ORTAČKA FIRMA

• Začetnik teme Začetnik teme adj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

adj

Početnik
Poruka
7
Pre godinu i po dana udružio sam se sa jednim kolegom oko zajedničkog posla i konkurisali na zavodu za subvenciju, koju smo dobili.Pošto sam ja tada bio u radnom odnosu firmu je registrovao kao ortačku sa njegovom suprugom i zadržali su 320000 dinara od zavoda za troškove vođenja firme i PDV.Pošto je dogovor u startu bio da delimo na pola i troškove i zaradu, a on je plaćao preko računa ja sam uvek njemu davao pola te sume.Kad bi nešto naplatili on je meni davao pola, ali sam u razgovoru sa nekim prijateljima posumnjao da i nije bilo baš tako.Daću vam jedan primer, i molim da mi kažete jesam li prevaren ili ne.Kupimo materijal za 10000 dinara+1800dinara PDV=11800.Ja njemu dam pola odnosno 5900.Odradimo posao i cena proizvoda bude 20000 +3600PDV=23600 dinara.Od te sume on meni da 10000, a sebi ostavi13600 uz objašnjenje da to ide državi.Ima li on povraćaj PDV-a i da li sam ja tu prevaren?:think:

Nije vam dobar dogovor jer ovako ti placac 50% ukupnih troskova troskova a uzimas 50% neto prihoda. Ako su se na primer sve te transakcije desavale u istom poreskom perioduneki bilans bi bio:
Troskovi 10.000
Ulazni PDV 1800
Prihod 20.000
Izlazni PDV 3.600

Na kraju meseca ukupna dobit firme je 20.000 - 10.000 = 10.000. PDV ti se ispegla sam jer imao si izlazni PDV 3600 - ulazni PDV 1800 = ostaje ti da na kraju meseca platis drzavi razliku od 1.800 dinara. Ti si znaci na kraju meseca trebao da dobijes 5.000 dinara a dobio si 10.000 - 5.900 = 4.100. Opet moguce je da je u pitanju samo losa racunica a ne i zla namera - ovo zbog toga sto da bi ti isplatio bilo kakve pare obzirom da nisi niti zaposlen niti vlasnik firme, tvoj ortak bi morao da ti ispalcuje po nekom ugovoru sto povlaci placanje poreza i najcesce doprinosa i sto bi ti zntno umanjilo neto iznos koji primas. Najbolje je da sednete i dogovorite se da sve bude cisto. Opet najcistije je da ti budes suvlasnik firme - ako je sada to moguce. Takodje bi ti savetovao da pokusas da se dogovorite jer ako dodje do suda ti nemas nikakva prava na bilo sta od firme.

Back