opticki kabl mi prolazi kroz mesto,vredi li se nadati ili ne?

Poruka
3.795
pozdrav svima.eo ovako,znaci docekasmo izgleda nesto,a bilo je i krajnje vreme,ioako mi nikad ne bi palo na pamet da bi u ovu vukojebinu gde zivim mogao doci opticki kabl.neko preduzece vec 10-ak dana kopa kanale ovde u selu i postavlja opticki kabl.masine su tek juce usle u selo i kopace kanal do centra sela,tu ce postaviti neki...khm...uredjaj ili sta god to bilo i "to" ce u sebi imati 100 prikljucaka.preko ovog kabla,korisnici mogu imati fiksni telefon,kablovsku tv i internet konekciju.radovi ce biti gotovi za 15-20 dana.e sad,jedna stvar me zanima,bilo bi lepo ako ima neko ko se razume i zna da mi pojasni malo: posto ce "uredjaj",to jest prikljucak biti postavljen u centru sela,a to mesto je udaljeno od moje kuce nekih 600 metara vazdusnom linijom iliti oko 1000 metara normalnim putem,kako ce sad taj kabl da dodje do moje kuce,ako ja recimo hocu neki internet paket? covek koji izvodi radove mi je rekao da od tog mesta gde ce se nalaziti taj uredjaj,dotle ce kablovi biti ukopani,a odatle pa nadalje,kabl do korisnika ce ici banderama,citaj dalekovodima.ko ce snositi troskove tog kabla,koji bi isao do moje kuce? ja ili provajder? pretpostavljam da se do tog uredjaja koriste ovi skupi debeli opticki kablovi,a do korisnika ce onda verovatno ici neki tanji,jeftiniji kabl? neko mi je rekao da postoji mogucnost da od tog uredjaja,opticki internet se moze bezicnim putem slati do moje kuce? :eek: i jos jedna stvar,rece mi taj covek, da pravo na koriscenje ovog kabla (koji inace ide od Nisa,tamo mu je bazna stanica) imaju svi srpski najvazniji,najjaci operateri,koji drze monopol.sto znaci,telekom srbija i orion telekom,to jest bivsi beotelnet.i na kraju,ima nas samo dva potencijalna korisnika.hoce li nam neki od ova dva lelekoma izaci u susret? da li ce biti moguce ostvariti vezu :eek:

fala svima na odgovorima,nadam se da ce nekolicina nas ovde,konacno moci uvesti normalan neogranicen net.inace,sto je neko pitao gore, glavni "finansijer" ovog projekta jeste Telekom Srbija.smradovi najveci.koliko sam se napatio s njima,zivce sam pogubio.ali sta ces,cim su oni glavni,verovatno ce oni nuditi pakete,to jest,nadam se.ali,oni na svom sajtu jos uvek nemaju ponudu za nikakav opticki net,nego samo adsl,iptv i mobilni net,pa me i to buni.ali ajde...iz vasih tastatura u bozje usi. amin+

Evo cisto da pohvalim telekom drzavno preduzece,a i drzavu samu po sebi,danas je novembar 2016 i mi nemamo prikljucak jos uvek. kabl je samo prosao kroz mesto i otisao dalje. necemo ni imati,sad cekam 4g.
U MTS-u su svi mamalazi i kreteni,naravno mislim na rukovodioce,radnici rade sta im se kaze i nisu ljudi krivi.Ako bi mozda imao odredjen broj zainteresovanih za net,mozda ce vam i pustiti.Inace su kriminalci da ih nema gorih.

Poslednja izmena:
nema ni blizu dovoljan broj zainteresovanih za taj opticki adsl,stoga su nas i zaobisli. ne mogu da kazem da su krivi,al ne mogu ni da nisu. sve u svemu nije pravda. mislim da imam neki slabasan 4g,a kod vipa ima tarifa 4g kucni net neogranicen (ne bas skroz neogranicen),al dobar ce biti kad ga probam.
neka ima bar preko 10 Gb,sve manje se ne isplati.Veliki je problem sto su se ono dogovorili,mislim na MTS,Telenor i Vip i svi imaju slicne pakete,tako da nemas neki veliki izbor.Vidi sta je najpovoljnije,a da mozes da placas.Vidi probaj pozovi Orion,vidim reklamiraju neke nove pakete sa popustom.Ima TV, telefon fiksni i Internet.Ima Total Tv isto nove pakete i sva njihova oprema.Probaj raspitaj se da se okanes tih uljeza od MTS-a.A nikakav skoro posao da te prikljuce na kabl,ali sta vredi kad su sivonje.Ja sam na Kopernikusu i pre 7-8 godina je bilo 1.500 dinara,ali sam uzeo neogranicen sa protokom od 3,5 Mb/s.sada mi je protok oko 11 do 12 Gb,a cena je skoro poskupela na 2.500 din.Nije to odjednom nego jednom godisnje oko 200-300 din.Mada nisu cene iste po celoj Srbiji dole na jugu je malo jeftinije,sto je i u redu,jer su oni dosta manjisa platama.neko je zadovoljan neko nije,ali ima preko 100 programa i slika na TV-u je super.a net retko kad padne ispod 10Mb/s.tako da sam ja zadovoljan i korektni su,ako nesto nije u redu,zovnes ih telefonom,oni napisu nalog i u roko od najvise 3 dana dodju da srede problem.

Poslednja izmena:
Imao sam i ja MTS-ov USB Net,ali sam morao dosta voditi racuna da ne prekoracim,mislim da je bilo 5Gb,ali to se ne racuna samo download,nego i upload,pa sam nasao program koji mi je koristio i vodio rcuna da ne prekoracim Gb-e,jer onda trostruko skuplje.Ako imas Bilo koji bezicni USB Net evo ti program koji dobro obracunava potrosnju u Down.i uplo.:http://www.softpedia.com/get/Network-Tools/Bandwidth-Tools/DU-Meter.shtml

Kod nas je optika do zgrade. Po zgradi je bakrena žica... To kod mene izgleda ovako:

5901133292.png

Back