Organska proizvodnja

gost 159032

Veoma poznat
Poruka
12.404
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:434786-Organska-hrana-je-nova-sansa

Velike mogućnosti organske proizvodnje nedovoljno su iskorišćene u našoj zemlji. Upravo male površine na kojima se proizvodi organska hrana daju veliku šansu za mala gazdinstva

Kolike su mogucnosti organske proizvodnje, prepreke, potencijalno trziste, koliki su troskovi proizvodnje, cuvanja i transporta, da li se isplati?

(Ako je ikako moguce premestiti(iskopirati) postove koji su vec napisani, pomoci ce preglednosti teme.)

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:434786-Organska-hrana-je-nova-sansa

Kolike su mogucnosti organske proizvodnje, prepreke, potencijalno trziste, koliki su troskovi proizvodnje, cuvanja i transporta, da li se isplati?

(Ako je ikako moguce premestiti(iskopirati) postove koji su vec napisani, pomoci ce preglednosti teme.)
Случајно сам јесенас био с колегом иѕ средње школе који држи органску проуѕводњу живине(коке, ћурке и морке) и пловуша(гуске и патке), голубова и товних кунића, а храну уѕгаја на властитој ѕемљи.
Веома је ѕадовољан приходима, много ради, цене су и до 4 пута веће од цена неорганских проиѕвода.
Нпр сећам се да је цена органски проиѕведених кокошијих јаја била 39 динара!!!
Тржиште му је НС, а и иначе је такав тип пласмана проиѕводње веѕан ѕа градове и богату клијентелу.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/622338-Slobodno-Trziste?p=25319024&viewfull=1#post25319024

Mislim da mi ovde nemamo sta da trazimo.Stranci imaju pare,imaju tehnologiju i razvijenu prodajnu mrezu.Mi smo ovde jos uvek itekako optereceni nekim tipicno nasim,srpskim zabludama,a to je da se ne isplati ulaziti u posao ako nemas dinar na dinar.Donalda Trampa sam gledao pre nekih mozda 10-tak godina kada je u jednom intervju'u rekao da je ostvario prosle godine zaradu u novom poslu od 7%,a konkurencija je najvise mogla da ostvari 5% i da je u USA zarada od 7% dobra zarada.Kod nas drzava uopste ne stoji iza nikoga osim kod monopolista koje je sama i stvorila i naravno,stoji iza same sebe.Mi imamo npr.sigurno jedno 500 000 zaposlenih birokrata visak,ali drzava nece da ih otpusti,jer tada sadasnja vlast sigurno gubi izbore.Treba samo izracunati,a to nije problem,sta bi se sve moglo sa tim novcem na godisnjem nivou uraditi za poboljsanje nase poljoprivrede.To je siguran posao,covecanstvo raste i hrana je potrebna.Sa takvim odnosom prema poslu i svojim gradjanima Zapad se ne susrece i zato su toliko ispred nas.Cist vazduh i nezagadjena zemlja nisu dovoljni,to su samo neki od preduslova.

Случајно сам јесенас био с колегом иѕ средње школе који држи органску проуѕводњу живине(коке, ћурке и морке) и пловуша(гуске и патке), голубова и товних кунића, а храну уѕгаја на властитој ѕемљи.
Веома је ѕадовољан приходима, много ради, цене су и до 4 пута веће од цена неорганских проиѕвода.
Нпр сећам се да је цена органски проиѕведених кокошијих јаја била 39 динара!!!
Тржиште му је НС, а и иначе је такав тип пласмана проиѕводње веѕан ѕа градове и богату клијентелу.

