OPREZ Ona minira vakcinaciju: Nadrilekarka deli opasne i bizarne savete na internetu

What is the difference in training between Naturopathic Medical Doctors (ND or NMD), Medical Doctors (MD), Osteopaths (DO), Nurse Practitioners (NP) and Physician Assistants (PA)?

http://www.nawellness.com/what-is-the-difference-between-an-nd-and-an-md-2/

prouci ovo da se ne blamiras ubuduce

Pa ti si upravo dala autogol, priznavsi da ovaj covek nije MD nego naturopata. U SAD je takvo zvanje priznato, ali u vecem delu sveta nije. A ni u SAD se NMD ne vodi isto kao MD.

.. nikad niste culi da i kod nas ima lekara koji se npr. bave akupunkturom ....za vas je lekar samo onaj ko je sponzorusa farmaceutske mafije koja mu diktira koju ce terapiju da prepisuje pacijentima a od takvih ljudi sve vise beze sa razlogom sad ih navatavate da ih lecite silom

ne, za mene je lekar onaj ko sme da se nazove pravim lekarom i da leci ljude, a da pritom ne mora da se pravno ogradjuje jer zna da je prevarant.
i nauci da "bre" nije validan argument :) to sto se ti skandalizujes nad necim ne znaci da si u pravu. naprotiv, obicno znaci da time pokusavas da prikrijes lazi i neznanje.

sad, kad si shvatila da si lupala gluposti, o'ladi sa ovim cikicom, i daj one naucne radove kojih tvrdis da ima mali milion, a znas da zapravo nema nijedan.

Poslednja izmena od moderatora:
ne, za mene je lekar onaj ko sme da se nazove pravim lekarom i da leci ljude, a da pritom ne mora da se pravno ogradjuje jer zna da je prevarant.
i nauci da "bre" nije validan argument :) to sto se ti skandalizujes nad necim ne znaci da si u pravu. naprotiv, obicno znaci da time pokusavas da prikrijes lazi i neznanje.

sad, kad si shvatila da si lupala gluposti, o'ladi sa ovim cikicom, i daj one naucne radove kojih tvrdis da ima mali milion, a znas da zapravo nema nijedan.

Ha,ha... pa ona veze nema sa naukom.

ovaj cikica je u Americi doktor a ti mikelo si ljubomoran

Ako misliš na naturopate nisi u pravu, oni JESU lekari. MD = Medical Doctor, NMD = Naturopathic Medical Doctor.

Na linku koji je Adriana ostavila lepo pišu razlike u obrazovanju jednih i drugih (i trećih, Osteopaths ali oni nisu tema).

You may note that there are many similarities and many differences between the training of these healthcare providers. This is to be expected, as each profession has a slightly different approach, while all still being devoted to the best patient care possible.
NDs, MDs and DOs are all strong in basic sciences and clinical diagnostics, where one degree may have slightly more training than another in any specific area. After the first 2 years, the students take their relevant Step 1 boards (NPLEX, USMLE, COMLEX, respectively). The 2-year Master’s degrees of NP and PA have completed their training at this point, trained and ready to enter clinical care with approximately half of the total training hours of their Doctorate counterparts.
In the 3rd year, MDs and DOs start to focus on applying current mainstream standard of care in their hospital clerkship rotations. At this time Naturopathic Medical Doctors partner with senior interns and enter clinic as general family medicine interns, delivering direct primary care under the direct supervision of an attending or resident doctor. Also during these last two years of training, NDs continue didactic studies on current standard of care, as well as on integrative, traditional, alternative and complimentary treatment modalities.
Thus, when an MD may be going through 12 weeks of surgery rotations, an ND may be learning orthopedic manipulations, herbal medicines and advanced nutrition principles and bringing these experiences to their clinic shift patients later that day. It is in this extensive training that includes mainstream standard of care as well as natural, progressive, nutritive and traditional modalities where the key differences are noted between how these doctorate-level programs are delivered.

Tamo je i tabela gde je u sitna crevca napravljeno poređenje po oblastima tj. predmetima koji se uče za svakog ponaosob, ako te zanima pogledaj.

E sad, da li postoje naturopate koji nisu NMD a praktičari su, na koje bi tvoj komentar mogao da se odnosi - ne znam, ja lično ne verujem, time verovatno kao i kod nas mogu da se bave samo lekari tj. oni sa zvanjem MD. Ali da su ovi naturopati šarlatani i lažni lekari - u nekim zemljama možda ali USA je poslednja za koju se to može reći :D tamo su uz ovo i mnoge druge alternativne grane zaživele (s razlogom) i poštovane su (npr. ajurveda), mnogo se više praktikuju i to najnormalnije, rame uz rame sa zvaničnom medicinom, samo je pitanje ko se za šta opredeli.

Što se tiče vakcinacije tvoji argumenti su konkretno u redu ali mislim da protivnici vakcinacije nisu opovrgavali taj deo (ne znam ni kako bi mogli :D realno) nego se njihovi napadi više odnose na sporedne efekte vakcina i pitanje njihove neophodnosti. Kažem - mislim jer se nisam detaljnije bavila time, ovo pišem po sećanju i kako sam ja shvatila ono što su alternativni izvori pisali i govorili.

