Оптике у Беогаду

Миша

Domaćin
Poruka
3.363
Отварам ову тему јер ретко имам посла са оптикама, а дошао сам у ситуацију да могу и желим да урадим добре наочари које штите од мониторског зрачења.

Дакле, интересује ме има ли неко препоруке за радње које квалитетно направе све, од сочива до рама.

"Monitorsko zracenje" je izrazeno kod stare vrste monitora [1] (staklenih [2]), i to ne toliko od stvarnog elektromagnetnog zracenja, nego zbog treperenja slike [3]. Ali, i to je vec prevazidjeno, danasnji monitori daju vise slika u sekundi [4] tako da je taj problem znatno [5] umanjen.
A jos ako imas novu generaciju, tanki TFT, onda problema nema uopste jer ta slika ne treperi :)
Отприлике бих ти дао за домаћи да све означено уредно изреференцираш веродостојним и проверљивим изворима. `Фала. :)

Те вероватно имају неки ефекат на нешто, али не верујем да штите од зрачења. Колико сам до сада научио, у игри су антирефлекс и тзв. ERP слој. Иако нису знали да ми кажу од чега је то скраћеница, овај други не пропушта доста штетног светла. Ја морам да приметим да је био погодак у мом случају, јер сам заборавио шта је печење очију од монитора. :)

Отприлике бих ти дао за домаћи да све означено уредно изреференцираш веродостојним и проверљивим изворима. `Фала. :)

Tek sada opet svratih na temu...

1) i 2) Stara tehnika
15inch-CRT-Monitor-22315991563.jpg

Nova tehnika, iz profila
Samsung%20E1720NR%2017%20LCD%20TFT%20Monitor%20-%20Side.jpg

3) 4) i 5) Svaki ekran starog tipa - CRT, na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Cathode_ray_tube - radi tako sto vise puta u sekundi ispise sliku jer se ona gasi. Sam ispis slike ide linija po linija, jedna ispod druge. Na televizoru je to fiksno pravljenje 50 slika u sekundi, na komp monitorima je najmanje 60. Medjutim, na tv je to manji problem jer je slika mnogo mutnija - na kompu je ostra kao zilet. Zato je pozeljno da bude bar 75 slika u sekundi (iliti 75 Hz), a 100 je veoma pozeljno.

A to 'gasenje slike', to je u samoj prirodi posla kod CRT ekrana. Slika se dobija tako sto elektroni pogonjeni elektronskim topom (na zadnjem kraju ekrana) pogadjaju prednju stranu ekrana (ovo gde mi gledamo). Zbog tog elektronskog topa i usmerivaca elektrona CRT ekrani imaju toliku dubinu (ovi moderni tanki to uopste nemaju i mnogo su i tanji i laksi).
Ekran je iznutra premazan nekim slojem koji na pogotke elektronima daje sliku. Kao sto mozes da pretpostavis - kad nema pobude, nema ni slike. Da bi slike uopste bilo (na kompu) ta pobuda mora da bude bar 60 puta u sekundi, a pozeljno sto vise.
Sto manje pobuda bude - slika uspe da vise oslabi i promene su mnogo izrazenije. Sto vise pobuda bude - manje promene u intenzitetu slike = manje treperenja.

Mnogo ljudi ne moze ni da vidi to treperenje gledajuci direktno u ekran, ali ima trik kako moze da se vidi. Budi na oko metar od ekrana i onda polako kreni da dizes pogled na gore a paznja neka ti ostane na ekranu. Sa dovoljno dignutim pogledom ces uvideti da ekran i te kako treperi ako je podesen na 60Hz. Naravno, probaj sa nekom iole svetlom slikom, crni ekran ne treperi ;)

Objasnjenje dato bez preterivanja u strucnim izrazima, sto bi rekli 'na srpskom' :mrgreen:

Poslednja izmena:
Човече, па то су најосновније ствари, које су ваљда већ познате и у круговима лаика. :mrgreen: Наравно да ниси попунио ни једну од затражених референци, али то је изгубило на значају јер сам успео и лично да се уверим да заштита помаже против зрачења LCD/TFT.

Проблем са LCD/TFT мониторима је што производе светлост која је мање природна од оне коју производе CRT, баш због високе фреквенције лампице која их осветљава. Ни нису CRT цвећке. Знам човека који је због наглог великог излагања CRT мониторима пао у слошено стање (на ургентном му рекоше: хипнотичко), јер је мозак почињао да му "резонује" са ниским освежавањем слике од ~60Hz. Но, откад знам за себе, нису ми CRT сметали ни у мрклом мраку. Никад нисам размишљао ни о каквој заштити док нисам прешао на LCD па и на TFT. Једноставно ми пеку очи, а видим да се на интернету нађе још покоја тема у којој се описују слични симптоми. *

Дакле, закључујем да некоме смета CRT, а некоме сметају LCD/TFT. Верујем да некоме сметају и обе категорије. Не знам тачно како се зове зрачење које ми код LCD/TFT смета, али га умањује/анулира управо иста заштита коју људи користе за CRT.

Мислим да овај текст обухвата оно што сам на сопственој кожи осетио и да га вреди прочитати:
http://www.cloanto.com/users/mcb/19960719lcd.html

Back