Optinska pustinja

Gotika

Ističe se
Poruka
2.476
Navodim citat iz jedne duhovne knjige....
početak citata....Odmah valj dodati da su učitelji Dostojevskog, Gogolja, Turgenjeva pa i Tolstoja bili veliki monasi-otac Amvrosije, Tihon Zadonski i Partenije iz Optinske pustinje(manastir). Sve je ovo lako objašnjivo, budući da niko na svetu bolje ne poznaje ljudsku dušu od kaluđera duhovnika....kraj citata

Postoji jedna teorija i velika misterija oko genijalnog Dostojevskog...da je sam u sebi posedovao više ličnosti..te je na taj način izvlačeći iz sebe psihologiju tih ličnosti, ustvari gradio tako svoje likove, napominje se često i epilepsija koju je imao, da ju je na neki način iskoristio u formiranju ličnosti svojih junaka....

Ja sam pre mišljenja da iskustva koja je sticao boraveći u Optinskoj pustinji..i ragovore sa duhovnicim onoga doba, pored dara koji je posedovao...iskoristio za svoja dela...pre nego reći da je i sam bio pomalo, grubo reći lud, višeslojna ličnost i da je to srž njegovog talenta....šta vi mislite?

Poslednja izmena:
svako ima vise licnosti samo sto oni bolje to predstave i razmotre i jos napisu nesto sto moze da se cita plus sto ...
znaci oni su se doveli na visi nivo, e sad ima mnogo pisaca koji mogu, onda ti neki su valjda talenti kao jusein bolt
tako mislim da svako ima nekih vise licnosti.
mada o cemu je pitanje zapravo
pa jeste sigurno da ti duhovnici ako su jaki mogu da pomognu. mada osim tih odlazaka imao je neki zivot koji je uticao. tj nije svako od tih poznatih isao kod duhovnika cak nisu ni svi siromasni bili valjda. e sad da li postoji neka faca kooja nije sada u ovom trenutku priznata za facu tipa dostojevskog ali nebitno je jer ne citam

Svako tumačenje književnosti treba da krene od književnog djela, a ne od ličnosti pisca.
Za čitaoca, ličnost pisca je nebitna i nezanimljiva, kao i njegov stvaralački postupak (koji je zaista uvijek pomalo mističan). Čitaoca treba da interesuje rezultat, ono što je na papiru, ono što mu je dato, i ništa drugo. Da li je pisac podvojena ličnost, da li je alkoholičar ili sjedi u manastiru i meditira 16 sati na dan, to mene kao čitaoca ne interesuje, interesuje me šta je napisao.

Back