Oprez sa lekovima protiv akni ?

Radovan Četvrti

Veoma poznat
Poruka
12.879
"Sam lek spada u grupu retinoidnih oralnih lekova i pokazao se kao vrlo efikasan kada je reč o ublažavanju opštih simptoma akni, i to svega nakon 15 do 20 nedelja.
Pa ipak, i pored efikasnosti u rešavanju ovog nimalo prijatnog kožnog problema, lek na bazi izotretinoina i dalje se smatra prilično problematičnim upravo zbog činjenice da je dosad zabeleženo puno izuzetno negativnih nuspojava koje u velikom broju slučajeva takođe izazivaju trajna oštećenja organizma.
Određene nuspojave koje se javljaju usled korišćenja ovog leka, smatraju se blagim i podnošljivim, poput: suvih usta, suvih očiju, krvarenja iz nosa, izuzetno suve kože, povećane osetljivosti na sunce i istanjivanja kose.
Međutim, postoji i prilično duga lista daleko ozbiljnijih nuspojava koje su dokumentovane brojnim ispitanim slučajevima i koje kod pacijenata ostaju prisutne čak i po završetku same terapije.
U ozbiljnije nuspojave spadaju:

izuzetno intenzivan bol u donjem regionu leđa, kao i u svim većim zglobovima
intenzivne i ozbiljne alergijske reakcije koje uključuju pojavu osipa i utiču na normalno disanje
problemi sa vidom
gubitak sluha
trajno oštećenje jetre
konstantne glavobolje i migrene
hiperostoza (preokoštavanje)
Ipak, dve najteže i najozbiljnije posledice uzimanja leka jesu ozbiljni postporođajni poremećaji kod novorođenčadi, ukoliko se lek uzima tokom trudnoće ili u vreme kada je žena ostala trudna, kao i iznenadne promene raspoloženja, ozbiljna depresija i samoubilačke misli.
S obzirom na to da može biti veoma štetan po sam fetus, lek nikako ne treba uzimati za vreme trudnoće, a one žene koje pokušavaju da zatrudne, trebalo bi da ga ostave najmanje mesec dana ranije.
Kada je o depresiji reč, još uvek ne postoji zajednički stav istraživača i eksperata, ali je i pored toga sam proizvođač otvoreno istakao da lek ima potencijala da izazove promene u raspoloženju.

https://www.krstarica.com/zdravlje/nega/ozbiljne-posledice-lekova-protiv-akni/

Postavlja se pitanje, konekcije lekova protiv akni i ekstremne "promene raspoloženja" tinejdžera, uglavnom u Americi, a videli smo i slučaj na Krimu , nedavno ?

Šta je to što tinejdžera natera da ubija svoje vršnjake, u što većem broju ?

Nije li to možda ovaj lek - ISOTRETINOIN ?

Šta vi mislite ?

Back