Open street map - алтернатива Google мапама

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Зачетку?
Ок, немају средства која има Гугл те добар део пројекта одрађују добровољци, али је поприлично употребљива замена за Гуглове мапе..
po kakvom scenariju da budu alternativa? Nisu ni prineti guglu. Jedino da gugl nije dostupan iz nekog razloga pa da se kaže da može nekako da odradi posao

po kakvom scenariju da budu alternativa? Nisu ni prineti guglu. Jedino da gugl nije dostupan iz nekog razloga pa da se kaže da može nekako da odradi posao
Причамо о мапама а не о могућности праћења корисниковог кретања и места његових активности...
Као мапе Open street map јесу употребљиве једнако као о оне гуглове.
Друга је ствар коришћење одговарајућих апликација преко којих се кориснику пружају потребне информације.

Људи често мешају апликацију преко које користе неке мапе са самим мапама...
Нпр апликације које користе као основу Опен стрит мапе често имају могућност избора и других картографских извора где се лако схвати да су Опен стрит мапе често потпуно довољне при чему у зависности од апликације могу се користити и у апликацијама које не шаљу своје податке гуглу или некој другој заинтересованојх страни...

Ово је тачно користим OsmAnd као главне мапе на телефону и иако имају све уцртано па чак и број стана ал кад су у питању локали, ажужираност нису ни прићи Google мапама нити ће ишта моћи да им приђе нарочито ако волите да истражујете свет. Једноставно ма колико функционалне да су, осећам се као да сам обогаљен када пређем са Google-a. OSM користе такође и Qwant мапе и Petal мапе али и многе друге "назависне" мапе.

1655648619060.png

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, ali zar nije bar 10tak puta pokazano da entuzijazam grupe pojedinaca mora da bude izuzetno mudro vodjen da ne bi zavrsio u cabru...
Objava rata na istoj funkcionalnoj teritoriji google map se cini jasnim kao los vodjen rat...
A ta greska je ucinjena da bi se zatupelom stanovnistvu pokazalo kako moze da se koristi nesto.

Google ima besplatne aktiviste....nesto sto je noz u srce svakom konkurentu...
Dakle jedino da Google kaze, nama se ne isplati da koristimo svoj monopolski polozaj, evo vam, pa ce to proci..
Ja ne verujem da ce to Google uciniti,

Када будем могао да се "спустим доле" као на Google мапама, да имам 3D приказ зграда, да имам уцртану свако острво, сваки градић, свако локалче онда нек се јави конкуренција. Напросто реалност је таква да је OSM добар али није ни прићи могућностима и датаљима Google мапама. Машта је једно а реалност је друго. :whistling:

Poslednja izmena:
Када будем могао да се "спустим доле" као на Google мапама, да имам 3D приказ зграда, да имам уцртану свако острво, сваки градић, свако локалче онда нек се јави конкуренција. Напросто реалност је таква да је OSM добар али није ни прићи могућностима и датаљима Google мапама. Машта је једно а реалност је друго. :whistling:
Кад ми је потребна мапа онда гледам мапу, а не приказ улице...
Кад ћу коју мапу да користим зависи од самог места где се налазим и којем и тачно информације требају...
За велике градове Open street mape су сасвим коректно урађена и дају довољно информација онима којима треба мапа а не 3Д приказ улице.
Кад ми треба да се упознам са неким деловима града или пак неке друге земље, а не желим да ми сваки час искачу "одабране" рекламе - користим било шта што није Гугл а ОСМ су ту добра замена.
Додуше и за ове наше веће градове чешће користим Јандекс мапе од Гуглових ако ништа друго бар ме не прогањају рекламе...

Кад ми је потребна мапа онда гледам мапу, а не приказ улице...
Кад ћу коју мапу да користим зависи од самог места где се налазим и којем и тачно информације требају...

Али то што све причате не значи да су друге мапе боље од Google мапа већ напротив да су исте назамљиве и једино где могу да видим замену то су offline мапе и то је то. Рецимо чак и да није уцртан неки локал ја помоћу Googla-a могу само да се спустим доле и да видим где се налази тачно тај локал. :whistling:

Али то што све причате не значи да су друге мапе боље од Google мапа већ напротив да су исте назамљиве и једино где могу да видим замену то су offline мапе и то је то. Рецимо чак и да није уцртан неки локал ја помоћу Googla-a могу само да се спустим доле и да видим где се налази тачно тај локал. :whistling:
Нисам декларисао са боље/лошије већ употребљивост...
А што се тиче тога да неки локал видите кад се поглед пренесе у 3Д поглед са нивоа улице, ако ћемо право, гугл мапе се не обнаљају сваке године те су неки делови мапе стари и по 10ак година...
За десетаг година неки локали су променили намену и по неколико пута...
Не кажем да све те могућности нису занимљиве и да и не користим већ да не треба одбацивати неке друге производе само тато што нису "довољно шарени".

Back