Ko ce drugi platiti tu cenu?
Da li mozda znas kako je izgradio poverenje musterija?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/622338-Slobodno-Trziste?p=25319024&viewfull=1#post25319024

Mislim da mi ovde nemamo sta da trazimo.Stranci imaju pare,imaju tehnologiju i razvijenu prodajnu mrezu.Mi smo ovde jos uvek itekako optereceni nekim tipicno nasim,srpskim zabludama,a to je da se ne isplati ulaziti u posao ako nemas dinar na dinar.Donalda Trampa sam gledao pre nekih mozda 10-tak godina kada je u jednom intervju'u rekao da je ostvario prosle godine zaradu u novom poslu od 7%,a konkurencija je najvise mogla da ostvari 5% i da je u USA zarada od 7% dobra zarada.Kod nas drzava uopste ne stoji iza nikoga osim kod monopolista koje je sama i stvorila i naravno,stoji iza same sebe.Mi imamo npr.sigurno jedno 500 000 zaposlenih birokrata visak,ali drzava nece da ih otpusti,jer tada sadasnja vlast sigurno gubi izbore.Treba samo izracunati,a to nije problem,sta bi se sve moglo sa tim novcem na godisnjem nivou uraditi za poboljsanje nase poljoprivrede.To je siguran posao,covecanstvo raste i hrana je potrebna.Sa takvim odnosom prema poslu i svojim gradjanima Zapad se ne susrece i zato su toliko ispred nas.Cist vazduh i nezagadjena zemlja nisu dovoljni,to su samo neki od preduslova.
Poznavalac stvari je ukazao na jednu bitnu stvar, da postoji domace trziste, sto je dobro. Tesko je proizvoditi nesto sto je iskljucivo za izvoz. U toj varijanti je izvesnije da se pojavi trgovac koji otkupljuje organske proizvode i prodaje ih na stranom trzistu ( donekle slicno sa izvozom voca u Rusiju).

Poznavalac stvari je ukazao na jednu bitnu stvar, da postoji domace trziste, sto je dobro. Tesko je proizvoditi nesto sto je iskljucivo za izvoz. U toj varijanti je izvesnije da se pojavi trgovac koji otkupljuje organske proizvode i prodaje ih na stranom trzistu ( donekle slicno sa izvozom voca u Rusiju).
Da,ali tada mozes imati isti problem kao ovde vec skoro deceniju i po,a to je da ti otkupljivaci mizerno nisku cenu otkupa ponude i ti nemas kud;daj posto po-to ,samo da se izvuce sto manji minus.To nije resenje dakle.Trebalo bi preko drzavnih zadruga.

Ko ce drugi platiti tu cenu?
Da li mozda znas kako je izgradio poverenje musterija?
Имају друштво органских проиѕвођача.
Заправо тих друштава у Србији има више бар колико сам читао у пољопривредном хоби часопису ,,Добро јутро", а тамо има и огласа важних ѕа органску проиѕводњу.

Da,ali tada mozes imati isti problem kao ovde vec skoro deceniju i po,a to je da ti otkupljivaci mizerno nisku cenu otkupa ponude i ti nemas kud;daj posto po-to ,samo da se izvuce sto manji minus.To nije resenje dakle.Trebalo bi preko drzavnih zadruga.

Treba traziti garancije od kupca, sklapati ugovore. (vec mi zvuci previse komplikovano :( ).

To je uvek potencijalna opasnost, posebno kod visegodisnjih kultura.

- - - - - - - - - -

Имају друштво органских проиѕвођача.
Заправо тих друштава у Србији има више бар колико сам читао у пољопривредном хоби часопису ,,Добро јутро", а тамо има и огласа важних ѕа органску проиѕводњу.
To nije los nacin organizacije, ako mogu da odrze kontrolu i kvalitet, to moze da funkcionise.

Treba traziti garancije od kupca, sklapati ugovore. (vec mi zvuci previse komplikovano :( ).

- - - - - - - - - - Pa ,koji je posao siguran????Traziti garancije od kupca moze imati boomerang efekat.Drzava je unistila zadruge,neka ih sada osposobi nanovo i neka preko njih idu subvencije i siguran plasman.Sta je tu lose?

Pa ,koji je posao siguran????Traziti garancije od kupca moze imati boomerang efekat.Drzava je unistila zadruge,neka ih sada osposobi nanovo i neka preko njih idu subvencije i siguran plasman.Sta je tu lose?

To nije pitanje sigurnosti, vec poslovnih obicaja, da se ne zloupotrebljava povlasceni polozaj. Kad se uspostavi takav odnos, onda ugovori postoju manje vazni.

