Operativni sistem QNX Neutrino: prvi utisci

UNIXovac

Početnik
Poruka
15
QNX Neutrino, zajedno sa Momentum razvojnim kompletom je opensourcovan juce.

Skinuo sam ISO (240 MB) sa njihovog sajta (odaberite QNX Neutrino platformu, ostalo su on-top opcije za Windows i Linux), pokupivsi i installation key (evaluation, free), i ubrzo posle imao sam QNX up and running na bivšoj linux particiji.

Radi se POSIX, UNIX-Like sistemu zasnovan na mikrokernelima, dakle u suprotnosti sa tradicionalnijom monokernel arhitekturom

Sistem dolazi sa Photon GUIjem koji je relativno prilagodljiv i predstavlja implementaciju sličnu Ecomstation opkruzenju.Sistem je kompletan, sa bazicnim alatkama i multimedijalnim mogućnostima, uz koje dolazi proprietary browser „Voyager” (podržava Flash,CSS,Javascript,Javu,XHTML)kao i Mozila.

Instalacija od butabilnog cd-a je u tekst opkruzenju i odvija se preko sledećek inputa korisnika, posle čega sama instalacija u uzem smislu reci traje oko 20 minuta:
-Partitioning
-Licence agreement
-Licence key input
-Izbor default foldera
-Podesavanje rezolucije ekrana

[neophodno 512 RAM, 1.8 GHZ, 2GB HD prostor]

Obezbedjen je dual boot odabirom particije.

Log je posle welcome skrina kao„superuser”.Networking setup je u mom slučaju besprekorno funkcionirao, i posle podesavanja konfiguracije DNS/IP preko DHCP, posle čega je bio potreban restart browsera.

To su moji prvi utisci.Vredi dati malo prostora ovom OSu, mada je kao embedded OS, namenjen industrijskim poslovima (koristi ga i Međunarodna Vasionska Stanica) i drugde gde se zahteva siroka skalabilnost i gde je fault tolerance nizak, od male upotrebljivosti kao desktop.Made je ponuda razvojnih programa dobra.Ostaje da se vidi u šta će evoluirati ovaj OS opensource-ovanjem.

Screenshot
forumxs7.jpg

Back