Opel Meriva vs Fiat 500L

Mačkoni

Veoma poznat
Poruka
11.698
Pozdrav forumaši.
Gledao sam dosta polovnjaka starosti do 10 godina sa cenom do 6000 EUR i na kraju su mi se najviše svideli Meriva B i Fiat 500L.

Meni je potreban auto koji bih 90% vozio po gradu, pa mi kao logično rešenje deluje benzinac. Važna mi je unutrašnja visina krova s obzirom da imam 2m i 100+ kg :) Velik gepek takođe.

Koliko sam gledao, 500L je veći auto sa malo više prostora unutra, a Meriva ima jače benzinske motore (100, 120 i 140 KS naspram 95 KS Fiat-a).
Što se tiče servisa i delova, verujem da je 500L jeftiniji za održavanje?

Meriva ima neku ogromnu ostavu ispod naslona za ruke, pa ispada da nazad putnik ne može da sedi u sredini lepo?

Dobro bi mi došla lična iskustva ako je neko od vas vozio jedan od ova dva modela? Ja sam se vozio u taxiju 500L a u Merivi sam samo sedeo na placu :D

1648917696155.png

1648917837964.png

500L je svakako jeftiniji za održavanje, naročito ako ga poredimo sa Merivom od 120 i 140 konja pošto obe imaju turbine, a jača obavezno i plivajući. Za slabiju nisam siguran. 500L ima i mekše ogibljenje. Meriva je stabilnija i zbog življeg motora malo lakša za vožnju.

Vozio sam neko vreme 500L i sto se tice voznje dobar je,ima prostora,tad je bio atraktivniji a verovatno i danas. Ono sto je cinjenica je da su mu u toj prvoj seriji sedista bila lepa na oko ali su bila prilicno losa u drzanju a tek kasnije su i to ispravili. Takodje motor je mrtvo puvalo u toj karoseriji i zaista treba da se da fino gasa da bi auto potegao. Potrosnju sam uspeo da spustim na 7L ciste gradske voznje ali je to bilo u fazonu vozi baba ili deda.
Cinjenica je da je za taj auto drasticno bolji motor 1,4 T-jet ili 1,6 JTDM koji imaju po 120ks.
U Merivi sam sedeo i pregledao je ali je nisam vozio a njeni motori su svakako prgavaiji i startniji.
U dilemi koji bih pre uzeo verovatno bih 500L jer nekako ima vanvremenski izgled pa cak i po ceni da bude taj motor koji voli i da srkne ulje fabricki.

Имам 500Л бензинац 1.4, купио нов пре седам година. За моје потребе одличан, али ја слабо возим по граду, углавном околина Београда (БГ-Обреновац), и кад идем на пут и одмор. Идеалан однос између спољне величине и унутрашњег простора. Једина замерка на мотор, као што и остали форумаши примећују, мало је килав за ову каросерију, али треба се навићи да се код претицања и успона врати у нижу брзину и извуче у више обртаје да развије пуну снагу, ово ти је високотуражна машина 😂

Имам 500Л бензинац 1.4, купио нов пре седам година. За моје потребе одличан, али ја слабо возим по граду, углавном околина Београда (БГ-Обреновац), и кад идем на пут и одмор. Идеалан однос између спољне величине и унутрашњег простора. Једина замерка на мотор, као што и остали форумаши примећују, мало је килав за ову каросерију, али треба се навићи да се код претицања и успона врати у нижу брзину и извуче у више обртаје да развије пуну снагу, ово ти је високотуражна машина 😂
Da li te umori voznja do mora, recimo? Kakav je polozaj u sedistu na tim duzim putovanjima? Ja sam u nekim automobilima bio ubogaljen nakon 10 sati voznje...

Nisutito automobili za grad više za putovanje ili taksi. Za grad je a i b segment. Pre neki dan sedim u ladi kao suvozač na semaforu a pored staje fijat 500L. Moj pogled je bio u nivou kvaka na vratima :lol:
Jeste previsok, ali meni to bas odgovara :D Volim pogled kao iz nekog terenca....
A sto se tice gabarita (duzina i sirina) 500L ti je recimo malo kraci i uzi od Brava. Zbog visine deluje mnogo veci nego sto jeste realno.
Meriva je tu negde kao Corsa, samo mnogo visa.
Ne bi trebalo da bude problem za manevrisanje i parkiranje...

Da li te umori voznja do mora, recimo? Kakav je polozaj u sedistu na tim duzim putovanjima? Ja sam u nekim automobilima bio ubogaljen nakon 10 sati voznje...

Ја иначе могу да возим дуго да се не уморим, и овде је таква ситуација. Мени су седишта сасвим ОК, нарочито ми одговара што је висок и седи се високо.
Једном сам, силом прилика, возио у комаду од БГ до Саримсаклија у Турској, скоро 1200 км, без већих проблема ...

Back