Meni se vise svidja samoorganizovanje, ali samo ako imaju nacin da kontrolisu kvalitet, ako nemaju nacin da izbace zabusante, onda ce to propasti bezobzira da li je samostalno ili drzavno organizovanje.

- - - - - - - - - -

To nije los nacin organizacije, ako mogu da odrze kontrolu i kvalitet, to moze da funkcionise.
То је једини начин јер та друштва су сертификована ѕа давање лиценци и константну контролу, али продаја је директном погодбом проиѕвођача и потрошача по систему кеш енд кери.
Ѕаправо има недовољно оваквих проиѕвођача па ѕа сада немају проблема, али сама проиѕводња није једноставна, нпр као инсектицид морају да користе неку врсту густе чорбе од белог лука који је исто органски проиѕведен, па строго рачунање о плодореду, ђубрење стајским ђубривом, компостом, осоком итд.
Има пуно фиѕичког рада.

То је једини начин јер та друштва су сертификована ѕа давање лиценци и константну контролу, али продаја је директном погодбом проиѕвођача и потрошача по систему кеш енд кери.
Ѕаправо има недовољно оваквих проиѕвођача па ѕа сада немају проблема, али сама проиѕводња није једноставна, нпр као инсектицид морају да користе неку врсту густе чорбе од белог лука који је исто органски проиѕведен, па строго рачунање о плодореду, ђубрење стајским ђубривом, компостом, осоком итд.
Има пуно фиѕичког рада.

Jeste, i to je jedno od ogranicenja, bilo kakvo prosirenje, zahteva dosta radnika.

Meni se čini da šljivik ograđen žicom u kom pasu jaganjci i pačići ne zahteva mnogo rada a donese sigurno bar minimalac.

Šalu na stranu, organska proizvodnja jeste velika šansa za opustela seoska gazdinstva i povratak ljudi u napuštena sela.
Mislim da bi država tzrebala da poomogne, al kako biti optimista kadpogledaš svakodneve događaje oko sebe?

Ovo nam je konkurencija, ako hocemo da izvozimo organske proizvode, moramo da budemo barem kao oni, ako zelimo da imamo prodju.

Zato je i bitno domace trziste, posebno ako je zatvoreno, da bi se razvile vece farme.
Malo jaca konkurencija,zar ne???Nisam optimista za ovaj posao,jedino ako drzava stane iza proizvodjaca kao nekakav garant plasmana robe i kao neko ko ce novcem i znanjem pogurati celu stvar naglo napred...onda DA.

Uvek ima mesta za male igrace, ali je i njihov deo kolaca mali.

Ova industrija zavisi od poverenja potrosaca, to je ono sto spot prodaje, ako se to stekne i zadrzi, nesto sigurno moze i da se zaradi, e sad koliko, to je druga stvar.

:ok:
Poznavalac stvari je ukazao na jednu bitnu stvar, da postoji domace trziste, sto je dobro. Tesko je proizvoditi nesto sto je iskljucivo za izvoz. U toj varijanti je izvesnije da se pojavi trgovac koji otkupljuje organske proizvode i prodaje ih na stranom trzistu ( donekle slicno sa izvozom voca u Rusiju)

:ok::ok::worth: naravno uzimas njihove slabe tacke i radis protiv njih mislim na velike i novac ,,,jer krupne kapitaliste ne interesuje nista osim zarade..Ili da drzava otkupljuje i garantuje cenu i plasira na svetska trzista preko veliki trgovacki lanaca tipa LIDL

Malo jaca konkurencija,zar ne???Nisam optimista za ovaj posao,jedino ako drzava stane iza proizvodjaca kao nekakav garant plasmana robe i kao neko ko ce novcem i znanjem pogurati celu stvar naglo napred...onda DA.

Drzava mora da stane iza proizvodjaca evt garantuje otkup uz povoljnu cenu i plasman ....Mozes li navesti konkretan primer zasto mislis da je skuplje proizvoditi u Srbije nego u Nemackoj Holandiji Danskoj ili bilo kojoj drugoj razvijenoj EU zemlji???

