Oprostiti.....

Pa ne moze zaboraviti, ali moze da proba (iako je verovatno nenormalno tesko) da pusti stvari da idu svojim tokom.
Nesto ne verujem u ono oprastanje da se sve vrati u normalu, tesko je, ali valjda je koliko-toliko moguce osloboditi se tog tereta da te ne pritiska svakodnevno.

Koliko je taj pojam figurativan sobzirom da mentalno zdrava osoba ne moze zaboraviti ono sto je ucinjeno?

to ti je vaga. s jedne strane imaš to što ti je učinjeno podeljeno (razvodnjeno) jedinicom vremena a sa druge korist emociju ili šta te već veže za konkretnu osobu odnosno kakav stav imaš prema njoj. samo je pitanje šta će prevagnuti. oprost je u svojoj suštini upravo to - preći preko nečega ali uz memoriju. da nema sećanja na učinjeno ne bi bio oprost.

zavisi kome se oprašta i šta opraštaš

...nije isto jesi li oprostio komšiji što te je zavrnuo za pare...pa mu ti negde alališ taj dug...i kažeš okej nek' mu bude, nema da vrati, predugo traje to zavlačanje, ali naravno koriguješ odnos za ubuduće prema toj osobi jer si bogat za iskustvo više....možda na to misle oni što kažu opraštaju ali ne zaboravljaju

...Ali oprostiti onima sa kojima si u zajednici, (partner, članovi porodice) i pri tome ostaješ u toj zajednici ne raskidaš odnose, po meni jedini način je da opraštaš da ne bi gomilao toliku količinu negativne energije....teško je živeti u zajednici a ne opraštati...

...ja opraštam inače samo zbog sebe....

to su iste stvari. samo neko ko je zaboravio moze da oprosti. ovi sto nisu zaboravili a oprastaju su neiskreni.

Oprostiti i zaboraviti su dve razlicite stvari. Oprostiti, za mene, znaci da ne gajimo vise losa osecanja prema osobi, dogadjaju....da kad pomislimo na to bude bez gorcine. Zaboraviti znaci da iz tog iskustva nismo nista naucili i da nam se ista, potencijalna greska moze opet desiti.

...reći ću na svom iskustvu...
...jednostavno morala sam da oprostim totales.. i to kod osobe koju i dalje viđam, i dalje se ta osoba nije ništa promenila, i dalje pravi često pogrešne poteze u mom pravcu...oprostila sam, pustila sam ono ogorčenje, prezir pa čak i mržnju prema toj osobi....
...pustila sam i fleshbekove iz prošlosti (pre sam umela da se podsećam na to šta mi je uradila, kritikovala sam je)...krenula sam od nule...iz početka...ne vraćam se više, može se reći da nisam zaboravila šta je bilo, samo za mene su ti događaji prošlost, samo neke istorijske činjenice kojima ja ne dajem više emotivni naboj...

....oprostila sam iz svojih egoističnih razloga, zbog sebe, zbog svog duševnog mira, zbog otpuštanja duga, tereta i negativnosti..

....i naravno oprostila sam tek kad sam ja konačno bila spremna....

Poslednja izmena:
ajmo malo detaljnije za neupucene.

svest: svo sto pamtimo u trenutku
podsvest: sve sto je zaboravljeno u trenutku

sta znaci setiti se? znaci dovesti informaciju iz podsvesti u svest.
sta znaci zaboraviti? znaci potisnuti informaciju iz svesti u podsvest.

prosto ko pasulj.

sta je oprostaj? oprostaj znaci da je covek stekao kontrolu nad starim neprijatnim memorijama i da sade moze lako i brzo da ih potisne iz svesti kad one prodru u nju (znaci da ih zaboravi.) cek cek, sta to znaci? TO ZNACI DA JE OPROSTAJ ISTO STO I ZABORAVLJANJE. e sad, naravno, tu imamo situaciju tipa covek se ne seca nekih neprijatnih stvari iz proslosti neko duze vreme (privremeno zaboravljene memorije) i onda u jednom trenutku te neprijatne memorije probijaju u svest i navode ga da potpuno izgubi kontrolu nad sobom (izazivaju neprijatna osecanja, blokiraju aktivnost koju je obavljao itd.) to je slucaj coveka koji NIJE USPEO DA ZABORAVI iako mu je svest privremeno bila slobodna od tih memorija. razumete?

dakle, onaj koji iskreno prasta moze da se priseti svega loseg i da u istom trenutku sve to zaboravi -- to je pravi oprastaj.

znaci tebe je recimo pera udario
i sad ti peri oprostis sto te je udario
to ne znaci da svaki put kad vidis peru, da ces zaboraviti da te je on... udario

mozes i ti da nesto uradis, pa treba sebi da oprastas, npr ti si udarao, ali to sad nije tema ok
nesto ces da zaboravis ok to mislim da pratim ali neces skroz ako je jak dozivljaj nije obavezno???

e sad ako je ulica ne verujem da tu bas oprastaju jedni drugima

Poslednja izmena:
ajmo malo detaljnije za neupucene.

svest: svo sto pamtimo u trenutku
podsvest: sve sto je zaboravljeno u trenutku

sta znaci setiti se? znaci dovesti informaciju iz podsvesti u svest.
sta znaci zaboraviti? znaci potisnuti informaciju iz svesti u podsvest.

prosto ko pasulj.

sta je oprostaj? oprostaj znaci da je covek stekao kontrolu nad starim neprijatnim memorijama i da sade moze lako i brzo da ih potisne iz svesti kad one prodru u nju (znaci da ih zaboravi.) cek cek, sta to znaci? TO ZNACI DA JE OPROSTAJ ISTO STO I ZABORAVLJANJE. e sad, naravno, tu imamo situaciju tipa covek se ne seca nekih neprijatnih stvari iz proslosti neko duze vreme (privremeno zaboravljene memorije) i onda u jednom trenutku te neprijatne memorije probijaju u svest i navode ga da potpuno izgubi kontrolu nad sobom (izazivaju neprijatna osecanja, blokiraju aktivnost koju je obavljao itd.) to je slucaj coveka koji NIJE USPEO DA ZABORAVI iako mu je svest privremeno bila slobodna od tih memorija. razumete?

dakle, onaj koji iskreno prasta moze da se priseti svega loseg i da u istom trenutku sve to zaboravi -- to je pravi oprastaj.

....pravi oproštaj znači da te pređašnja situacija emotivno ne dodiruje, da je ne oživljavaš, da joj ne hraniš više sa negativnošću...jer si oprostio i jer si zaboravio...

to je jedno te isto. ako si zaboravio predjasnju situaciju onda je ne ozivljavas, ne hranis je vise negativnoscu i ne dodiruje te emotivno.

znaci da su mentalni procesi adekvatno konzervirani i da nezeljene memorije iz proslosti ne ruse njihov.. flow.

obrati paznju na preterano samosvesne ljude i sve ce ti bit jasno ko dan.

Back