Opsesivno kompulsivni poremećaj

Disko Kauč

Elita
Poruka
24.596
Sve češći slučaj u društvu, ili mi se čini? Poznajete li nekog sa ovim poremećajem?

Uglavnom teško se prepoznaje. (Ide u stepenima)

Najčešće je vezan za higijenu, pa ljudi moraju da peru ruke opsesivno (i svašta nešto). Tu makar ima neke logike i taj se retko prepoznaje jer će neko reći "vidi ga, padantan, ljubi ga majka".

Ako osoba ne izvrši nešto misli da će nešto loše da se desi i sve je to na iracionalnoj razini jer ta dva najčešće nisu u vezi.

Pronaći ću vam jedan video gde su ozbiljni slučajevi da bismo svi razumeli o čemu se tu radi.

Poslednja izmena:
kada je dijagnosticiranje OCD ušlo u modu onda su potkačili i mnoge stvare koje ljudi rade iz praznoverja (na primer, ponavljaju rutine misleći da će zbog toga njihov tim da pobedi) za koje ne smatram da potpadaju.
Pa za neke stvari je teško naći granicu. Ljudi se obrate doktoru kad im se naruši kvalitet života. Moj komšija broji korake ispred ulaza u zgradu. Krene, stane, vrati se, dođe do pola ulice, mislim se "komšo, će te udare kola", al' ne smem ništa da mu kažem da mu ne poremetim sistem.

Evo da odgovorim i na temu poznajem licno i ja lako to prepoznam, valjda jer znam psihologiju.

Opsesivna urednost, to im daje osecaj da kontrolisu svoj zivot

Jer osecaju da nemaju kontrolu nad svojim zivotom.

Ali i to moze biti tj cesto je selektivno.
Naprimer zena koja sebe uopste ne sredjuje a kuca joj blista.
Ne treba tu puno poznavanja psihologije, odmah se vidi da tu nesto nije u redu.

Ko je uraden uredan je u svemu...

Onda opsesivno proganjanje ljudi.
Te osobe nadju zrtvu koju opsesivno proganjaju i
zele da je na silu ukljuce u njihov zivot.
Toga ima i na netu...
Opsesivno proganjanje koje predje u stalking.

Evo da odgovorim i na temu poznajem licno i ja lako to prepoznam, valjda jer znam psihologiju.

Opsesivna urednost, to im daje osecaj da kontrolisu svoj zivot

Jer osecaju da nemaju kontrolu nad svojim zivotom.

Ali i to moze biti tj cesto je selektivno.
Naprimer zena koja sebe uopste ne sredjuje a kuca joj blista.
Ne treba tu puno poznavanja psihologije, odmah se vidi da tu nesto nije u redu.

Ko je uraden uredan je u svemu...

Onda opsesivno proganjanje ljudi.
Te osobe nadju zrtvu koju opsesivno proganjaju i
zele da je na silu ukljuce u njihov zivot.
Toga ima i na netu...
Opsesivno proganjanje koje predje u stalking.
Nisam sigurna koliko stalkiranje ima veze s ovim poremećajem.
Stalkeri su obično klasični manijaci i/ili serijske ubice koje su pre žrtve sexualne frustracije, između ostalog. Mislim da je osnovna karakteristika opsesivno kompulsivnog poremećaja repetitivnost, ali stalkiranje nije repetitivnost, mada na prvi pogled može tako delovati, u smislu da je serijski ubica "posednuto" fokusiran na jednu osobu i samo nju konstantno prati. Međutim, njegovo praćenje nije svrha po sebi (niti pokušaj otklona iracionalnog straha) već sredstvo da se pređe na sledeći nivo, a to je ubistvo (kod sexualnih, obično ritualno). Stalkeri imaju konkretan motiv zašto rade to što rade, i mada je taj motiv obično iracionalan (osoba koju stalkira ga podseća na devojku koja ga je povredila itd (napr. Ted Bundy koji je za svoje žrtve birao isključivo žene koje su ga podsećale na bivšu devojku), to nije ista vrsta iracionalnosti kao ona koja motiviše OCD.

Pa nije OKP najčešće vezan za higijenu, nego je u narodnom folkloru najčešće vezan za higijenu, tj: kako laik vidi OKP.

OKP je anksiozni poremećaj, u tom ključu ga treba analizirati.

I glavna podela je na čisti (Pure O, ili kognitivni OKP, na nivou misli) i kompulzivne radnje.

Npr, malo ljudi zna da OKP može biti i egzstencijalni, ruminacije o smislu egzistencije koje ne mogu da prestanu, i moguće su čak i kad osoba nije filozofski nastrojena, i ne želi da razmišlja o tim temama.

Jedina do sad odobrena (i efektivna) terapija za OKP je Izlaganje i prevencija odgovora, tj ERP, Exposure and reaction prevention.

Neki antidepresivi takođe dobro rade za OKP.

