Organizacija za zastitu zivotinja...

Posto vidim da niko ne prilazi mojoj temi, a ovo je da kazem dosta slicna, hajde da pitam i vas.... Jel znate sta je potrebno za otvaranje/osnivanje azila za zivotinje?

Inace sto se tice ove organizacije za zastitu zivotinja, bilo bi fino, a jos je mozda i bolje sto nas ima u svim krajevima Srbije, pa mozemo malo sire da delujemo vec od pocetka... Ako neko planira malo ozbiljnije ovim da se bavi, neka mi javi...

Ja sam rekao sta cu da uradim.. Sve sto zelim to i ostvarim kad tad.Godine mi nece predstavljati problem..To sto sam klinac ne znaci da sam glup kao vecina vrsnjaka..Dobro znam sta je vecina mislila sa komentarima....Dogovorio sam se sa jednim poznanikom oko izrade sajta tako da mogu i da ga ocekujem uskoro...Mislim da kod nas ni nema organizacija uopste !!!..Lovci idu da se izivljavaju nad zivotinjama i svakako cu takvim osobama stati na put kada u ovoj "retardiranoj" drzavi niko nece..U drugim drzavama vise brinu o zivotinjama nego o ljudima ako niste primetili....Moj komsija je dobio kaznu zatvora zato sto je jadan uzeo lane koje je bilo ranjeno i odneo ga kuci na negu...Kakvo je to ponasanje nek mi neko kaze?..A te osobe sto ubijaju zivotinje niko ne kaznjava..Nisa mi nije jasno.....Ljudi tu definitivno nesto ne stima...neko tim ljudima treba da skrene paznju...

Polako.
Previše emocija uplićeš u celu priču. To nije dobro ni za tebe ni za ostvarenje cilja koji želiš.
Moj savet ti je da poslušaš mimi's mom:
Dečko, probaj prvo u nekoj već postojećoj organizaciji, vidi kako to funkcioniše i možeš li ti to. Većina nas je bila učlanjena negde pa smo "pregoreli".
Tako ćeš steći neophodno iskustvo kako u vezi organizovanja, tako i u vezi brige o životinjama.
Iskustvo je ono što je zaista neophodno.
Što se tiče situacije sa domaćim organizacijama za zaštitu životinja, veliki deo njih su obični NVO projekti koji životare na stranim donacijama i ne mešaju se previše u svoj posao, no to važi i za strane organizacije.

Nemoj da postavljaš sebi suviše ambiciozne ciljeve.
Drugim rečima, biraj svoje bitke i uloži napor tamo gde možeš da doneseš promenu. Na primer, možda nećeš uspeti da nateraš državu da uvede strožiji zakon o lovu i odvoji sredstva za sprovođenje istog, ali možeš da u svom kraju pomogneš da se sterilišu napušteni psi i mačke (to je veoma veliki posao). Možeš da obrazuješ svoju okolinu (probaj da počneš sa materijalima sa domaćih ekoloških sajtova).
Takve akcije, iako ti se možda čine nedovoljnim, na duže staze donose rezultate.
A nama su upravo cilj rezultati.

"Tiha voda breg roni."
srpska narodna poslovica

Još nešto. Iskustvo koje ćeš steći u organizacijama za zaštitu životinja, će ti omogućiti da se bolje brineš o životinjama. Na primer, steći ćeš osnovna znanja o tome kako pomoći povređenoj životinji.
Kako se ponašati prema povređenim ili divljim životinjama, itd.
Onda ćeš na primeru moći da edukuješ ljude.
Na primer, kada stekneš poverenje lokalnih napuštenih pasa, moći ćeš pomoću njih da obrazuješ ljude koji se plaše pasa ili mrze pse. Naravno, najčešće nećeš uspeti, ali svaki čovek kome uspeš da objasniš da su i psi bića sa punim pravom na život, koji čoveku jasno saopštavaju šta su ima namere, a da je čovek taj koji ih ne razume zbog svoje ograničenosti - to je veliki uspeh, iako ti se sada možda tako ne čini.

Pokušaj i videćeš da sam u pravu.

Back