Ako misliš na naturopate nisi u pravu, oni JESU lekari. MD = Medical Doctor, NMD = Naturopathic Medical Doctor.
Na linku koji je Adriana ostavila lepo pišu razlike u obrazovanju jednih i drugih (i trećih, Osteopaths ali oni nisu tema).
E sad, da li postoje naturopate koji nisu NMD a praktičari su, na koje bi tvoj komentar mogao da se odnosi - ne znam, ja lično ne verujem, time verovatno kao i kod nas mogu da se bave samo lekari tj. oni sa zvanjem MD. Ali da su ovi naturopati šarlatani i lažni lekari - u nekim zemljama možda ali USA je poslednja za koju se to može reći

tamo su uz ovo i mnoge druge alternativne grane zaživele (s razlogom) i poštovane su (npr. ajurveda), mnogo se više praktikuju i to najnormalnije, rame uz rame sa zvaničnom medicinom, samo je pitanje ko se za šta opredeli.
"Naturopathy or naturopathic medicine is a form of alternative medicine employing a wide array of "natural" treatments, including homeopathy, herbalism, and acupuncture, as well as diet and lifestyle counseling.
aturopathic philosophy is based on a belief in vitalism and self-healing, and practitioners often prefer methods of treatment that are not compatible with evidence-based medicine. Naturopathic medicine is replete with pseudoscientific, ineffective, unethical, and possibly dangerous practices.
Naturopathy lacks an adequate scientific basis, and it is rejected by the medical community.
Naturopathy is criticized for its reliance on and its association with unproven, disproven, and other controversial alternative medical treatments, and for its vitalistic underpinnings.
The practice of naturopathy is illegal in two USA states.
In five Canadian provinces, seventeen U.S. states, and the District of Columbia, naturopathic doctors who are trained at an accredited school of naturopathic medicine in North America, are entitled to use the designation ND or NMD. Elsewhere, the designations "naturopath", "naturopathic doctor", and "doctor of natural medicine" are generally unprotected or prohibited.
Naturopathy is not regulated in the United Kingdom. In 2012, publicly funded universities in the United Kingdom dropped their alternative medicine programs, including naturopathy."
http://en.wikipedia.org/wiki/Naturopathy
vrlo je prosto. da li, kada odes u bolnicu zbog neke bolesti, oni tebe daju u ruke naturopati potpuno ekvivalentno kao MD? Ne. Nego ili ne postoji naturopata u bolnici, ili, ako ga ima, onda moraju da ti naglase. Znaci, to prosto nije isto i smesno je praviti jednakost tu. Ali ovo nije tema o tome i ne treba da se vise zadrzavamo na tome, jer ovde se govori o vakcinama.
Što se tiče vakcinacije tvoji argumenti su konkretno u redu ali mislim da protivnici vakcinacije nisu opovrgavali taj deo (ne znam ni kako bi mogli

realno)
Pa pitaj Adrijanu kako bi mogli

Ona vec nekoliko stranica govori da vakcine zapravo ne rade nista
nego se njihovi napadi više odnose na sporedne efekte vakcina i pitanje njihove neophodnosti. Kažem - mislim jer se nisam detaljnije bavila time, ovo pišem po sećanju i kako sam ja shvatila ono što su alternativni izvori pisali i govorili
Da, na to se odnose napadi vecine protivnika i time smo se bavili prvih nekoliko stranica, dok se Adrijana nije prebacila na to da vakcine nemaju efekta