Opšte obrazovanje

Koliko se ljudi u Srbiji može pohvaliti da ima ono što zovemo "opšte obrazovanje" ?

• <10 %

glasova: 2 22,2%
  • 10-20 %

glasova: 3 33,3%
  • 20-30%

glasova: 0 0,0%
  • 30-40%

• 40-50%

glasova: 0 0,0%
  • Preko 50 %

• Ukupno glasova
    9
Opšte obrazovanje je permanentno obrazovanje.
Pod tim ne podrazumevam da je neko na stalnom školovanju u nekoj obrazovnoj ustanovi, već je to nešto što se stalno nadograđuje na bazično znanje stečeno do kraja srednje škole.

Za opšte obrazovanje je neophodno vreme jer su i znanja kojima danas čovečanstvo raspolaže obimna, kompleksna.
I pošto si me zastidela spominjanjem klavira, evo idem da vebam na klavijaturama (klavir mi se pokvario). :smeker:

Sta je opste obrazovanje? Upotreba latinskog jezika, engleskog i jos jednog manje vaznog jezika, odlicno poznavanje umetnosti ( muzicke, likovne, knjizevnosti), poznavanje svih relevantnih oblasti drustvenih (filozofije, sociologije, istorije, geografije) nauka, bar upucenost u prirodne (matematika, fizika, hemija, biologija, geologija), humanih (medicine) i u skladu sa moderrnim vremenima bar osnovno poznavanje tehnickih i informacionih tehnologija? To bi bio, ukratko, sadrzaj obrazovanog coveka u 21.veku, nista manje.

Koliko takvih ljudi znas? Najverovatnije nijednog. Ne znam ni ja bas nikog takvog.
Jer ljudska spoznaja je danas mnogo kompleksnija nego pre 50 ili vise (kad je "tvoj" pojam opsteg obrazovanja bio aktuelan), znanja su manje vise usko specijalizovana a kolicina informacija je nesrazmerna. Danas, uostalom imas interMet i google, oni sve znaju i sa njih mozes u par klikova da pokupis sve informacije i blistas sa svojim "znanjem". Covek koji bi bio opste obrazovan u smislu koji navodis a ne ne bi imao nikakva specijalsiticka znanja bi danas umro od gladi, sem ako nije izdrzavano lice.

shutterstock312382469-620x350.jpg

Tako normalno a tako nevidjeno

Opste obrazovanje obuhvata opste poznate cinjenice, znati osnovne stvari o svetu
Gde su kontinenti, svetske ratove, ponesto osnovno o svakoj grani nauke
Koriscenje modernih uredjaja, znaci pracenje razvoja tehnologije

Sviranje klavira vec spada u specijalizaciju jedne oblasti gde je osnovno znati note i dela nekoliko umetnika

Tako normalno a tako nevidjeno

Opste obrazovanje obuhvata opste poznate cinjenice, znati osnovne stvari o svetu
Gde su kontinenti, svetske ratove, ponesto osnovno o svakoj grani nauke
Koriscenje modernih uredjaja, znaci pracenje razvoja tehnologije
Da, da
Sviranje klavira vec spada u specijalizaciju jedne oblasti gde je osnovno znati note i dela nekoliko umetnika
Ma to je omaž Branki Katić iz scene u vrhu teme 😃

Back