Poslednja izmena:

A ja pak mislim da se moras prikljuciti na veme... Jer je to nesto novo a poslao sam i diagrame zadnjih 10g i konstantni rast u potraznji,,U Rusiji ima sigurno 20-30milijona ljudi koji paze sta jedu i bit ce ih sve vise i vise rastom standarda,Nedavno su vratili Danskoj citav kontigent svinjetine zbog kvalitete---Ja stvarno ne vidim koja ti ovde tehnologija treba????? ...Ali da pocnemo ispocetka napisi mi mollim te sve minuse koje vidis pa cemo da vagamo:think:

evo vam jedan od najvecih proizvodjaca ekoloskog mesa u EU i njihovih farmera pa poglredjete i zakljucite sami moze li se konkurisati i treba li tu neka specialna tehnologija,,Prevod nije bitan pricaju o zivotinjama ,,,marketing

Poslednja izmena:
Drzava mora da stane iza proizvodjaca evt garantuje otkup uz povoljnu cenu i plasman ....Mozes li navesti konkretan primer zasto mislis da je skuplje proizvoditi u Srbije nego u Nemackoj Holandiji Danskoj ili bilo kojoj drugoj razvijenoj EU zemlji???
To je roba koja kolicinski ispadne sa manjim prinosom nego ta ista roba pracena tretmanima zaprasivanja i ostalim postupcima zastite kako bi se brze doslo do sazrevanja,kako stetocine ne bi unistile rod i kako bi na kraju bila dobijena kolicina koja kada se proda moze povratiti ulozeno i doneti nekakav profit.Nisam zemljoradnik i ne razumem se u tehnologiju,ali evo kad pogledas recimo Holandiju i podatak da svega 2% radnog stanovnistva radi u poljoprivredi i da prave ogromne viskove i za svoje potrebe i za izvoz,znaci da imaju znanje,tj.dosli su najverovanije sami do tehnoloskih procesa i do masinerije kojom mogu da ostvare 2.8% ucesca poljoprivrede u BDP.To nije malo i govori dosta toga.Koliki je procenat nasih ljudi koji se bave poljoprivredom i koliki je njihov udeo u srpskom BDP???Mislim da nasi ljudi nemaju dovoljno tehnoloskog znanja da otpocnu tako nesto,mislim da nemaju sigurne kupce na svetskom trzistu i da bi samo uz pomoc drzave mogli poceti planski sa time da se bave,jer sami ne mogu sigurno prodati tu robu ni kod nas(jedno jaje skoro 40din.).Dakle,da bi se kolicina dobila,mora se uzeti za obradu veca povrsina zemlje,jer ta hrana radja manje prinose.Zasto da seljak radi tako nesto,ako nema siguran plasman?Ne znam teholoske procese i nisam se nikada sa time bavio,samo zakljucujem na osnovu cistog nekog znanja iz ekonomije i price ljudi koji su se oprobali i nisu uspeli.Roba o kojoj pricamo kalira vremenom,sklona je propadanju,dakle,organizacija na putanji njiva-kupac mora biti uhodana,sa svim unapred resenjima za potencijalne probleme.Sa prskanom hranom i filovanom stereoidima mesom,vec je sve lakse i mnogo vise kombinacija je u igri.

Sad sam malo citao.. Naterali ste me da upoznam gradivo;) zakone,,, Nije problem za uvoz iz zemalja vam EU nema nekih veci peripetija samo 3 formulara se moraju ispuniti u teoriji:roll: ..Setifikat se dobija od drzavne komisije za eco proizvodnju .E sad ne znam dali postoji to u Srbiji,,, Setifikat vazi godinu dana i produzava se svake godine provjerama da li se odrzavaju zadati standardi ,,U Danskoj kosta oko 800€-1000€ za godinu dana + njihovi troskovi zavisno o cemu je rec .U Srbiji bi tebao biti jeftinije. Ali nigde ne stoji da to mora biti jedan proizvodjac ..Znaci moze i vise proizvodjaca koji bi se evt udruzili iz istog sela..Znaci evt neka zadruga moze da radi pod istim kisobranom

Back