Ako misliš na naturopate nisi u pravu, oni JESU lekari. MD = Medical Doctor, NMD = Naturopathic Medical Doctor.

Na linku koji je Adriana ostavila lepo pišu razlike u obrazovanju jednih i drugih (i trećih, Osteopaths ali oni nisu tema).

E sad, da li postoje naturopate koji nisu NMD a praktičari su, na koje bi tvoj komentar mogao da se odnosi - ne znam, ja lično ne verujem, time verovatno kao i kod nas mogu da se bave samo lekari tj. oni sa zvanjem MD. Ali da su ovi naturopati šarlatani i lažni lekari - u nekim zemljama možda ali USA je poslednja za koju se to može reći :D tamo su uz ovo i mnoge druge alternativne grane zaživele (s razlogom) i poštovane su (npr. ajurveda), mnogo se više praktikuju i to najnormalnije, rame uz rame sa zvaničnom medicinom, samo je pitanje ko se za šta opredeli.

"Naturopathy or naturopathic medicine is a form of alternative medicine employing a wide array of "natural" treatments, including homeopathy, herbalism, and acupuncture, as well as diet and lifestyle counseling.
aturopathic philosophy is based on a belief in vitalism and self-healing, and practitioners often prefer methods of treatment that are not compatible with evidence-based medicine. Naturopathic medicine is replete with pseudoscientific, ineffective, unethical, and possibly dangerous practices.

Naturopathy lacks an adequate scientific basis, and it is rejected by the medical community.
Naturopathy is criticized for its reliance on and its association with unproven, disproven, and other controversial alternative medical treatments, and for its vitalistic underpinnings.

The practice of naturopathy is illegal in two USA states.
In five Canadian provinces, seventeen U.S. states, and the District of Columbia, naturopathic doctors who are trained at an accredited school of naturopathic medicine in North America, are entitled to use the designation ND or NMD. Elsewhere, the designations "naturopath", "naturopathic doctor", and "doctor of natural medicine" are generally unprotected or prohibited.
Naturopathy is not regulated in the United Kingdom. In 2012, publicly funded universities in the United Kingdom dropped their alternative medicine programs, including naturopathy."

http://en.wikipedia.org/wiki/Naturopathy

vrlo je prosto. da li, kada odes u bolnicu zbog neke bolesti, oni tebe daju u ruke naturopati potpuno ekvivalentno kao MD? Ne. Nego ili ne postoji naturopata u bolnici, ili, ako ga ima, onda moraju da ti naglase. Znaci, to prosto nije isto i smesno je praviti jednakost tu. Ali ovo nije tema o tome i ne treba da se vise zadrzavamo na tome, jer ovde se govori o vakcinama.

Što se tiče vakcinacije tvoji argumenti su konkretno u redu ali mislim da protivnici vakcinacije nisu opovrgavali taj deo (ne znam ni kako bi mogli :D realno)

Pa pitaj Adrijanu kako bi mogli :D Ona vec nekoliko stranica govori da vakcine zapravo ne rade nista :D

nego se njihovi napadi više odnose na sporedne efekte vakcina i pitanje njihove neophodnosti. Kažem - mislim jer se nisam detaljnije bavila time, ovo pišem po sećanju i kako sam ja shvatila ono što su alternativni izvori pisali i govorili

Da, na to se odnose napadi vecine protivnika i time smo se bavili prvih nekoliko stranica, dok se Adrijana nije prebacila na to da vakcine nemaju efekta :)

Poslednja izmena:
to prosto nije isto i smesno je praviti jednakost tu. Ali ovo nije tema o tome i ne treba da se vise zadrzavamo na tome, jer ovde se govori o vakcinama.
Nisam ni rekla da je isto, ne može ni biti kad su pristupi a samim tim i procedure i terapije različiti, nego da se normalno praktikuje (tamo gde se praktikuje) i da svako ko želi može da se leči kod takvih lekara bez da ih iko etiketira kao naivne a te lekare kao vračeve. U pravu si, nisam ni nameravala da širim priču o ovome, ali nisam je ja ni započela, samo sam se nadovezala na 10 vaših komentara :D

Sinoć stižem kući i, u ulazu, pred stepaništem zateknem ovakvu sliku:
Par sa malim detetom (verovatno još sisa!) stoji i dogovara se nešto. Žena drži bebu u rukama, čovek pored nje, ispred njih kolica.
Čovek puši neku krdžu zadimio ulaz do poslednjeg sprata - mali prostor pa se brzo napunio duvanskim dimom. Očigledno se ne može reći da su stojali tu samo trenutak.

Sutra će taj isti, kada mu se dete razboli, napadati vakcine. Ni jednog trenutka mu neće pasti ni na kraj pameti da je dete skoro ugušio!
I da li je onda kriva vakcina ili nešto drugo?

Back