Poznajem...Sebe .Kod mene je to u sklopu GAPa/

F42

Nije striktno vezano za higijenu , naravno , ima tu mnogo komplikovanijih stvari koje se preplicu .Rituali , prisilne misli , pa cak i odrzavanje higijene .
Moze se drzati pod kontrolom , barem meni uspeva , nekada je teze , nekada lakse , zavisi koji okidaci jos postoje .
Kao sto sam rekla , ja nemam samo OKP, imam citav F koktel ,tako da ponekada ne znam sta je uzrok , a sta prateca pojava.

Nisam sigurna koliko stalkiranje ima veze s ovim poremećajem.
Stalkeri su obično klasični manijaci i/ili serijske ubice koje su pre žrtve sexualne frustracije, između ostalog. Mislim da je osnovna karakteristika opsesivno kompulsivnog poremećaja repetitivnost, ali stalkiranje nije repetitivnost, mada na prvi pogled može tako delovati, u smislu da je serijski ubica "posednuto" fokusiran na jednu osobu i samo nju konstantno prati. Međutim, njegovo praćenje nije svrha po sebi (niti pokušaj otklona iracionalnog straha) već sredstvo da se pređe na sledeći nivo, a to je ubistvo (kod sexualnih, obično ritualno). Stalkeri imaju konkretan motiv zašto rade to što rade, i mada je taj motiv obično iracionalan (osoba koju stalkira ga podseća na devojku koja ga je povredila itd (napr. Ted Bundy koji je za svoje žrtve birao isključivo žene koje su ga podsećale na bivšu devojku), to nije ista vrsta iracionalnosti kao ona koja motiviše OCD.
Slazem se
pa to spada pod opsesiju
ok mozda nije za ovu temu :)

kada je dijagnosticiranje OCD ušlo u modu onda su potkačili i mnoge stvare koje ljudi rade iz praznoverja (na primer, ponavljaju rutine misleći da će zbog toga njihov tim da pobedi) za koje ne smatram da potpadaju.
Upravo to, ili kad neko 3 puta proverava da li su svi aparati u kuci iskljuceni pre nego sto krene na put, i to isto ja ne smatram OKP-om, vec prevelikom predostroznocu, iako ponekad ima formu rituala. Dok smetaju uslovno receno samo sebi, nije tako strasno, strasno je kad dodje dotle da ukljuce drugog u to.

Nedavno sam pisala oko toga na nekoj temi, imala sam rodjaku (bliza familija) koja je morala da pere ruke pre jela sto se cesto produzavalo na 2 sata i cesto ni toliko nije bilo dovoljno, i plus nije mogla (ili smela) sama da jede, pa kad dodje u goste to se cesto i pored najboljih zivaca i volje, pretvaralo u tesku iscrpljenost i vrlo neprijatno iskustvo za nas kao domacine. Tako je zivela godinama, odlazeci kod nekog da jede i pere ruke, ili je neko (od rodbine, prijatelja) dolazio kod nje, zato je zivela neuredan zivot i imala neredovnu ishranu, dok se nije razbolela od druge, teze bolesti i "otisla"...zalosno je a lecila se godinama kod raznih lekara, samo neuspesno.

Trebalo je neko da je hrani?
Ne, mogla je sama da jede, nego nije mogla sama u kuci da jede, nego u drustvu (da neko dodje kod nje ili negde da ode). A bila je neudata i sama i to je ono sto je bilo nezgodno, dodatno.

Van toga, i u onim retkim trenucima kad je sve brzo zavrsavala, bila je i duhovita i jako, jako lepa i inteligentna, drustvena i nasmejana osoba. Prava steta.

Licno mislim da osobe sa OKP-om traze neku podrsku, sigurnost ili krace, ljubav, koja im stalno izmice, odnosno nemaju poverenja u ljude da ih vole i stalno kao da ispistuju koliko ih vole, a to ne moze niko da izdrzi. Kao da je to (bio) neki stalni test za blize oko sebe. A to je glupo i bespotrebno.

Moje laicko misljenje posle svega.

Licno mislim da osobe sa OKP-om traze neku podrsku, sigurnost ili krace, ljubav, koja im stalno izmice, odnosno nemaju poverenja u ljude da ih vole i stalno kao da ispistuju koliko ih vole, a to ne moze niko da izdrzi. Kao da je to (bio) neki stalni test za blize oko sebe. A to je glupo i bespotrebno.

Moje laicko misljenje posle svega.
Kao osoba sa OKP om mogu ti reci da ljudi sa ovim ne traze nikakvu podrsku , ni drustvo , jer ih svi iritiraju i najbolje se osecaju kada su sami , jer tada mogu da organizuju sve po svojoj meri .Prisustvo ili mesanje drugih ih izbacuje iz koloseka , gube onaj svoj pravac .....Da nemaju poverenja u ljude , to je tacno .Nemam ni ja .Malo je onih u koje poverenja imam i sa kojima cak zelim da razgovaram .Da li se stalno preispituju?Mozda ima i takvih slucajeva .Mozda sam i ja to nekada radila .Sada vise ne .

