Oprostiti.....

Koliko je taj pojam figurativan sobzirom da mentalno zdrava osoba ne moze zaboraviti ono sto je ucinjeno?
A moze li se osoba promijeniti pa se pokajati za grijeh, zlo, i izvinuti se, i zbog te promjene zasluziti da joj se oprosti ono sto pamtimo lose da je uradila, jer vise nije takva? Ali ne, tebi izgleda vise odgovara da imas predrasudu da se ljudi ne mijenjaju. A da li si se ti ikad promijenila, i pozeljela da neko ispostuje to sto si se promijenila i sto se kajes? Ili si bezgresna pa...
Ides mi na zivce, ionako sje*bane.

A moze li se osoba promijeniti pa se pokajati za grijeh, zlo, i izvinuti se, i zbog te promjene zasluziti da joj se oprosti ono sto pamtimo lose da je uradila, jer vise nije takva? Ali ne, tebi izgleda vise odgovara da imas predrasudu da se ljudi ne mijenjaju. A da li si se ti ikad promijenila, i pozeljela da neko ispostuje to sto si se promijenila i sto se kajes? Ili si bezgresna pa...
Ides mi na zivce, ionako sje*bane.
Zasto me citas ako te nerviram.hm?Mazohista? Vec rekoh da tema nema direktnu vezu samnom.
Neke stvari se ne mogu popraviti iako se pocinilac kaje,i to su odvojene teme,jer temu sam postavila iz ugla ostecenog a ne pocinioca.
Ako ti neki ludak ubije dete,pa se pokaje,je l to znaci da je roditelj monstrum ako ubici pokajniku ne oprosti?

I da,ne verujem,sem u knjigama,u mogucnost transformacije necije licnosti,tj karaktera.Ljigavac je ljigavac,zavidan to i ostaje,spletkaros tek ......

Poslednja izmena:
Nemoj se živcirati... Kanarinka samo koristi svoje pravo da ne bude u pravu. ;]

Ljudi jesu varijable ili promenjive inače da nije tako svi bi bili retardirani. Doduše ovo zadnje što navede, vjerovatno je u većini slučajeva tako, ali pokajnika ima.

Nemoj se živcirati... Kanarinka samo koristi svoje pravo da ne bude u pravu. ;]

Ljudi jesu varijable ili promenjive inače da nije tako svi bi bili retardirani. Doduše ovo zadnje što navede, vjerovatno je u većini slučajeva tako, ali pokajnika ima.

Pa sad,ko odredjuje ko je u pravu a ko ne?Zelela sam diskusiju,a ona nije moguca sa istomisljenicima iako vec imam svoj stav po postavljenom pitanju,koji se moze promeniti iskljucivo dobrom argumentacijuom.Mada nije ni bitan moj stav i da li je promenjljiv ili ne,vec diskusija i svesno razmisljanje o ovom pitanju,sobzirom da se o njemu retko duboko razmislja.

Postoje stvari koje se nikada ne mogu oprostiti...granica preko koje se ne može preći! Radi sebe i svog duševnog mira na takve stavim tačku,ne želim im ni zlo ni dobro,jednostavno zaboravim da su ikada postojali u mome životu.

Ja verujem u miroljubivost ljudi, odnosno da ljudi mogu da se pomire i budu super posle bilo koje svadje. Kad se ljudi pomire, nije bitno šta je bilo, oni se trude da neguju, i da im što duže opstane trenutni pozitivni odnos

e osetila sam da to nije bas uvek tako, nekad se bas promeni odnos, cak i da se pomirite to vise nije to. vecina ljudi oseca te stvari i ne pipa tamo gde ne treba, ali ima valjda problematicnih ljudi koji se ponasaju tako, mislim da sam to pocela da radim, odnosno mozda sam i nekad ali sad sam svesnija

Kada povredimo nekoga, tražimo njegov oproštaj da bi se odnos obnovio. Oproštaj se ne daje zato što osoba zaslužuje da joj bude oprošteno. Niko ne zaslužuje da mu bude oprošteno. Opraštanje je čin ljubavi i milosti. Ko je sposoban da prema zlotvoru bude milostiv, taj će i "oprostiti"

to su iste stvari. samo neko ko je zaboravio moze da oprosti. ovi sto nisu zaboravili a oprastaju su neiskreni.
kakve to veze ima pa ja mogu da kazem nekom ko mi je naneo zlo oprastam ti u smislu ,znam da si pogresio ali oslobadjam te tog osecaja krivice tj vidim da si se stvarno pokajao,ili u tom trenutku nisi rasudjivao kako trebazbog ko zna kojih negativnosti u zivotu(a inace si uvek bio:ok:)...
ali ne mogu da zaboravim to sto si ucinio,jer si jednom izgubio poverenje za svagda...
kako nikad niste culi i u filmovima i u zivotu onaj izraz i can forgive but not forget...

problem je sto vi identifikujete oprastanje sa super bajnom situacijom gde su sad svi srecni ko da se nista nije dogodilo,a oprastanje moze samo podrazumevati nas stepen razumevanja situacije i prihvatanja necijeg iskrenog pokajanja..;)

- - - - - - - - - -

Kada povredimo nekoga, tražimo njegov oproštaj da bi se odnos obnovio. Oproštaj se ne daje zato što osoba zaslužuje da joj bude oprošteno. Niko ne zaslužuje da mu bude oprošteno. Opraštanje je čin ljubavi i milosti. Ko je sposoban da prema zlotvoru bude milostiv, taj će i "oprostiti"

po kom kriterijumu niko to ne zasluzuje..?:i
stepen oprastanja zavisi od stepena krivice i pokajanja...
uostalom svi smo ljudi i gresimo..

Back