aleksandarhakler1992
Domaćin
- Poruka
- 3.795
pozdrav svima.eo ovako,znaci docekasmo izgleda nesto,a bilo je i krajnje vreme,ioako mi nikad ne bi palo na pamet da bi u ovu vukojebinu gde zivim mogao doci opticki kabl.neko preduzece vec 10-ak dana kopa kanale ovde u selu i postavlja opticki kabl.masine su tek juce usle u selo i kopace kanal do centra sela,tu ce postaviti neki...khm...uredjaj ili sta god to bilo i "to" ce u sebi imati 100 prikljucaka.preko ovog kabla,korisnici mogu imati fiksni telefon,kablovsku tv i internet konekciju.radovi ce biti gotovi za 15-20 dana.e sad,jedna stvar me zanima,bilo bi lepo ako ima neko ko se razume i zna da mi pojasni malo: posto ce "uredjaj",to jest prikljucak biti postavljen u centru sela,a to mesto je udaljeno od moje kuce nekih 600 metara vazdusnom linijom iliti oko 1000 metara normalnim putem,kako ce sad taj kabl da dodje do moje kuce,ako ja recimo hocu neki internet paket? covek koji izvodi radove mi je rekao da od tog mesta gde ce se nalaziti taj uredjaj,dotle ce kablovi biti ukopani,a odatle pa nadalje,kabl do korisnika ce ici banderama,citaj dalekovodima.ko ce snositi troskove tog kabla,koji bi isao do moje kuce? ja ili provajder? pretpostavljam da se do tog uredjaja koriste ovi skupi debeli opticki kablovi,a do korisnika ce onda verovatno ici neki tanji,jeftiniji kabl? neko mi je rekao da postoji mogucnost da od tog uredjaja,opticki internet se moze bezicnim putem slati do moje kuce?
i jos jedna stvar,rece mi taj covek, da pravo na koriscenje ovog kabla (koji inace ide od Nisa,tamo mu je bazna stanica) imaju svi srpski najvazniji,najjaci operateri,koji drze monopol.sto znaci,telekom srbija i orion telekom,to jest bivsi beotelnet.i na kraju,ima nas samo dva potencijalna korisnika.hoce li nam neki od ova dva lelekoma izaci u susret? da li ce biti moguce ostvariti vezu