Опсерваторија Кокино

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Ова древна опсерваторија налази се у Македонији, близу границе са Србијом. Стара је око 3800 година. Дужине је око 90 и ширине око 50 метара. У правцу север-југ налазе се "тронови", односно места за седење и посматрање небеских феномена. Окренути су као истоку, па се може посматрати излазак Сунца, и других небеских тела (нпр. Месеца, чије је посматрање компликованије). Места излазака у сва четири битна тренутка - зимски и летњи солстициј, еквоноциј - означавају маркери (на околном терену?) различито очувани.
http://kokinoobservatory.mk/observatory/

Шта знамо о људима који су живели тамо? Још важније, да ли је неко можда био на лицу места? Наравно да је лакше директно описати виђено него визуализовати са сајта.

Ова древна опсерваторија налази се у Македонији, близу границе са Србијом. Стара је око 3800 година. Дужине је око 90 и ширине око 50 метара. У правцу север-југ налазе се "тронови", односно места за седење и посматрање небеских феномена. Окренути су као истоку, па се може посматрати излазак Сунца, и других небеских тела (нпр. Месеца, чије је посматрање компликованије). Места излазака у сва четири битна тренутка - зимски и летњи солстициј, еквоноциј - означавају маркери (на околном терену?) различито очувани.
http://kokinoobservatory.mk/observatory/

Шта знамо о људима који су живели тамо? Још важније, да ли је неко можда био на лицу места? Наравно да је лакше директно описати виђено него визуализовати са сајта.

Lepo je tamo.

Rangiranje američke svemirske agencije NASA: 1. Abu Simbel - Egipat, 2. Stounhendž - Engleska,
3. Angkor Vat - Kambodža, 4. Kokino - Makedonija, 5. Gosek Sirkl - Nemačka

315611_2427842413591_738837391_n.jpg

310503_2420092339844_555997817_n.jpg

301627_2427843213611_196773897_n.jpg

308127_2420090899808_793773593_n.jpg

A u neposrednoj blizini jedan od najsačuvanijih srpskih manastira
Manastir Sv. Đorđe (1071-1318)

309836_2429149326263_2006721438_n.jpg

Poslednja izmena:
Rangiranje američke svemirske agencije NASA: 1. Abu Simbel - Egipat, 2. Stounhendž - Engleska,
3. Angkor Vat - Kambodža, 4. Kokino - Makedonija, 5. Gosek Sirkl - Nemačka

То је претпостављам рангирање древних опсерваторија...
Ја колко могу да замислим са оних камених фотеља (морам тако директорски да размишљам :lol: ) се види Сунце у одређене дане како излази изнад маркера. Само не знам да ли димензије од 90 метара значе удаљеност до маркера, или су они много даљи...

То је претпостављам рангирање древних опсерваторија...
Ја колко могу да замислим са оних камених фотеља (морам тако директорски да размишљам :lol: ) се види Сунце у одређене дане како излази изнад маркера. Само не знам да ли димензије од 90 метара значе удаљеност до маркера, или су они много даљи...

Sedneš na fotelju i onda gledaš napred, a preko puta tebe na jedno 50-ak metara udaljenosti na vrhu jedne stene u malom polukrugu (marker) upadne sunčana loptica tačno u milimetar, kao kad uleti lopta u koš.

Meni je fascinantno, kako arheolozi mogu da budu sigurni da je nešto toliko i toliko staro, možda se neko i skorije poigrao ???

С14 датирање... На основу полураспада угљениковог изотопа. Сад, јесте метода оспорена, али с различитим циљевима је оспоравање (нпр. креационизам) па не бих у то улазио. Занимљиво, како сам нашао, да је метода прецизнија што се старије ствари датирају.

Moram priznati da sam bio skepičan kada sam prvi put čuo za Kokino.
Međutim nađoh u "Nacionalnoj geografiji" iz septembra 2008g članak na ovu temu (zanimljivo je da mi pre 4 godine nije skrenuo pažnju).
Izgleda da posle Lepenskog Vira i Vinče imamo najznačajnije otkriće ovih prostora.
Dalje, lokalitet je još uvek neistražen, tako da nje isključeno da je i stariji (što je meni i logično).

