Operacija kuka kod starih osoba

Giordanna

Zainteresovan član
Poruka
379
Postovani,
meni draga osoba sa 86 godina polomila je kuk. Inace je veoma vitalna zena.Na prvom snimku nisu uo;ili a ni na drugom posle deset dana. Tek posle pojačavanja bolova i nekim pokretom koji je potpuno onesposobio u hodu snimljeno je još jednom i uočen lom. Sada je u bolnici i čeka operaciju. Jako se bojim.
Ima li koga ko je to preživeo sa nekim bližim da mi detaljnije da opis?
Hvala.

Hvala, mija je juce operisana. Pratim, pa ću pitati kako da se u kući organizujemo.
Mora dobro da se pazi da ne zgazi ruzno,ili ne daj boze da padne,dok se oporavlja.Moja ujna je operisala oba kuka u razmaku od nekoliko godina.Nisu hteli drugi da joj rade dok se nije oporavila dobro sa prvim.Drugi je mnogo bolje podnela.Zivela je dugo i povremeno je koristila stap,ali je nije bolelo kao pre operacije.

Ona nije iz Beograda. Strani zavod je u pitanju.
Dosla je ovde i pala pa je kao hitan slučaj operisana. Sada ne znam kako da organizujem previjanje u kući jer treba nalog. Da li u DZ koji je u nadleznosti za ktaj grafa gde je smestena u Beogradu moze otvoriti privremeni karton?

Kad sme da ustane, na kakvom duseku spava, kako se obavlja toaleta i licna higijena?

Postovani,
meni draga osoba sa 86 godina polomila je kuk. Inace je veoma vitalna zena.Na prvom snimku nisu uo;ili a ni na drugom posle deset dana. Tek posle pojačavanja bolova i nekim pokretom koji je potpuno onesposobio u hodu snimljeno je još jednom i uočen lom. Sada je u bolnici i čeka operaciju. Jako se bojim.
Ima li koga ko je to preživeo sa nekim bližim da mi detaljnije da opis?
Hvala.
Postovani,ja imam 61.godinu i pre 9.meseci sam slomila desni kuk,tako banalnim padom na biciklu,nisam ni sanjala da tako bezazleni pad moze uzrokovati lom.Istog dana sam operisana novom metodom PDFA,znaci spojen mi je kuk sa titanijumskom sipkom i sarafima,dobila spinalnu anesteziju,sve dobro proslo posle banja i vezbe,ali evo sada neznam sta se desava,opet imam bolove u preponi i butini,ja sam rano odbacila staku i stap,pocela raditi sve po kuci i van kuce,da li neko zna da li sam se preforsirala ili moram kod lekara,inace gledam kako idem i pazim se,ali osecam da nesto nije u redu!?

Ne bih bas rekla da je rutinska operacija,u zavisnosti kako koji doktor radi i koju opciju odabere,nisu sve operacije iste!A,postoji i osteoporoza koja bas smeta za operaciju,ali eto i ja je imam 3puta za 3.godine lomim istu nogu,sad sam do kuka stigla,posle 9.meseci bila sam se oporavila,sepala sam ali nije bolelo,a sta sad vec mesec dana boli samo pijem lekove za bolove!Da li je neko imao slicno iskustvo ili da li mi moze strucno lice dati odgovor sta raditi dalje(inace koleno od te noge je istroseno narodski receno) i ono me boli pri oslanjanju!