Kao osoba sa OKP om mogu ti reci da ljudi sa ovim ne traze nikakvu podrsku , ni drustvo , jer ih svi iritiraju i najbolje se osecaju kada su sami , jer tada mogu da organizuju sve po svojoj meri .Prisustvo ili mesanje drugih ih izbacuje iz koloseka , gube onaj svoj pravac .....Da nemaju poverenja u ljude , to je tacno .Nemam ni ja .Malo je onih u koje poverenja imam i sa kojima cak zelim da razgovaram .Da li se stalno preispituju?Mozda ima i takvih slucajeva .Mozda sam i ja to nekada radila .Sada vise ne .
Razumem da je tebi tako kao sto kazes, ali moguce da postoje vise vrsta tog OKP-a ili kako se vec to sve zove. Moja rodjaka je zivela od ustajanja do mraka za drustvo, ukljucujuci tu i tu famoznu hranu i pranje ruku...dakle nije volela ni minuta da ostane sama, i kad bi se to desilo, izlazila bi na ulicu ispred zgrade da sretne nekog da caska.

Verovatno da i to zavisi od osnove licnosti, tj. pretpostavljam.;)

Razumem da je tebi tako kao sto kazes, ali moguce da postoje vise vrsta tog OKP-a ili kako se vec to sve zove. Moja rodjaka je zivela od ustajanja do mraka za drustvo, ukljucujuci tu i tu famoznu hranu i pranje ruku...dakle nije volela ni minuta da ostane sama, i kad bi se to desilo, izlazila bi na ulicu ispred zgrade da sretne nekog da caska.

Verovatno da i to zavisi od osnove licnosti, tj. pretpostavljam.;)
Naravno , sve je individualno .Ja imam te rituale , ali mi veci problem predstavljaju prisilne misli.Kod nje je verovatno neki drugi oblik.

Naravno , sve je individualno .Ja imam te rituale , ali mi veci problem predstavljaju prisilne misli.Kod nje je verovatno neki drugi oblik.

Da, kod nje su bile samo prisilne radnje, koliko ja znam i koliko su mi objasnili moji, posle razgovora sa njenim doktorom. A znam da postoji i OKP sa prisilnim mislima, ali nije mi licila na to cak i bez tog saznanja, nije odavala takav utisak.

A koje su tvoje prisilne misli, ako ti nije nezgodno da napises? Ako jeste, nista, shvaticu.

Ja sad kad pomislim, mozda i ja imam prisilne misli, npr. kad mi crna macka predje put, ja cekam da drugi pre mene prodje. I uglavnom, sujeverna sam za takvih nekih par stvari.

Da, kod nje su bile samo prisilne radnje, koliko ja znam i koliko su mi objasnili moji, posle razgovora sa njenim doktorom. A znam da postoji i OKP sa prisilnim mislima, ali nije mi licila na to cak i bez tog saznanja, nije odavala takav utisak.

A koje su tvoje prisilne misli, ako ti nije nezgodno da napises? Ako jeste, nista, shvaticu.

Ja sad kad pomislim, mozda i ja imam prisilne misli, npr. kad mi crna macka predje put, ja cekam da drugi pre mene prodje.
Prisilne misli krecu cim ujutru otvorim oci .Uglavnom su anksiozne , cesto mracne i crne ...

Prisilne misli krecu cim ujutru otvorim oci .Uglavnom su anksiozne , cesto mracne i crne ...
Da...moguce da je i ona to onda osecala ali da nismo znali, samo na drugi nacin - mozda otkad je otvorila oci je mislila samo na to kako da jede i da bude u drustvu, nije nemoguce!

Nevolja sa njom je bila dodatna, i to sto nije htela da pije lekove koje bi joj lekari prepisivali, jer je i to bio deo "hrane" valjda, odnosno deo nepoverenja. A to je kljucno, jer u retkim periodima kad je imala svu podrsku porodice posle odlaska kod lekara i pocela (uz nadzor) da pije lekove, njoj je bilo bolje. Cim bi se "osamostalila", prestala bi ubrzo da pije lekove.

Da...moguce da je i ona to onda osecala ali da nismo znali, samo na drugi nacin - mozda otkad je otvorila oci je mislila samo na to kako da jede i da bude u drustvu, nije nemoguce!

Nevolja sa njom je bila dodatna, i to sto nije htela da pije lekove koje bi joj lekari prepisivali, jer je i to bio deo "hrane" valjda, odnosno deo nepoverenja. A to je kljucno, jer u retkim periodima kad je imala svu podrsku porodice posle odlaska kod lekara i pocela (uz nadzor) da pije lekove, njoj je bilo bolje. Cim bi se "osamostalila", prestala bi ubrzo da pije lekove.
Ne bre, nego ona kad otvori oči vrv razmišlja kako će da umre sama, kako će nešto loše da joj se desi ( ili čak nevezano za nju nešto loše) ako ona nije s ljudima. Ovo prvo je opsesija, ovo drugo je kompulzija

Back