Oprez, iznenadne oluje i požari zbog velikih suša!

Da, ali oluje i ostale elementarne nepogode posećuju i mnogo uređenije i srećnije zemlje. Priroda, šta ćeš.

Da, a dodji kod mene u goste da vidis sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja, dodji pred kraj zime da vidis kako bageri čiste kanale svake godine, dodji da vidis kakav vozni park i kakvu opremu imaju vatrogasna i spasilačka društva....

Pa ako si neki Vojvodjanin, onda znas da od Marije Terezije nista konkretno i veliko nije uradjeno u cilju navodnjavanja.

A videces vrlo brzo koliko stete je nanela suša ove godine.

Hitan poziv za pomoć, u Toplici požari gutaju sela.

Na teritoriji Prokuplja i šireg područja Topličkog okruga, veliki požari ugrožavaju šume, domaćinstv i živote ljudi i životinja.

Vatra se širi prema više sela, među kojima su:

Grudaš
Merovac
Resinac
Donje Momčilo
Žitni Potok
Bublica
Konjarnik
Dubovo

Pozivaju se svi ljude dobre volje, meštani i dobrovoljci da se odmah uključe u pomoć vatrogascima na terenu. Svaka ruka je dragocena!

Ako ste u mogućnosti, ponesite:
Rukavice, maske, vodu
Motike, lopate, grane za gašenje
Hladnu vodu, osnovne namirnice i pomoć za vatrogasce
Molimo vas da širite ovu poruku - vreme je presudno!

Poslali su 47 vatrogasaca , meštani sami seku drva oko kuća da vatra ne zahvati kuće. Vatrogasci nemaju ni vodu,nose kese na ledjima i to je to.

Oglasava Eko straza.

Da, a dodji kod mene u goste da vidis sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja, dodji pred kraj zime da vidis kako bageri čiste kanale svake godine, dodji da vidis kakav vozni park i kakvu opremu imaju vatrogasna i spasilačka društva....

Pa ako si neki Vojvodjanin, onda znas da od Marije Terezije nista konkretno i veliko nije uradjeno u cilju navodnjavanja.

A videces vrlo brzo koliko stete je nanela suša ove godine.
Nije neka šteta svo žito su skinuli, kukuruz zelen ko nov ništa mu ne fali. Ostalo se navodnjava kako ko i koliko. Problem je tuča!

1000022305.jpg
1000022318.jpg
1000022316.jpg
1000022315.jpg
1000022314.jpg
1000022312.jpg
1000022307.jpg

Kod požara je bitno da sve oko kuće bude pokošeno i u voćnjaku. Vatra prođe i ne ošteti ništa. Bukvalno zaobiđe. Još bolje je kada se oru vinogradi i voćnjaci.

Učestvovao sam u gašenju velikih požara u hrvatskoj. Gasili su moj čukundeda, pradeda, deda, otac i ja. Ko nije upućen, stručan i brz, ni slučajno da se nije igrao sa životom.

Back