Nemam odgovor,sem da kažem 5 punih meseci posle operacije desnog kuka,nisam se oporavila,imam problem sa kolenom,potom sa levom nogom od kolena dole,pečenje i jak bol.moram neki lek protiv bola,idem sa štapom ograničena šetnjaзашто имам печење некада обе подколенице.Да ли неко има сличан проблем и како га решити сем хлађења,? решити?

kad sam lezao u bolnici oko mene je bilo gomila starijih lica,penzionera koji su operisali kukove, i svi su ok prosli , ne brini nista, to je sad vec rutinska operacija
Ja ne mogu da se pohvalim,evo nakon 5 meseci još tesko hodam i imam bolove u obe noge.Nije svakome isto.Lakse prolaze mršave osobe brze zarasta.Infividualno je.
Tako da molim iskustvo i koliko traje oporavak i od vrha zavisi

Postovani,ja imam 61.godinu i pre 9.meseci sam slomila desni kuk,tako banalnim padom na biciklu,nisam ni sanjala da tako bezazleni pad moze uzrokovati lom.Istog dana sam operisana novom metodom PDFA,znaci spojen mi je kuk sa titanijumskom sipkom i sarafima,dobila spinalnu anesteziju,sve dobro proslo posle banja i vezbe,ali evo sada neznam sta se desava,opet imam bolove u preponi i butini,ja sam rano odbacila staku i stap,pocela raditi sve po kuci i van kuce,da li neko zna da li sam se preforsirala ili moram kod lekara,inace gledam kako idem i pazim se,ali osecam da nesto nije u redu!?

Ja se plasim da sam nekako povredila operisan kuk jer sam radila u kuci i pocela da setan,da bi mi oteklo operisana noga koleno,3 nedelje lecila i sada sa lakatnom štakom pomalo uz bolove hodam.Onace od kolena noge me peku moram da hladim prosto se plasim jer mi duža operisana noga 2 cm.Rekao dr da je morao.Imali neko sličan problem uzimam diklofen ali slabo deluje.U Banji nisam izdržala zbog tople vode 32 stepena vratila se.Radim vezbe,ali ne pomaze.Hvala.72 godine bila sportista i sada praktično i kuci.😢

Ja se plasim da sam nekako povredila operisan kuk jer sam radila u kuci i pocela da setan,da bi mi oteklo operisana noga koleno,3 nedelje lecila i sada sa lakatnom štakom pomalo uz bolove hodam.Onace od kolena noge me peku moram da hladim prosto se plasim jer mi duža operisana noga 2 cm.Rekao dr da je morao.Imali neko sličan problem uzimam diklofen ali slabo deluje.U Banji nisam izdržala zbog tople vode 32 stepena vratila se.Radim vezbe,ali ne pomaze.Hvala.72 godine bila sportista i sada praktično i kuci.😢
G-đo,ja vec 10 meseci od operacije kuka osecam bolove u butini i preponi,a kamoli u kolenu jer sam prosle godine trebala operisati koleno,a nisam htela i meni oticu obe noge ali sam ostavila staku i radim sve po kuci i oko kuce,tvdoglava sam,kad me jako boli pijem Nalgesin od 550mg.I dalje hramljem jer ne mogu da se redovno oslonim na nogu zbog kolena,ja sam banju dobro podnela s tim da mi dr.nije dao bazen,samo vezbe,elektro i magnet!Pece me isto u tabanima,toplotu ne mogu podneti,na promenu vremena osecam,ali teram nekako.Sta da vam kazem da probate na kontrolu ponovo,inace mazem se i da puzevim gelom!Sa srecom i sve najbolje!

