ORAC faktor

Molonlabe

Poznat
Poruka
7.225
http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity

Čitah jednu brošuru, vezanu za sok od aronije, koji je navodno izrazito blagotvoran za organizam, čak do te mjere da nakon 6 mjeseci redovne upotrebe, čovjek primjećuje drastičnu razliku u kvalitetu njegovog života i zdravlja.

U toj brošuri je naveden ovaj ORAC faktor antioksidativnog kapaciteta, kao praktično najvažniji sastojak bilo kojeg voća i povrća.

Koliko je sve ovo istina, odnosno koliko je to bitno, a koliko marketinška varka s ciljem uvaljivanja dosta skupog proizvoda?

a cekaj kako to marketing..sad recimo uzmemo kafu ili bilo koju vocku..zar mislis da je 1 jedini proizvodjac koji placa marketing?besmisleno kome bi islo u prilog da laze ili preuvelicava dejstvo pojedinih namirnica..sad isto tako kazemo za limun..kiwi..kao lazu da je dobar vitamin c..to je isto marketing a

http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity

Čitah jednu brošuru, vezanu za sok od aronije, koji je navodno izrazito blagotvoran za organizam, čak do te mjere da nakon 6 mjeseci redovne upotrebe, čovjek primjećuje drastičnu razliku u kvalitetu njegovog života i zdravlja.

U toj brošuri je naveden ovaj ORAC faktor antioksidativnog kapaciteta, kao praktično najvažniji sastojak bilo kojeg voća i povrća.

Koliko je sve ovo istina, odnosno koliko je to bitno, a koliko marketinška varka s ciljem uvaljivanja dosta skupog proizvoda?
Чекај, питање је да ли аронија заиста има висок ниво орац фактора или је то маркетиншки трик? :)

Чекај, питање је да ли аронија заиста има висок ниво орац фактора или је то маркетиншки трик? :)

Не, аронија има висок ниво ОРАЦ фактора, то се лако провјерава...

Питање је, да ли је трик да треба платити 56 КМ за литар њеног сока, односно превелику цијену по мом мишљењу? Односно, то и није превелика цијена уколико би тај литар за мјесец дана донио невјероватне благодети по моје здравље како продавци тврде.

Дакле, да ли је у случају ароније важност ОРАЦ-а преувеличана, ако рецимо видим, да га у чоколади има више, или да само треба да једем једно шљивекоје имају такође висок ниво ОРАЦ-а? На крају крајева сво воће и поврће обилују антиоксидансима, зашто бих вјеровао да је аронија чудотворна биљка изнад свих осталих, само зато што има већу вриједност ОРАЦ-а?

Или то она ипак јесте?

Ваљда нисам закопликовао, поспан сам ;)

П.С. Киви има пуно витамина Ц, али то не значи да требас да једем киви и да ми је то гаранција да се нећу разболити. А неко би могао манипулисати да је киви управо рјешење за све вирусне проблеме. Да није исто са аронијом?

Poslednja izmena:
Не, аронија има висок ниво ОРАЦ фактора, то се лако провјерава...

Питање је, да ли је трик да треба платити 56 КМ за литар њеног сока, односно превелику цијену по мом мишљењу? Односно, то и није превелика цијена уколико би тај литар за мјесец дана донио невјероватне благодети по моје здравље како продавци тврде.

Дакле, да ли је у случају ароније важност ОРАЦ-а преувеличана, ако рецимо видим, да га у чоколади има више, или да само треба да једем једно шљивекоје имају такође висок ниво ОРАЦ-а? На крају крајева сво воће и поврће обилују антиоксидансима, зашто бих вјеровао да је аронија чудотворна биљка изнад свих осталих, само зато што има већу вриједност ОРАЦ-а?

Или то она ипак јесте?

Ваљда нисам закопликовао, поспан сам ;)

П.С. Киви има пуно витамина Ц, али то не значи да требас да једем киви и да ми је то гаранција да се нећу разболити. А неко би могао манипулисати да је киви управо рјешење за све вирусне проблеме. Да није исто са аронијом?

..sve si vec rekao u ovom postu.. :)
..mesec dana po xy din/km/e ne znachi nishta, narochito zdravom i koliko toliko neoshtecenom organizmu..
..chovek ce i posle tih mesec dana biti izlozen dejstvu radikala i bice mu potreban unos namirnica koje ce te radikale apsorbovati tj neutralisati pre nego dospeju do njegovih sopstvenih molekula..
..a da li su to shljive, kivi, bilo koje drugo voce i povrce u redovnim razmacima i dovoljnim kolichinama ili chasha soka od aronije - to je manje bitno..

..sve si vec rekao u ovom postu.. :)
..mesec dana po xy din/km/e ne znachi nishta, narochito zdravom i koliko toliko neoshtecenom organizmu..
..chovek ce i posle tih mesec dana biti izlozen dejstvu radikala i bice mu potreban unos namirnica koje ce te radikale apsorbovati tj neutralisati pre nego dospeju do njegovih sopstvenih molekula..
..a da li su to shljive, kivi, bilo koje drugo voce i povrce u redovnim razmacima i dovoljnim kolichinama ili chasha soka od aronije - to je manje bitno..

Не мислим само мјесец дана да пијем, него да ми издаци буду 56КМ мјесечно, али да сваки мјесец пијем тај сокић.

Али свеједно, разумјели смо се :)

Једино што могу да ти предложим јесте да пробаш па да нам јавиш исход експеримента за неких 6 месеци.
Може?:lol:

Размишљам и ја да неког напалим, као што би ти мене, да пије тај сокић, па да ми јави резултате ;)

Не бих ја тебе, него си се сам пријавио. :zplez:
Та аронија је била бум пре две-три године.
Да будем искрена, ја верујем у балансираност исхране и здравог живота.
Не бих се ни са чим посебно оптерећивала.
Пијем чај сваки дан по рецепту за мене направљеном и то је то.
:zag:

Не бих ја тебе, него си се сам пријавио. :zplez:
Та аронија је била бум пре две-три године.
Да будем искрена, ја верујем у балансираност исхране и здравог живота.
Не бих се ни са чим посебно оптерећивала.
Пијем чај сваки дан по рецепту за мене направљеном и то је то.
:zag:

Знам ја да нисам модеран ;)

То је логика коју и ја слиједим, свеједно одакле уносим витамине и антиоксидансе, све док их уносим довољно..

Back