Meni je fascinantno, kako arheolozi mogu da budu sigurni da je nešto toliko i toliko staro, možda se neko i skorije poigrao ???
Može, ne u kamenju nego u ostacima drveta, naročito onom koji je bio u vatri, glini koja je pečena tada, metalu koji je tada istopljen, kostima. Ugljenik se nalazi svugde, tada mu se menja struktura i počinje vreme raspada.

Moram priznati da sam bio skepičan kada sam prvi put čuo za Kokino.
Međutim nađoh u "Nacionalnoj geografiji" iz septembra 2008g članak na ovu temu (zanimljivo je da mi pre 4 godine nije skrenuo pažnju).
Izgleda da posle Lepenskog Vira i Vinče imamo najznačajnije otkriće ovih prostora.
Dalje, lokalitet je još uvek neistražen, tako da nje isključeno da je i stariji (što je meni i logično).

Kokino nije jedini lokalitet tog karaktera koji se nalazi u tom regionu.

Na prostoru prema bugarskoj granici, utvrdzeno je postojanje veceg broja lokaliteta koji su iste namene.

Onaj od koga je nastala reč kalendar.

Misliš na teoriju o Slovenskom Kolo-Dar ?

Dobra stvar sa tim nalazištem je ta što je taj kraj prava pustoš, izrazito slabo nastanjen kraj,
jer samo sa takvim ambijentom bez prisustva potonjih civilizacija je bilo moguće očuvanje te starine.

Pogled sa Kokina je poput pogleda na npr. neku pustinju u Arizoni

299205_2423119575523_1156548800_n.jpg

309280_2423463984133_662914678_n.jpg

Poslednja izmena:
Misliš na teoriju o Slovenskom Kolo-Dar ?
Postoje dve etimološke studije, a obe su tendenciozne, jedna je da je callendarius nastao od termina "zvati" kele ( to call) a druga, malo istinitija da je nastao od grčke reči kylindros - cilindar. Međutim , Grci nikad nisu kylindros upotrebili za ciklično kretanje godišnjih doba niti za kalendar. Tako da ostaje dupla etimologija u slovenskim jezicima koja kolo, kao ciklični pojam i, koledar kao kalendar i koledare kao ljude koji najavljuju ciklično kretanje godišnjih doba najbolje povezuje sa ovom pojavom.

Slabo koristim tu formu informacija, vise se oslanjam na konkretne stvari (izvorne informacije).

Ukratko:

"Najnovija istrazivanja astrofizicara Gjoreta Ceneva, na potegu Kumanovo, Kratovo, Kriva Palanka, pokazuju postojanje desetak novootkrivenih svetilista koja se nalaze na nadmorskoj visini od 500 do 1.000 merata. Arheoloskim istrazivanjem svetilista, pronadzene su kamene figure povezane sa dva bozanstva, jedno kao olicetvorenje muskog, a drugo zenskog principa. Sva ova otkricea, na ovom integralnom prostoru, potvrdzuju postojanje posebne kulture u period izmedzu 18 i 20 veka pre nase ere.".

Slabo koristim tu formu informacija, vise se oslanjam na konkretne stvari (izvorne informacije).

Ukratko:

"Najnovija istrazivanja astrofizicara Gjoreta Ceneva, na potegu Kumanovo, Kratovo, Kriva Palanka, pokazuju postojanje desetak novootkrivenih svetilista koja se nalaze na nadmorskoj visini od 500 do 1.000 merata. Arheoloskim istrazivanjem svetilista, pronadzene su kamene figure povezane sa dva bozanstva, jedno kao olicetvorenje muskog, a drugo zenskog principa. Sva ova otkricea, na ovom integralnom prostoru, potvrdzuju postojanje posebne kulture u period izmedzu 18 i 20 veka pre nase ere.".

Pa valjda postoje tačni lokaliteti na osnovu kojih se temelji ova tvrdnja.

Back