Operisana u privatnoj u Bgd bilo hitno,je 3 meseca nisu videli naprsli kuk i lecili me od kicme,трпела болове,све снимила док није пукао скроз.то су неподношљиви болови,као кичма ево морфијум 😢🤷
G-đo,ja vec 10 meseci od operacije kuka osecam bolove u butini i preponi,a kamoli u kolenu jer sam prosle godine trebala operisati koleno,a nisam htela i meni oticu obe noge ali sam ostavila staku i radim sve po kuci i oko kuce,tvdoglava sam,kad me jako boli pijem Nalgesin od 550mg.I dalje hramljem jer ne mogu da se redovno oslonim na nogu zbog kolena,ja sam banju dobro podnela s tim da mi dr.nije dao bazen,samo vezbe,elektro i magnet!Pece me isto u tabanima,toplotu ne mogu podneti,na promenu vremena osecam,ali teram nekako.Sta da vam kazem da probate na kontrolu ponovo,inace mazem se i da puzevim gelom!Sa srecom i sve najbolje!
Сличан случај,коњски зелени гел лади и ледом сам колено ладила.мал сео после терапија уз и лед попустило да кажем подношљиво,навикла да трпима због чега храмљете и оптерећује те колено,подлктна штака да сачувате колено,само ако морате да га оперишете,зато га штедите.мој саветNisam čula za NALGESIN,PIJEM KADA SU BOLOVI CRVENI DIKLOFEN DUO ode stomak.hvala za odgovor,meni daju Dopretu to je vrsta morfijuma ne mogu to da trošim.Pitanje ZASTO NAS PEKU NOGE,TO NIKOne daje odgovor.pozdrav i vama.jako sam nestabilan u hodu i brzo se zamara,ne mogu dugo da hodam.❤️🌹

Poslednja izmena od moderatora:
Ako može odgovor na ljilja1943@gmail.com.hvala.zahvalna.operisana u privatnoj u Bgd bilo hitno,je 3 meseca nisu videli naprsli kuk i lecili me od kicme,трпела болове,све снимила док није пукао скроз.то су неподношљиви болови,као кичма ево морфијум 😢🤷

Сличан случај,коњски зелени гел лади и ледом сам колено ладила.мал сео после терапија уз и лед попустило да кажем подношљиво,навикла да трпима због чега храмљете и оптерећује те колено,подлктна штака да сачувате колено,само ако морате да га оперишете,зато га штедите.мој саветNisam čula za NALGESIN,PIJEM KADA SU BOLOVI CRVENI DIKLOFEN DUO ode stomak.hvala za odgovor,meni daju Dopretu to je vrsta morfijuma ne mogu to da trošim.Pitanje ZASTO NAS PEKU NOGE,TO NIKOne daje odgovor.pozdrav i vama.jako sam nestabilan u hodu i brzo se zamara,ne mogu dugo da hodam.❤️🌹
Hramljem jer sam prosle godine isto pala i slomila butnu kost sa kolenjacom nema hrskavice,staku sam do nedavno koristila ali treba vestacko koleno,ali sam cula da je komplikovana operacija i bojim se,a imam i prosirene vene i to bas na kolenu zato se bojim operacije kolena,a za pecenje kazu od otekline!

Jel išla u banju iza koje vreme се опоравила да може да хода без штапа 🤷где је оперисана?
Jeste u Selters. Oporavila se vrlo brzo, živi na 4-om spratu, silazila je sa stakala, sad ide bez pomagala. Moralo je koliki se sećam da prilagodi visinu kreveta wc-a, ali brzo je ona to nekako. Operisala se na Banjici.

Nadam se da ste se u međuvremenu javili lekaru - ortopedu. Mora da se najpre proveri pozicija proteze kuka rtg snimanjem i pregledom , jer kako ste opisali oterećivali ste kuk , ne znam da li je odbacivanje štaka bilo pre vremena ?

Pozdrav svima, imam nepunih 48 godina, urodjena displazija kukova, operisana na Banjici, manje više sve bilo ok, rodila dete, bez carskog ,elem,stavljena na listu čekanja uz zahtev dr. Da cekam sto duže jer sam mlada ?? Kuk sam operisala pre skoro 40 godina. Imam bolove, sve veće. On tvrdi da je rano, kuk jeste loš ali je teško operacija, da pijem lekove i vežbam, da probam da izdržim. Interesuje me da li ima jos forumasa koji su operesani sav8_ 9 godina I kakva im je sada situacija sa kukovima? P.S. moram se operisati u Novom Sadu, Vojvodina nema vise pravo na Banjicu!!!

Back