Оператор на компијутерски управљаним цнц машинама?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Рече ми Професор у школи да он зна за случајеве где су они који добро цртају били од стране шефа пребачени у канцеларију за комп да цртају.
samo crtanje u solidworksu bez prebacivanja u solidcam,a zatim u mašinu,neće platiti niko.
crtaj kući u slobodno vreme,kakva bre kancelarija

IMG-4d4ce14cb45ffe0a1238b7e608abb71c-V.jpg

Ја сам полагао цртање на неком CREO програму. Видео сам да је нешто писало и СОЛИДВОРКС. Чему служи тај солидкам ?
da li si ti uopste procitao moj post sa prethodne strane?
lepo sam sve objasnio.

da li si ti uopste procitao moj post sa prethodne strane?
lepo sam sve objasnio.
Ма оћу брате.....није фрка да учим.....само да има неко стрпљења да ми показује и ако је лова у питању да је имам довољно да плаћам часове.

Imate malo ne pravilnosti u informacijama. Crtaju inzinjeri , postoje odelenja za konstruciju. Odelenje za konstrukciju ne mora da bude u istoj firmi , postoje firme koje samo rade konstrukciju. Tu se koriste CAD programi,neki od ovih CAD programa su CAD/CAM.
Programer mora da zna da crta i radi u nekom CAM programu. Crta se samo ako se dobije tehnicki crtez na papiru, a to je danas retkost.
Sve ovo sto je crtano u nekom CAD programu moze da se importuje direktno u CAM. Sto znaci da u tom slucaju programer ne mora da crta, CAM
programi podrzavaju vise formata, Catia,SolidWorks,AutoCad itd.

Nije obavezno da mora da se korsti isti CAD/CAM program. Mozemo na primer da importujemo u MasterCam ili EdgeCam, to sto je "crtano" u SolidWorks (tehnicki crtez 2D ili 3D solid model).
Neki CAM program moze da se nauci i kod kuce, postoji literatura i tutorijali. Ali je potrebno da se zna programiranje pesaka bar nesto osnovno.
Isto tako bi moralo da se zna koji se alati za sta koriste, tehnicko crtanje i jos puno prakse.

Back