Oprez ! Štedljive sijalice opasne po život

ŠTEDLJIVE SIJALICE OPASNE PO ŽIVOT

Ukoliko se slome, štedljive sijalice ispuštaju štetna isparenja žive, čija je količina 20 puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru,

Ja već razbio 2 komaTa do sada :mrgreen:
Pored toga, univerzitet u Haifi u Izraelu utvrdio je da, kada su uključene, ove sijalice kod žena mogu izazvati rak dojke.

Razlog za to naučnici vide u njihovom emitovanju belog svetla, koje ometa proizvodnju hormona melatonina u organizmu, što opet dovodi do porasta obolelih od raka.

Na šta li misle kad kažu "belo"? Da li misle na el.magnetni spektar boja ( svaka boja ima svoju "frekvencu" ) ili je to neki bzvz žargon?
Ako se preko "bele" sijalice stavi krem ili oranž abažur, da li to menja priču?

LED osvetljenje je još 10X štedljivije ali ne znam da li i njihovu svetlost ubrajaju u "belu"? Neću da dobijem rak dojke! :evil:

- Kada ne znaju kako da obuzdaju trovanje čoveka i okoline, jedino što mogu da urade je da povećaju dozvoljenu granicu. Ljudi tako misle da je nešto bezopasno, a ne znaju da je i količina od jednog miligrama izuzetno štetna po zdravlje.

Kao za aflatoksin... :thumbdown:

Poslednja izmena:
valjda kad puknu imaju zhivu, pa ispadne zhiva... ako nije vec pisalo

pisalo je vec, ali i zivine sijalice 125W za ulicno svetlo imaju zivu i to vecu kolicinu od stedljivih sijalica, a kako sam vec napisao takva sijalica je mom kolegi pukla u rukama pa je ziv i zdrav i nista mu ne fali. tako da je cista glupost da ce neko nastradati, cak i da pukne stedljiva sijalica

Back