то много волели...

... лично ми се дигне коса на глави када атеисти траже промену календара СПЦ...

Промена календара је ПРВИ корак ка унијаћењу... и онда отвориш рупу за миша -
а прође слон... не заборави да су старокалендарци СПЦ, Руска православна црква и Јерусалимска патријаршија...и има још неких...

eremita:

Drzava je iznad crkve i drzavni zakoni su iznad kanona i obavezni su za crkvu!Drzava i crkva jesu odvojene ali kada crkva svojim delovanjem pocne da ugrozava poredak onda se drzava MORA umesati!Na primer koliko je stete drzavi napravio Amfilohije a drzava cuti kao da je on iznad zakona,a tog coveka treba u zatvor strpati!Ili kakvu poruku salje SPC gradjanima Srbije kada proglasi osvedocenog antisemitu Velimirovica za sveca?Ne treba li u takvom slucaju da reaguje drzava kako bi se svaki gradjanin zastitio od ponizenja?Crkva nema pravo da kreira politiku i da stavi bilo koj narod na superioran stepenik!

Нисам употребио термин "непогрешивост".
У сваком случају, ако СПЦ икада прихвати грегоријански календар, то неће бити унијаћење и не би дошло до хаоса. То није уопште толико драматично, колико се претставља. Народ прихвата оно што му се наложи да прихвати. Већина људи прихвата чињеницу да двапут годишње помера сат и не пита зашто је то тако. Једноставно, ствар је озваничена и прихваћена без поговора.
А у прилог мојој тврдњи да је стари календар непотребан ево примера: Св. Никола се слави 19. децембра. Колико њих зна који је то датум у старом календару?
Веруј ми, нико се не би бунио када би СПЦ објавила да прелази на грегоријански календар и да се од тог тренутка празници померају две недеље уназад.

zox:
Drzava je iznad crkve i drzavni zakoni su iznad kanona i obavezni su za crkvu!Drzava i crkva jesu odvojene ali kada crkva svojim delovanjem pocne da ugrozava poredak onda se drzava MORA umesati!Na primer koliko je stete drzavi napravio Amfilohije a drzava cuti kao da je on iznad zakona,a tog coveka treba u zatvor strpati!Ili kakvu poruku salje SPC gradjanima Srbije kada proglasi osvedocenog antisemitu Velimirovica za sveca?Ne treba li u takvom slucaju da reaguje drzava kako bi se svaki gradjanin zastitio od ponizenja?Crkva nema pravo da kreira politiku i da stavi bilo koj narod na superioran stepenik!

е, свашта на овоме свету... ЈА ГА КРСТИМ - А ОН ПР*ДИ..(народна изрека)
:roll: :roll: :roll:

Adalv:
Нисам употребио термин "непогрешивост".
У сваком случају, ако СПЦ икада прихвати грегоријански календар, то неће бити унијаћење и не би дошло до хаоса. То није уопште толико драматично, колико се претставља. Народ прихвата оно што му се наложи да прихвати. Већина људи прихвата чињеницу да двапут годишње помера сат и не пита зашто је то тако. Једноставно, ствар је озваничена и прихваћена без поговора.
А у прилог мојој тврдњи да је стари календар непотребан ево примера: Св. Никола се слави 19. децембра. Колико њих зна који је то датум у старом календару?
Веруј ми, нико се не би бунио када би СПЦ објавила да прелази на грегоријански календар и да се од тог тренутка празници померају две недеље уназад.

Постоји и добар део црквених великодостојника КОЈИ СУ ЗА ТО... али ВЕРНИЦИ НИСУ ЗА ТО... и боље би било да се не испробавају "новотарије"... па ево видиш КО НА ОВОМ ФОРУМУ ИМА РАЧУНИЦУ ДА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ПРОМЕНУ КАЛЕНДАРА... осведочени комуниста зокс... зар Ти то нешто не казује...

Добро, не идимо оном "пријатељ мог непријатеља је мој непријатељ". Ако се ти и ја не слажемо по једном питању, не значи да се не слажемо уопште.

Adalv:
Добро, не идимо оном "пријатељ мог непријатеља је мој непријатељ". Ако се ти и ја не слажемо по једном питању, не значи да се не слажемо уопште.

па наравно... опуштено... само расправљамо... па нисмо сијамски близанци... зашто би се у свему слагали... 8-)

Back